Skandalen truer Systembolaget

Flere leverandører anklager nå Systembolaget for bestillingsverk i den nye skandalen som ryster svenskene. Hele Systembolaget trues, mener en EU-ekspert.

Mange i den svenske vinbransjen mener at Systembolaget benytter seg av bestillingsverk. Dette skjer ved at bestillingene skrives på en slik måte at enkelte viner blir valgt, mens andre velges bort.

I korte trekk rulles det opp en ny skandale i Sverige med Systembolaget i hovedrollen. I fjor fikk svenske medier et brev med nettopp påstander om at store mengder pappvin var bestillingsverk. En anonym avsender fortalte flere måneder i forkant hvilke viner som skulle kjøpes inn og hvem som kom til å vinne anbudene.

Han fikk rett.

Byttet jobb
Brevskriveren hintet også om en praksis der sentrale folk i Systembolaget sørget for at enkelte viner ble kjøpt inn i store partier. Etter at innkjøpene var gjort fikk personene jobb hos den vinnende importøren.

Det første tilfellet som ble kjent var Ann Burgaz-Schmidt. Hun var innkjøpssjef i Systembolaget, men meldte overgang til Vingruppen i Norden AB. Dette skjedde rett etter at selskapet hadde vunnet et anbud med pappvinene Ricasoli og Torus.

Men det stopper ikke der.

Enda flere
I går kunne SVT melde at minst tre personer fra Systembolagets innkjøpsavdeling har gjort det samme i løpet av de siste fire årene.

Dette gjør at flere i den svenske vinbransjen mener at Systembolaget bruker et bestillingsverk. Som et eksempel nevnes det hvordan innkjøpet av nettopp Ricasoli gikk til. I anbudet skrev Systembolaget at produsenten må finnes i den italienske vinguiden Gambero Rosso.  

-Det finns ingen rimelig grunn til å spørre etter en vin som står i en italiensk vinguide. Det er ingen grunn til å gjøre det, med mindre man vil plukke ut en bestemt vin, sier en anonym kilde til Rapport i SVT.

I forsvar
Systembolaget går naturlig nok i forsvarsposisjon.
-Jeg synes at kundene våre i det svenske markedet kan kreve at vi også har produkter som omtales i verdenspressen, sier Barbro Ström, som er innkjøpsdirektør i Systembolaget.

Men i følge Rapports kilder har det blitt langt vanligere at Systembolaget skreddersyr bestillingene sine i løpet av de siste årene.

Strider mot EU-retten
Rapport har latt en advokat sett på bestillingene. Advokaten er dessuten dosent i EU-rett.

Hans dom er klar.

- Det minner om en rigget handling, rett og slett sier advokat Ola Wiklund.
- Det innebærer at Systembolaget rettslig sett strider mot EU-retten. Og da kan man ikke lenger beholde Systembolaget slik det er nå, sier han.

Siste ord er neppe sagt i denne saken.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen