Julemat
Dette drikker du til
Foto: (Matprat/Anne Manglerud)

Dette drikker du til

08 Desember 2016 - 11:00

Til røykt lammelår i klassisk tilberedning er øl og akevitt et selvfølgelig akkompagnement ettersom kjøttet både er salt og kraftig røykt. I vår ikke fullt så klassiske versjon med mindre salt kjøtt, vil imidlertid også rødvin kunne fungere godt. Men slett ikke den samme vinen som til den lettsaltete, men urøkte utgaven av retten.

 

Øl og akevitt

Siden øl og akevitt nok er førstevalget for mange i desember, starter vi med det. Ønsker du et sterkøl, er Dahls Juleøl et utmerket følge til den røykte versjonen. Et rikt juleøl med god friskhet og balansert bitterhet er nøyaktig det vi leter etter her. Vil du kjøpe ølet i dagligvarebutikken, kan du prøve Nordlands Juleøl i normalstyrke. Det har akkurat nok sødme og friskhet til å parere den relativt krevende kombinasjonen av røyk, lammefett, sitrus, sødme og olje.

En annerledes kombinasjon er det tyske hveteølet Paulaner Hefe-Weissbier med sine spennende aromaer av frukt, brød og røyk. Hveteølet med sitt grumsete utseende og særpregete ølsmak en såkalt acquired taste, hvilket betyr at du må lære deg å like det. Men som matøl, og spesielt til det røykte kjøttet fungerer det godt.

Til den lettsaltete utgaven tviholder vi imidlertid på en lys øltype men ikke hveteølet. En rik pilsnertype som Aass Premium Pilsner  er et perfekt matøl, men altså ikke til det røykte kjøttet.

 
Trøndersk jul

Vi må ikke glemme akevitten, og det røykte kjøttet er klar i sin preferanse: Lysholm Throndhjemsaquavit er som skapt for denne retten.

Denne utrolig elegante og komplekse akevitten blir litt kjedelig og tørr sammen med den lettsaltete utgaven, men formelig blomstrer blir rik og sødmefylt i møte med de røykte aromaene. Og sammen med Dahls Juleøl blir det ekte trøndersk julestemning i huset.

Skal det være akevitt i glasset til det lettsaltete lammelåret, må det bli en litt enklere type, med mer dempet karvepreg. Som Gilde Juleakevitt.

Men lettsaltet lammelår servert på denne måten er like mye en rødvinsrett som en jobb for øl og akevitt.

Julematvin

Den rimelige til toscansk å være, Chianti Rufina Riserva Villa di Vetrice viser seg å være det optimale valget for begge vrier av lammelåret. Utrolig innbydende i så vel duft som smak med de klassiske aromaene av kirsebær, fat og jordsmonn. Den er saftig med gode syrer og lette tanniner i finishen. En vin du kommer til å bli glad i hvis du ikke allerede er det, og selvsagt liker italienske viner.

På neste side finner du oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne festkaken lager du på et blunk
Ukens kake

Denne festkaken lager du på et blunk

Noen ganger kommer festen litt brått på. Da skal du prøve denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her