Slakter Tromsø

Først slaktet Eivind Hellstrøm Bergen som restaurantby. Nå slakter Anders Ellburg Tromsø.
Redaksjonen
26 Mai 2008 - 13:00

- Tromsø er en trivelig by å gå ut i, men henger ti år etter når det gjelder utvikling av utelivsnæringen sammenliknet med Oslo, sier daglig leder og kokk ved Holmenkollen restaurant, Anders Ellburg.
 
Han har vært i Tromsø flere ganger som gjest, men også som innleid kokk og konsulent i næringen. Han mener det har skjedd lite nytt i byen.
 
- Tromsø er ikke lengre en utelivsby hvor folk treffes hver kveld på byen, sier Idar Sørensen.
 
Sørensen har vært en profilert aktør i utelivet i Tromsø. Han mener det skjer flere spennende ting i byer som Hammerfest, Harstad og Bodø enn i Tromsø for tiden.
 
Litt late
- Noen av eierne i restaurantnæringen i Tromsø er blitt for bedagelige. Andre mangler penger for å utvikle seg videre, mens nye aktører ikke kommer seg inn på grunn av bevillingspolitikken i Tromsø og mangelen på finansiering, sier Sørensen.
 
Tidligere var bransjen så lukrativ i Tromsø at det bare var å åpne døren til etablissementet, og så kom kundene. Det tror Sørensen har bidratt til å gjøre bransjen litt lat.
 
Dårlig kvalitet
- Kvalitet på alle områder som maten, betjeningen og lokalitetene må være i høysetet i 2008. Tromsø må ta utgangspunkt i sine egne tradisjoner og skape nye retter og nye konsepter, sier Ellburg.
 
Han mener også Tromsø sliter med å få tak i gode nok råvarer.
 
- Grønnsakene man får i Tromsø er rett og slett for gamle eller av for lav kvalitet. Noen ganger er forklaringen så enkel at de har ligget for varmt eller for kaldt, sier han.
 
Ellburg mener også restaurantene sammen bør gjøre en større jobb for å sikre næringen i Tromsø tilgang på andre ferske råvarer som fisk og kjøtt av beste kvalitet.
 
Arbeidskraft
Et annet problem i nord er mangelen på brennende og profesjonell arbeidskraft i bransjen.
 
- For restaurantene er et av de største problemene at de flinkeste kokkene som vil utvikle seg flytter fra byen i ung alder. I tillegg er råvarene i nord dyrere og av dårligere kvalitet enn det man får i sør, sier Sørensen til Nordlys.
 
Ellburg mener det er viktig å få frem at han ikke rakker ned på Tromsø.
 
- Det er ikke meningen. Jeg vil bare bidra i debatten for å få inn mer profesjonalitet i restaurantnæringen, sier Ellburg.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her