Til røykt lammelår i klassisk tilberedning er øl og akevitt et selvfølgelig akkompagnement ettersom kjøttet både er salt og kraftig røykt. I vår ikke fullt så klassiske versjon med mindre salt kjøtt, vil imidlertid også rødvin kunne fungere godt. Men slett ikke den samme vinen som til den lettsaltete, men urøkte utgaven av retten.
Øl og akevitt
Siden øl og akevitt nok er førstevalget for mange i desember, starter vi med det. Ønsker du et sterkøl, er Dahls Juleøl et utmerket følge til den røykte versjonen. Et rikt juleøl med god friskhet og balansert bitterhet er nøyaktig det vi leter etter her. Vil du kjøpe ølet i dagligvarebutikken, kan du prøve Nordlands Juleøl i normalstyrke. Det har akkurat nok sødme og friskhet til å parere den relativt krevende kombinasjonen av røyk, lammefett, sitrus, sødme og olje.
En annerledes kombinasjon er det tyske hveteølet Paulaner Hefe-Weissbier med sine spennende aromaer av frukt, brød og røyk. Hveteølet med sitt grumsete utseende og særpregete ølsmak en såkalt acquired taste, hvilket betyr at du må lære deg å like det. Men som matøl, og spesielt til det røykte kjøttet fungerer det godt.
Til den lettsaltete utgaven tviholder vi imidlertid på en lys øltype men ikke hveteølet. En rik pilsnertype som Aass Premium Pilsner er et perfekt matøl, men altså ikke til det røykte kjøttet.
Trøndersk jul
Vi må ikke glemme akevitten, og det røykte kjøttet er klar i sin preferanse: Lysholm Throndhjemsaquavit er som skapt for denne retten.
Denne utrolig elegante og komplekse akevitten blir litt kjedelig og tørr sammen med den lettsaltete utgaven, men formelig blomstrer blir rik og sødmefylt i møte med de røykte aromaene. Og sammen med Dahls Juleøl blir det ekte trøndersk julestemning i huset.
Skal det være akevitt i glasset til det lettsaltete lammelåret, må det bli en litt enklere type, med mer dempet karvepreg. SomGilde Juleakevitt.
Men lettsaltet lammelår servert på denne måten er like mye en rødvinsrett som en jobb for øl og akevitt.
Julematvin
Den rimelige til toscansk å være, Chianti Rufina Riserva Villa di Vetrice viser seg å være det optimale valget for begge vrier av lammelåret. Utrolig innbydende i så vel duft som smak med de klassiske aromaene av kirsebær, fat og jordsmonn. Den er saftig med gode syrer og lette tanniner i finishen. En vin du kommer til å bli glad i hvis du ikke allerede er det, og selvsagt liker italienske viner.
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.
Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.
Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.
For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.
Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.
Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.