Slakter Tromsø

Først slaktet Eivind Hellstrøm Bergen som restaurantby. Nå slakter Anders Ellburg Tromsø.
Redaksjonen
26 Mai 2008 - 14:00

- Tromsø er en trivelig by å gå ut i, men henger ti år etter når det gjelder utvikling av utelivsnæringen sammenliknet med Oslo, sier daglig leder og kokk ved Holmenkollen restaurant, Anders Ellburg.
 
Han har vært i Tromsø flere ganger som gjest, men også som innleid kokk og konsulent i næringen. Han mener det har skjedd lite nytt i byen.
 
- Tromsø er ikke lengre en utelivsby hvor folk treffes hver kveld på byen, sier Idar Sørensen.
 
Sørensen har vært en profilert aktør i utelivet i Tromsø. Han mener det skjer flere spennende ting i byer som Hammerfest, Harstad og Bodø enn i Tromsø for tiden.
 
Litt late
- Noen av eierne i restaurantnæringen i Tromsø er blitt for bedagelige. Andre mangler penger for å utvikle seg videre, mens nye aktører ikke kommer seg inn på grunn av bevillingspolitikken i Tromsø og mangelen på finansiering, sier Sørensen.
 
Tidligere var bransjen så lukrativ i Tromsø at det bare var å åpne døren til etablissementet, og så kom kundene. Det tror Sørensen har bidratt til å gjøre bransjen litt lat.
 
Dårlig kvalitet
- Kvalitet på alle områder som maten, betjeningen og lokalitetene må være i høysetet i 2008. Tromsø må ta utgangspunkt i sine egne tradisjoner og skape nye retter og nye konsepter, sier Ellburg.
 
Han mener også Tromsø sliter med å få tak i gode nok råvarer.
 
- Grønnsakene man får i Tromsø er rett og slett for gamle eller av for lav kvalitet. Noen ganger er forklaringen så enkel at de har ligget for varmt eller for kaldt, sier han.
 
Ellburg mener også restaurantene sammen bør gjøre en større jobb for å sikre næringen i Tromsø tilgang på andre ferske råvarer som fisk og kjøtt av beste kvalitet.
 
Arbeidskraft
Et annet problem i nord er mangelen på brennende og profesjonell arbeidskraft i bransjen.
 
- For restaurantene er et av de største problemene at de flinkeste kokkene som vil utvikle seg flytter fra byen i ung alder. I tillegg er råvarene i nord dyrere og av dårligere kvalitet enn det man får i sør, sier Sørensen til Nordlys.
 
Ellburg mener det er viktig å få frem at han ikke rakker ned på Tromsø.
 
- Det er ikke meningen. Jeg vil bare bidra i debatten for å få inn mer profesjonalitet i restaurantnæringen, sier Ellburg.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her