Skeptiske til smilefjes

Prøveprosjektet med smilefjes på restauranter er i gang. Men ordningen møter skepsis i fagorganisasjonen som organiserer en stor del av kontrollørene i Mattilsynet.
Redaksjonen
05 Juni 2007 - 00:18

- Vi er ikke mot ordningen med smilefjes, men vi advarer mot å innføre denne ordningen uten at det følger med nye ressurser. Mattilsynet må også tilføres tilstrekkelig med kompetente fagfolk, sier Trine Lise Lysberg til NTB.
 
Lysberg er hovedtillitsvalgt for rundt 270 kontrollører og andre ansatte i Mattilsynet som er organisert i NITO (Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon).
 
Smileprosjekt
Smilefjes-prosjektet startet i Trondheim og andre kommuner i Trøndelag og Møre og Romsdal fredag.
 
Prøveperioden skal strekke seg over ett år. Mattilsynet skal kontrollere rundt 400 spisesteder i de to fylkene og gi dem karakter i form av en tilstandsrapport og medfølgende smilefjes.
 
Fire fjes
På steder der alt er i orden blir det et bredt smilefjes og så graderes kvaliteten. Det skal brukes fire fjes, og der det står dårlig til blir det et surt ansikt.
Men om Mattilsynet ikke får ressursene fagorganisasjonen mener trengs, kan hele opplegget slå feil ut. Et tenkt eksempel er en restaurant som får en "middels" karakter og som deretter gjør endringer til det bedre. Om det da ikke finnes ressurser slik at restauranten blir oppgradert vil hele smilefjesordningen bli gal.
 
Senest i mars ble det klart at Mattilsynet må nedbemanne på grunn av økonomi. Overføringene blir færre i år og neste år, og tilsynet får stadig flere oppgaver men ikke flere midler. I årsrapporten går det frem at de ansatte er frustrerte.
 
Slikt sett er det feil at restaurantbransjen eventuelt må "lide" fordi Mattilsynet sliter med lite ressurser.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her