Skreddersyr vinkjellere

Vinoteca er Ken Canaiolo Engebretsens nye lille baby. Kort sagt skal selskapet være konsulent hvis noen vil innrede en vinkjeller og fylle den opp.

Dette gjelder primært hoteller og restauranter - men også privatpersoner.
 
- Ja. Det baserer seg på bakgrunn av det jeg har gjort i ti år, spesielt på Le Canard. Jeg føler selv at jeg har fått kunnskap om hva som skal inn i en kjeller for at det skal ha verdi over tid. Jeg tenker da spesielt på vinopplevelse, men også i investeringsøyemed, for noen tenker også i den retningen, sier vinkelner Engebretsen.
 
Ingen fasit
Han har allerede kunder i horeca og blant private. Men finnes det noen fasit på hvor mye det koster å bygge en kjeller? Mindre restauranter er kanskje redde for å binde opp kapital?
 
- Nei, det gjør ikke det. Det som jeg ser nå, og det som er mitt primætmarked, er at kundene ønsker innredningen. Så tar de kontakt, for de har et rom, et kott, et svært kjellerrom - hva som helst - og sier at her kan jeg godt tenke meg en kjeller, sier Engebretsen.
 
Spesialbygger
- Så spesialbygger man interiøret til kjelleren Da får man straks opp antall flasker som maksimalt kan gå inn. Eventuelt får de hjelp til å fylle opp kjelleren med vin. Og så lager jeg skjemaer som forteller at disse vinene skal drikkes fra 2008 til 2020 og drikker på topp i 2015, og så videre. Og informasjon om forventet prisøkning - til hva de skal brukes til.
Ikke svindyrt
Den enkleste kjelleren han har bygget kostet 15 000 kroner.
 
- Et vinskap har vel kanskje plass til 180 til 200 flasker og det koster fort 15 000 kroner. Og det tar stor plass. Men nå jobber jeg med et kott som ikke brukes til noenting. Og jeg får inn 800 flasker. Fire ganger så mye. Og det koster bare litt mer.
 
Lite plass
Det er ikke store plassen man trenger for å bygge en kjeller.
 
- Nei, du kan bygge det på hva du vil. Det jeg gjorde for en kunde, var å bygge en vinkjeller rett på veggen. Du kjører kjøling i veggen, lager hyller på veggen der flaskene ligger med etiketten ut - på tvers. Så stabler du de oppover med en flaske i hver hylle, og så lager du glassdører foran i isolerglass og dette bygger 20 centimeter. Jeg ser ikke noen hindringer på hvor jeg kan lagre vin hen. For å være helt ærlig.
 
Perfekte forhold
- Så, kort og godt kan man si at du skreddersyr løsninger?
 
- Ja, det er akkurat det jeg gjør. Jeg skreddersyr interiøret og perfekte lagringsforhold og da i etterkant - hvis kundene vil - selve innholdet. Det kjøleanlegget som jeg kjører er spesialmodifisert til å resirkulere fuktigheten og holde fuktigheten på mellom 75 og 80 prosent, som er det optimale, sier Engebretsen.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen