Skattefinte i Vin & Sprit

Vin & Sprit sparer 650 millioner svenske kroner gjennom smutthull i skattereglene.

Den svenske statens mangeårige melkeku, Vin & Sprit, ble solgt i 2008.

Nå forsvinner ytterligere hundretalls millioner av svenske skattekroner på grunn av et hull i skattesystemet, skriver Aftenposten, som siterer Dagens Industri (DI).

Vin & Sprit (V&S), med Absolut Vodka som spydspiss, var frem til 1994 et svensk statseid produsent- og importmonopol for alkohol med høyere volumprosent.

Svensk ble fransk
For to år siden ble selskapet solgt til den franske giganten Pernod Ricard for 5,6 milliarder euro, tilsvarende omtrent 45 milliarder kroner. Selskapet har etter den tid lagt om strukturen i selskapet for å tilpasse seg svenske skatteregler.

Skatteplanleggingen går ut på å regne et rentefradrag for et internlån innad i konsernet mot driftsoverskuddet. Beregnet med dagens bedriftsskatt på 26,3 prosent betyr det at den svenske skatten minskes med nesten 650 millioner kroner, skriver DI.

Det tilsvarer omtrent 571 millioner norske kroner, som er mer enn nok til å gi kriserammede svenske finanspolitikere bakrus.

- Dette skal vi se nærmere på i den kommende utredningen av bedriftsskatten, uttaler statssekretær Hans Lindberg i det svenske finansdepartementet til DI.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen