Skeptiske til smilefjes

Prøveprosjektet med smilefjes på restauranter er i gang. Men ordningen møter skepsis i fagorganisasjonen som organiserer en stor del av kontrollørene i Mattilsynet.
Redaksjonen
05 Juni 2007 - 01:18

- Vi er ikke mot ordningen med smilefjes, men vi advarer mot å innføre denne ordningen uten at det følger med nye ressurser. Mattilsynet må også tilføres tilstrekkelig med kompetente fagfolk, sier Trine Lise Lysberg til NTB.
 
Lysberg er hovedtillitsvalgt for rundt 270 kontrollører og andre ansatte i Mattilsynet som er organisert i NITO (Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon).
 
Smileprosjekt
Smilefjes-prosjektet startet i Trondheim og andre kommuner i Trøndelag og Møre og Romsdal fredag.
 
Prøveperioden skal strekke seg over ett år. Mattilsynet skal kontrollere rundt 400 spisesteder i de to fylkene og gi dem karakter i form av en tilstandsrapport og medfølgende smilefjes.
 
Fire fjes
På steder der alt er i orden blir det et bredt smilefjes og så graderes kvaliteten. Det skal brukes fire fjes, og der det står dårlig til blir det et surt ansikt.
Men om Mattilsynet ikke får ressursene fagorganisasjonen mener trengs, kan hele opplegget slå feil ut. Et tenkt eksempel er en restaurant som får en "middels" karakter og som deretter gjør endringer til det bedre. Om det da ikke finnes ressurser slik at restauranten blir oppgradert vil hele smilefjesordningen bli gal.
 
Senest i mars ble det klart at Mattilsynet må nedbemanne på grunn av økonomi. Overføringene blir færre i år og neste år, og tilsynet får stadig flere oppgaver men ikke flere midler. I årsrapporten går det frem at de ansatte er frustrerte.
 
Slikt sett er det feil at restaurantbransjen eventuelt må "lide" fordi Mattilsynet sliter med lite ressurser.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost
Dagens rett

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost

På en pizza med spekeskinke kan du benytte norsk, italiensk eller spansk skinke. Den bør imidlertid ikke være for salt, så smak på den først.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her