Skrukork med komplikasjoner

En illeluktende utfordring har kommet på banen for millioner av flasker med skrukork.
Redaksjonen
16 Januar 2007 - 13:38

Med introduksjonen av skrukorken skulle vinprodusentene komme korkfeilene til livs. Nå viser det seg at hver 50. flaske med skrukork kan være ødelagt på grunn av brutt forsegling eller svovelreaksjon.

En svovelreaksjon er en kjemisk reaksjon i vinen grunnet et for høyt innhold av SO2 i forhold til oksygen, noe som fører til en duft av råtne egg, brent gummi og brente fyrstikker.
 
Banebrytende forskning
Skrukorken har fått fotfeste blant en hel rekke produsenter, og har inntil nå hatt et godt rykte.
 
Michel Laroche er en av de mest profilerte navnene som har gått i bresjen for introduksjonen av skrukorken på så vel enkle viner som grand cru viner. Laroche har gjennomført en rekke tester med skrukork som du kan lese mer om i denne artikkelen.

De oppsiktsvekkende funnene kommer etter at ekspertpanelet under The International Wine Challenge, fant at 2,2 % av viner presentert med skrukork hadde disse feilene, melder Scotsman.com News i dag.
Enkelt å kjenne igjen
Flaskefeilene ved for høyt svovelinnhold er langt lettere å påvise for konsumentene enn hva de vanligste korkfeilene grunnet TCA er i dag. Dette kan bety at flere konsumenter vil returnere flasker med skrukork enn hva har vært tilfelle med vanlig naturkork.

Det er første gang at problemene med svovelnivået i viner med skrukork har blitt tatt opp av en objektiv part, men det kan hjelpe produsentene til å blir oppmerksomme på problemet slik at de kan ta sine forhåndsregler.

Naturlig, men illeuktende
Men svovel er et helt vanlig tilsetningsstoff i vin, og ved lagring dannes det et stoff som heter thioler som gir svovelet den karakteristiske duften.
 
Ved bruk av naturkork kommer små mengder av oksygen inn i vinen som således bryter ned thiolene. Ved bruk av skrukork slipper det derimot ikke inn noe oksygen som kan hjelpe på denne nedbrytningsprosessen.

SO2 er vanlig å benytte for nettopp å trekke ut oksygenet fra flaskene ved tappingen, og et for stort bruk av dette kan fremheve problemene.
 
Lett å unngå
Det finnes derimot enkle måter å unngå den noe ulekre duften av thioler, nemlig ved en god lufting av vinen enten ved en dekantering eller ved å lufte vinen godt i glasset.
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her