Slår kloa i kongekrabben

Solveig Isaksen og knøttlille Trane forlag i Vadsø står bak boka Kongekrabben, med undertittelen "Lekre retter av havets monark".
Redaksjonen
14 Januar 2009 - 11:59

Det unike med Isaksens bok er at den er den første og hittil eneste norske boka som kun tar for seg kongekrabben som kulinarisk objekt. Honnør for å finne en ny nisje, med andre ord.
Forfatteren påpeker i innledningen at kongekrabben er internasjonalt anerkjent for sitt delikate kjøtt, men her i landet har vi bare kjent den i rundt ti år.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Innvandreren fra Beringhavet er altså et ganske nytt bekjentskap. Til å begynne med ble beistet med til sammen åtte spiselige bein og klør forbannet opp og ned, men nå er dyret blitt en gullgruve for mange fiskere langs Finnmarkskysten.

Fra A til Å
Kongekrabben går ganske grundig til verks. Vi lærer om "monsterets" anatomi, og får grei beskjed om hvordan delikatessen skal møte sitt siste salte vann, denne gang fosskokende. Krabbens korte historie langs våre kyster blir beskrevet, og vi får være med krabbefisker Odd Harald Pedersen på tokt i Varangerfjorden.

Ikke omfattende
Så til oppskriftene. Dette er ingen tykk bok, og antallet retter begrenser seg til spinkle 38, fordelt på forretter, hovedretter, salater og supper. Spredningen er grei. Krabbe naturell og tempurakrabbe med løkringer representerer kanskje ytterpunktene. Vi kan lese oss til at kongekrabbens delikate kjøtt passer bra sammen med vårløk, soya og hvitløk. Potet- og gulrotsuppe med kongekrabbe ser skikkelig lekkert ut.

Kongekrabbekryddersmør lager du ved hjelp av skall, grønnsaker, krydder og godt smør. Og så kan man i samme slengen undre seg litt over at boka velger å anbefale "1 pakke ferdig fløtepotet fra butikken" til sin krabbe-gazpacho. Grovsalta krabbe i panne, der saltet er blandet med hel pepper, hvitløk, sitron, korianderfrø og stjerneanis får deg imidlertid til å ønske deg ubegrenset tilgang til grove og fine krabbeklør.

Bildene varierer
Kongekrabben får som sagt poeng for sin originalitet. Fint med ei bokebok som ikke er skrevet gang på gang fra før. Skal man småbrumme over noe er det den høyst varierende billedkvaliteten. Noen av rettene er delikat fotografert. Andre er ikke fullt så profesjonelt lyssatt, og framstår ikke som så veldig fristende. Tatt i betraktning at dette er ei bok om en råvare de fleste av oss ikke er veldig kjent med, er det bra med alt stoffet som ikke handler om tilberedning. Vi trenger kort og godt å bli litt bedre kjent med dette dyret før vi slår kloa i det.

73 sider
299 kroner
Trane Forlag
 
Antall stjerner:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her