Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Ski & food

Arne Berthelsen er godt i gang med å gjøre Skarsnuten og Hemsedal til et sted hvor ikke bare kroppen men også magen, øyet og sjelen får ny næring.
Aase E. Jacobsen
02 Desember 2005 - 14:28

Om Arne Berthelsen ikke akkurat rømte byen i 2003 da han kom til Skarsnuten i Hemsedal, så ligger det langt fra Oslos bortskjemte restaurantverden. Selv om han etter konkursen med Kastanjen i Bygdøy Allé neppe regner seg blant de bortskjemte. Mange vil kanskje likevel mene det motsatte, at det å komme til Skarsnuten er som å komme til dekket bord. For praktanlegget som ligger som et ørnerede høyt hevet over Hemsedal-bygdas masseturisme ser ut som en drøm som blir virkelighet. I alle fall på overflaten. Skarsnuten fikk nemlig en ikke helt gloriøs start på livet. Det hele endte i en dundrende konkurs. Og det kort tid etter at de første eierne hadde brent av et tosifret millionbeløp.

Knut Kloster overtok konkursboet siden Skarsnuten passet så godt inn i "kjeden" av gode spisesteder og hoteller under navnet Det virkelig gode liv. Konseptet som alle de 21 medlemmene må bekjenne seg til er "godt for magen, godt for øyet og godt for sjelen". Alt ligger til rette for at Skarsnuten skal kunne oppfylle disse forventningene. Derfor fikk Berthelsen tilnærmet carte blanche. - Vi fjernet raskt de hvite dukene og kandelaberne siden vi ønsket å skape et mer avslappet miljø enn det Skarsnuten hadde startet med. Men aller mest vekt legger vi på å oppgradere selve maten, vinen og servicen, forklarer han.

Berthelsen som er mest kjent for å stå på kjøkkenet har overlatt ansvaret til Geir Skeie som har lagt bak seg en lærerik tid hos Odd-Ivar Solvold, så til de grader at han vant NM i kokkekunst i 2004. Dessuten har han fått en velfortjent plass på det nye kokkelandslaget.

Solide porsjoner
Smaksrik mat i gode porsjoner tilpasset aktive gjester, er essensen i matfilosofien. - Vi ønsker dessuten å bruke lokale og regionale råvarer i størst mulig utstrekning, hevder Skeie. Hemsedal-bedriftene Himmelspannet, Spekeloftet, Tamt og vilt og Hemsedal Flatbrødbakeri er faste leverandører. - Vi bruker heller Skjåk-skinka enn importert sådan, understreker de to.

Å finne personale med samme innstilling som eier og ledelse er en utfordring. - Til Hemsedal kommer masse ungdom på jakt etter sesongjobb som kan kombineres med ski. Sist sesong fikk vi 600 søknader om sesongarbeid. Men det er sjelden noen god løsning for oss. Så snart det kommer nysnø, forsvinner de for å dukke opp noen dager senere. Slik kan vi selvsagt ikke ha det, og vi må derfor håndplukke de vi har tro på, sier Berthelsen.

Siden de aller fleste sesongarbeidende servitører ikke har noen spesiell kompetanse, må samtlige gjennom en grundig opplæring i både mat, vin og service. Og utholdenhet, skulle vi tro, for i sesongen går det i ett.

Det er naturlig nok i helgene i vinterhalvåret at trøkket er størst. Fra tidlig morgen med solide frokoster til gjestene på de til sammen 37 romslige hotellrommene. Til lunsj serveres rause porsjoner til skifolket som ønsker å bytte ut skistuenes gatekjøkkenmat med noe virkelig godt. Best av alt erat  heisen går rett opp til restauranten fra løypa. Middagsgjestene tilbys dagens treretter, bortsett fra fredag som er tapaskveld.

Høstfestival
Utover det er det lite som minner om det tradisjonelle høyfjellshotellivet. Og avstanden til partylivet i bygda er stor både i stil og kilometer. - Og slik skal det være, slår Berthelsen fast.

Skarsnuten er likevel ikke noe hvilehjem, for after ski-stemningen er høy også blant de over tretti. Hemsedal om vinteren er et sikkert kort. Og bygda som allerede er på norgestoppen med 90.000 gjestedøgn i året står foran en kraftig hytteutbygging.

Men sommeren er normalt heldød. Inntil nylig. - Vi prøver å etablere Hemsedal som et spennende alternativ til aktiv ferie også i sommerhalvåret, forklarer Berthelsen. Etter at snøen er smeltet klargjøres skiløypene for downhill på terrengsykkel. Og over Skarsnuten, i fjellnabben med samme navn, ligger Via Ferrata som er en klatrerute, bestående av stiger, jernbøyler, wire og hengebroer. For de som foretrekker mer jordnære aktiviteter er det muligheter for så vel hesteridning som golf.

Høstmånedene før snøen kommer, er en annen dødperiode. For å utnytte mulighetene som ligger i Hemsedals-naturen, arbeider Berthelsen med planer om en matfestival med et velsmakende program med blant annet kokekurs, vinsmakinger, urtekurs, guidete soppturer og introduksjon til lokalt produserte matvarer. Tanken er at festivalen skal være todelt, for vanlige gjester i helgen og for bransjefolk etter helgen.

Foto: Jan H. Amundsen, www.hemsedal.com

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her