Skjulte skatter fra Alsace

Denne uken blir du kjent med noen muskelbunter av noen rieslinger.
Aase E. Jacobsen
01 November 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Alsaces 13.000 hektar fordelt på om lag 70 kilometer fra nord til sør, byr på mange kjente og ettertraktete navn, og enda flere ukjente. De fleste av dem velger anonymitetens rekker ved å bekjenne seg til en vinfilosofi med høye avlinger, mye restsødme og dermed lite regionalkarakter.

Det er derfor bare en mindre andel av de mer enn 100 millioner flaskene som egentlig er Alsace-navnet verdig.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Siden 1691
Mens atter andre trer ut av skyggen og overrasker med skjulte skatter.

Som Valentin Zusslin. Familien Zusslin har aner helt tilbake til 1691 i Alsace, nærmere bestemt i Orschwihr i den sørlige delen av regionen.

Perfeksjonister
Men det hviles ikke på laurbærene av den grunn. Siden 1997 har de 13 hektar med vinmarker vært drevet biodynamisk. Den yngste (og 13.) generasjonen Zusslin, Marie og broren Jean-Paul, har siden 2000 introdusert enda større grad av perfeksjonisme i så vel vinkjeller som vinmark.

Sørøstvendt
Resultatet er viner med mye karakter og stort potensial. Mens Clos Liebenberg har leirholdig kalkjord, har grand cru-vinmarken Pfingstberg et mer sammensatt og mørkere jordsmonn med så vel kalkstein, leir og sand samt ikke minst grus og steiner. Derfor har Pfingstberg-druene høyere modning og noe større potensial. Begge er sørøstvendte hvilket beskytter druene fra den stekende ettermiddagssolen.

Marie arbeider for mindre restsødme i vinene, for å få frem enda mer av potensialet. Men i 2004 var modningen så høy at vinene fra det kalkholdige jordsmonnet i Bollenberg-vinmarken fikk enten veldig høy alkohol eller noe restsødme.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
 
Foto: Rémi Stosskopf

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne middagen lager du på 15 minutter - og får julestemning på kjøpet
Dagens rett

Denne middagen lager du på 15 minutter - og får julestemning på kjøpet

Vi er midt i juleinnspurten, og da er dette lettlagde middagsforslaget med risotto og julepålegg eller rester perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her