Slakter Tromsø

Først slaktet Eivind Hellstrøm Bergen som restaurantby. Nå slakter Anders Ellburg Tromsø.
Redaksjonen
26 Mai 2008 - 13:00

- Tromsø er en trivelig by å gå ut i, men henger ti år etter når det gjelder utvikling av utelivsnæringen sammenliknet med Oslo, sier daglig leder og kokk ved Holmenkollen restaurant, Anders Ellburg.
 
Han har vært i Tromsø flere ganger som gjest, men også som innleid kokk og konsulent i næringen. Han mener det har skjedd lite nytt i byen.
 
- Tromsø er ikke lengre en utelivsby hvor folk treffes hver kveld på byen, sier Idar Sørensen.
 
Sørensen har vært en profilert aktør i utelivet i Tromsø. Han mener det skjer flere spennende ting i byer som Hammerfest, Harstad og Bodø enn i Tromsø for tiden.
 
Litt late
- Noen av eierne i restaurantnæringen i Tromsø er blitt for bedagelige. Andre mangler penger for å utvikle seg videre, mens nye aktører ikke kommer seg inn på grunn av bevillingspolitikken i Tromsø og mangelen på finansiering, sier Sørensen.
 
Tidligere var bransjen så lukrativ i Tromsø at det bare var å åpne døren til etablissementet, og så kom kundene. Det tror Sørensen har bidratt til å gjøre bransjen litt lat.
 
Dårlig kvalitet
- Kvalitet på alle områder som maten, betjeningen og lokalitetene må være i høysetet i 2008. Tromsø må ta utgangspunkt i sine egne tradisjoner og skape nye retter og nye konsepter, sier Ellburg.
 
Han mener også Tromsø sliter med å få tak i gode nok råvarer.
 
- Grønnsakene man får i Tromsø er rett og slett for gamle eller av for lav kvalitet. Noen ganger er forklaringen så enkel at de har ligget for varmt eller for kaldt, sier han.
 
Ellburg mener også restaurantene sammen bør gjøre en større jobb for å sikre næringen i Tromsø tilgang på andre ferske råvarer som fisk og kjøtt av beste kvalitet.
 
Arbeidskraft
Et annet problem i nord er mangelen på brennende og profesjonell arbeidskraft i bransjen.
 
- For restaurantene er et av de største problemene at de flinkeste kokkene som vil utvikle seg flytter fra byen i ung alder. I tillegg er råvarene i nord dyrere og av dårligere kvalitet enn det man får i sør, sier Sørensen til Nordlys.
 
Ellburg mener det er viktig å få frem at han ikke rakker ned på Tromsø.
 
- Det er ikke meningen. Jeg vil bare bidra i debatten for å få inn mer profesjonalitet i restaurantnæringen, sier Ellburg.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her