Skikkelig TV-tryning

Et dårlig TV-program om mat blir ikke bedre om man også lager bok av det. NRK-personligheten Noman Mubashir snubler på hoppkanten med sin bok Yum yum med Noman.

Hensikten med TV-serien er å skulle gi nordmenn flest innblikk i og kunnskap om fremmede kulturers ingredienser, teknikker og måltider. Kort sagt: hvordan lage kjente retter fra land som Tyrkia, Libanon, Pakistan og flere andre.

Programlederen Noman Mubashir allierer seg med mer eller mindre avanserte hobbykokker fra de forskjellige landene, og lar dem sette i gang på eget kjøkken. Underveis stiller han passe dumme spørsmål, og imponerer ikke akkurat når han for eksempel foreslår tandoori-krydder til thai-maten.

Per A. Borglund Foto: Morten Bibow

I sitt forord i kokebokversjonen av Yum yum med Noman presenterer Mubashir seg som en mann både med kunnskaper om og interesse for mat av alle slag. Både programmene og boka ender imidlertid som fjernsyns- og bokversjoner av "den blinde leder den halte". For seere og lesere er dette stusselige greier.

Blå låvedør
Billedkvaliteten i boka er stort sett langt inn i parodien elendig, enten en gresk rett med indrefilet illustreres med noen uskarpe krydderplanter, en dårlig eksponert låvedør påspanderes en helside eller den pakistanske retten chana masala knipses og ser ut som noe høyst uappetittlig.

Hvert land avspises med fem-seks retter hver, og det er syltynt hvis du virkelig er hypp på å bli kjent med eksempelvis det spanske kjøkken. Oppskriftene er forøvrig greit presentert i boka, og bør være lette å få noe spiselig ut av.

Klinten fra hveten
Siden utgangspunktet her er en serie på TV, må det være lov å dvele litt ved dette fenomenet. Noen av oss tilbringer (for?) mange timer i uka med å glo på kanalen BBC Food. For matomane er dette en kanal det er verdt å kappe av seg en hånd for å få inn i stua.

Men du verden så store kvalitetsforskjeller det er på det som produseres og sendes. Her lager den britiske kokke-legenden Rick Stein programmer om fisk og skalldyr, fransk tradisjonsmat osv. som nærmer seg poesi. Den kinesiske trollmannen Ken Hom tryller med sine wok-panner. Den australske stjernekokken Neil Perry tilbereder mat som med all mulig tydelighet forteller hvorfor han er en av verdens mest dekorerte matkunstnere. Det oser pedagogikk og ren og skjær matlyst av slike.

Helt unødvendig
Men så er det også fullt mulig å lide seg igjennom all verdens møl som "Ready, steady cook" (Kokkekamp på norsk), sjekkeprogrammer med en dash mat, ulidelige programmer om slankedietter og så videre. De fleste kokkene og programkonseptene finner til slutt veien til bokhandlerne.

Noen ganger er det bra, andre ganger er det helt unødvendig. Yum yum med Noman er et skoleeksempel på det siste.

299 kroner
NRK Aktivum

Antall stjerner:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen