Skandalen truer Systembolaget

Flere leverandører anklager nå Systembolaget for bestillingsverk i den nye skandalen som ryster svenskene. Hele Systembolaget trues, mener en EU-ekspert.
Redaksjonen
11 April 2007 - 03:01

Mange i den svenske vinbransjen mener at Systembolaget benytter seg av bestillingsverk. Dette skjer ved at bestillingene skrives på en slik måte at enkelte viner blir valgt, mens andre velges bort.

I korte trekk rulles det opp en ny skandale i Sverige med Systembolaget i hovedrollen. I fjor fikk svenske medier et brev med nettopp påstander om at store mengder pappvin var bestillingsverk. En anonym avsender fortalte flere måneder i forkant hvilke viner som skulle kjøpes inn og hvem som kom til å vinne anbudene.

Han fikk rett.

Byttet jobb
Brevskriveren hintet også om en praksis der sentrale folk i Systembolaget sørget for at enkelte viner ble kjøpt inn i store partier. Etter at innkjøpene var gjort fikk personene jobb hos den vinnende importøren.

Det første tilfellet som ble kjent var Ann Burgaz-Schmidt. Hun var innkjøpssjef i Systembolaget, men meldte overgang til Vingruppen i Norden AB. Dette skjedde rett etter at selskapet hadde vunnet et anbud med pappvinene Ricasoli og Torus.

Men det stopper ikke der.

Enda flere
I går kunne SVT melde at minst tre personer fra Systembolagets innkjøpsavdeling har gjort det samme i løpet av de siste fire årene.

Dette gjør at flere i den svenske vinbransjen mener at Systembolaget bruker et bestillingsverk. Som et eksempel nevnes det hvordan innkjøpet av nettopp Ricasoli gikk til. I anbudet skrev Systembolaget at produsenten må finnes i den italienske vinguiden Gambero Rosso. 

-Det finns ingen rimelig grunn til å spørre etter en vin som står i en italiensk vinguide. Det er ingen grunn til å gjøre det, med mindre man vil plukke ut en bestemt vin, sier en anonym kilde til Rapport i SVT.

I forsvar
Systembolaget går naturlig nok i forsvarsposisjon.
-Jeg synes at kundene våre i det svenske markedet kan kreve at vi også har produkter som omtales i verdenspressen, sier Barbro Ström, som er innkjøpsdirektør i Systembolaget.

Men i følge Rapports kilder har det blitt langt vanligere at Systembolaget skreddersyr bestillingene sine i løpet av de siste årene.

Strider mot EU-retten
Rapport har latt en advokat sett på bestillingene. Advokaten er dessuten dosent i EU-rett.

Hans dom er klar.

- Det minner om en rigget handling, rett og slett sier advokat Ola Wiklund.
- Det innebærer at Systembolaget rettslig sett strider mot EU-retten. Og da kan man ikke lenger beholde Systembolaget slik det er nå, sier han.

Siste ord er neppe sagt i denne saken.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake 6 ulike musserende viner. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her