Slakter Tromsø

Først slaktet Eivind Hellstrøm Bergen som restaurantby. Nå slakter Anders Ellburg Tromsø.

- Tromsø er en trivelig by å gå ut i, men henger ti år etter når det gjelder utvikling av utelivsnæringen sammenliknet med Oslo, sier daglig leder og kokk ved Holmenkollen restaurant, Anders Ellburg.
 
Han har vært i Tromsø flere ganger som gjest, men også som innleid kokk og konsulent i næringen. Han mener det har skjedd lite nytt i byen.
 
- Tromsø er ikke lengre en utelivsby hvor folk treffes hver kveld på byen, sier Idar Sørensen.
 
Sørensen har vært en profilert aktør i utelivet i Tromsø. Han mener det skjer flere spennende ting i byer som Hammerfest, Harstad og Bodø enn i Tromsø for tiden.
 
Litt late
- Noen av eierne i restaurantnæringen i Tromsø er blitt for bedagelige. Andre mangler penger for å utvikle seg videre, mens nye aktører ikke kommer seg inn på grunn av bevillingspolitikken i Tromsø og mangelen på finansiering, sier Sørensen.
 
Tidligere var bransjen så lukrativ i Tromsø at det bare var å åpne døren til etablissementet, og så kom kundene. Det tror Sørensen har bidratt til å gjøre bransjen litt lat.
 
Dårlig kvalitet
- Kvalitet på alle områder som maten, betjeningen og lokalitetene må være i høysetet i 2008. Tromsø må ta utgangspunkt i sine egne tradisjoner og skape nye retter og nye konsepter, sier Ellburg.
 
Han mener også Tromsø sliter med å få tak i gode nok råvarer.
 
- Grønnsakene man får i Tromsø er rett og slett for gamle eller av for lav kvalitet. Noen ganger er forklaringen så enkel at de har ligget for varmt eller for kaldt, sier han.
 
Ellburg mener også restaurantene sammen bør gjøre en større jobb for å sikre næringen i Tromsø tilgang på andre ferske råvarer som fisk og kjøtt av beste kvalitet.
 
Arbeidskraft
Et annet problem i nord er mangelen på brennende og profesjonell arbeidskraft i bransjen.
 
- For restaurantene er et av de største problemene at de flinkeste kokkene som vil utvikle seg flytter fra byen i ung alder. I tillegg er råvarene i nord dyrere og av dårligere kvalitet enn det man får i sør, sier Sørensen til Nordlys.
 
Ellburg mener det er viktig å få frem at han ikke rakker ned på Tromsø.
 
- Det er ikke meningen. Jeg vil bare bidra i debatten for å få inn mer profesjonalitet i restaurantnæringen, sier Ellburg.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen