Skikkelig TV-tryning

Et dårlig TV-program om mat blir ikke bedre om man også lager bok av det. NRK-personligheten Noman Mubashir snubler på hoppkanten med sin bok Yum yum med Noman.
Redaksjonen
07 Mai 2008 - 02:01

Hensikten med TV-serien er å skulle gi nordmenn flest innblikk i og kunnskap om fremmede kulturers ingredienser, teknikker og måltider. Kort sagt: hvordan lage kjente retter fra land som Tyrkia, Libanon, Pakistan og flere andre.

Programlederen Noman Mubashir allierer seg med mer eller mindre avanserte hobbykokker fra de forskjellige landene, og lar dem sette i gang på eget kjøkken. Underveis stiller han passe dumme spørsmål, og imponerer ikke akkurat når han for eksempel foreslår tandoori-krydder til thai-maten.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

I sitt forord i kokebokversjonen av Yum yum med Noman presenterer Mubashir seg som en mann både med kunnskaper om og interesse for mat av alle slag. Både programmene og boka ender imidlertid som fjernsyns- og bokversjoner av "den blinde leder den halte". For seere og lesere er dette stusselige greier.

Blå låvedør
Billedkvaliteten i boka er stort sett langt inn i parodien elendig, enten en gresk rett med indrefilet illustreres med noen uskarpe krydderplanter, en dårlig eksponert låvedør påspanderes en helside eller den pakistanske retten chana masala knipses og ser ut som noe høyst uappetittlig.

Hvert land avspises med fem-seks retter hver, og det er syltynt hvis du virkelig er hypp på å bli kjent med eksempelvis det spanske kjøkken. Oppskriftene er forøvrig greit presentert i boka, og bør være lette å få noe spiselig ut av.

Klinten fra hveten
Siden utgangspunktet her er en serie på TV, må det være lov å dvele litt ved dette fenomenet. Noen av oss tilbringer (for?) mange timer i uka med å glo på kanalen BBC Food. For matomane er dette en kanal det er verdt å kappe av seg en hånd for å få inn i stua.

Men du verden så store kvalitetsforskjeller det er på det som produseres og sendes. Her lager den britiske kokke-legenden Rick Stein programmer om fisk og skalldyr, fransk tradisjonsmat osv. som nærmer seg poesi. Den kinesiske trollmannen Ken Hom tryller med sine wok-panner. Den australske stjernekokken Neil Perry tilbereder mat som med all mulig tydelighet forteller hvorfor han er en av verdens mest dekorerte matkunstnere. Det oser pedagogikk og ren og skjær matlyst av slike.

Helt unødvendig
Men så er det også fullt mulig å lide seg igjennom all verdens møl som "Ready, steady cook" (Kokkekamp på norsk), sjekkeprogrammer med en dash mat, ulidelige programmer om slankedietter og så videre. De fleste kokkene og programkonseptene finner til slutt veien til bokhandlerne.

Noen ganger er det bra, andre ganger er det helt unødvendig. Yum yum med Noman er et skoleeksempel på det siste.

299 kroner
NRK Aktivum

Antall stjerner:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette kan bli din nye favorittsalat
Dagens rett

Dette kan bli din nye favorittsalat

Lag ekstra stor porsjon av denne middagssalaten, for den smaker like godt senere på kvelden. Sjekk den raske oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her