Skeptiske til smilefjes

Prøveprosjektet med smilefjes på restauranter er i gang. Men ordningen møter skepsis i fagorganisasjonen som organiserer en stor del av kontrollørene i Mattilsynet.

- Vi er ikke mot ordningen med smilefjes, men vi advarer mot å innføre denne ordningen uten at det følger med nye ressurser. Mattilsynet må også tilføres tilstrekkelig med kompetente fagfolk, sier Trine Lise Lysberg til NTB.
 
Lysberg er hovedtillitsvalgt for rundt 270 kontrollører og andre ansatte i Mattilsynet som er organisert i NITO (Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon).
 
Smileprosjekt
Smilefjes-prosjektet startet i Trondheim og andre kommuner i Trøndelag og Møre og Romsdal fredag.
 
Prøveperioden skal strekke seg over ett år. Mattilsynet skal kontrollere rundt 400 spisesteder i de to fylkene og gi dem karakter i form av en tilstandsrapport og medfølgende smilefjes.
 
Fire fjes
På steder der alt er i orden blir det et bredt smilefjes og så graderes kvaliteten. Det skal brukes fire fjes, og der det står dårlig til blir det et surt ansikt.
Men om Mattilsynet ikke får ressursene fagorganisasjonen mener trengs, kan hele opplegget slå feil ut. Et tenkt eksempel er en restaurant som får en "middels" karakter og som deretter gjør endringer til det bedre. Om det da ikke finnes ressurser slik at restauranten blir oppgradert vil hele smilefjesordningen bli gal.
 
Senest i mars ble det klart at Mattilsynet må nedbemanne på grunn av økonomi. Overføringene blir færre i år og neste år, og tilsynet får stadig flere oppgaver men ikke flere midler. I årsrapporten går det frem at de ansatte er frustrerte.
 
Slikt sett er det feil at restaurantbransjen eventuelt må "lide" fordi Mattilsynet sliter med lite ressurser.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen