Skeptiske til smilefjes

Prøveprosjektet med smilefjes på restauranter er i gang. Men ordningen møter skepsis i fagorganisasjonen som organiserer en stor del av kontrollørene i Mattilsynet.
Redaksjonen
05 Juni 2007 - 01:18

- Vi er ikke mot ordningen med smilefjes, men vi advarer mot å innføre denne ordningen uten at det følger med nye ressurser. Mattilsynet må også tilføres tilstrekkelig med kompetente fagfolk, sier Trine Lise Lysberg til NTB.
 
Lysberg er hovedtillitsvalgt for rundt 270 kontrollører og andre ansatte i Mattilsynet som er organisert i NITO (Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon).
 
Smileprosjekt
Smilefjes-prosjektet startet i Trondheim og andre kommuner i Trøndelag og Møre og Romsdal fredag.
 
Prøveperioden skal strekke seg over ett år. Mattilsynet skal kontrollere rundt 400 spisesteder i de to fylkene og gi dem karakter i form av en tilstandsrapport og medfølgende smilefjes.
 
Fire fjes
På steder der alt er i orden blir det et bredt smilefjes og så graderes kvaliteten. Det skal brukes fire fjes, og der det står dårlig til blir det et surt ansikt.
Men om Mattilsynet ikke får ressursene fagorganisasjonen mener trengs, kan hele opplegget slå feil ut. Et tenkt eksempel er en restaurant som får en "middels" karakter og som deretter gjør endringer til det bedre. Om det da ikke finnes ressurser slik at restauranten blir oppgradert vil hele smilefjesordningen bli gal.
 
Senest i mars ble det klart at Mattilsynet må nedbemanne på grunn av økonomi. Overføringene blir færre i år og neste år, og tilsynet får stadig flere oppgaver men ikke flere midler. I årsrapporten går det frem at de ansatte er frustrerte.
 
Slikt sett er det feil at restaurantbransjen eventuelt må "lide" fordi Mattilsynet sliter med lite ressurser.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her