Slik bruker du farger for å løfte fram maten
(Bilde: Ifokus AB)

Slik bruker du farger for å løfte fram maten

Fargene du bruker på dekketøy, duker og servietter kan faktisk påvirke hvordan måltidet smaker. Her får du vite hvordan.

I følge farge- og matstylingsekspert Linda Lundgren vil bestemte farger kunne heve eller dempe opplevelsen av smak. For eksempel gjør rød- og rosatoner maten søtere, mens gult er med på å fremheve det syrlige i retten. Lundgren mener derfor at kombinasjonen av matrett og borddekking er en enkel måte å berike smaksopplevelsene på. 

– For å berike retter med mer smak er det ikke nødvendigvis tilsetting av ingredienser som er løsningen. Man kan enkelt bruke andre metoder, som å fokusere på farger og borddekking rundt maten. Bruk av fargede servietter er en veldig enkel måte å fremheve smaker på, forteller Linda Lundgren som er engasjert av serviettprodusenten Tork til å se på hvordan servietter kan bidra til å heve smaksopplevelsen. 

Hvordan farger i omgivelsene påvirker oss har Tork forsket på tidligere. Ved å måle hvordan hjernebølgene reagerer på ulike farger kunne de kartlegge om en farge gjør oss rolig og avslappet eller kreativ og energisk. 

Turkis nøytraliserer det salte, og fremhever det gule og oransje, og passer til egg, indiske retter og bearnaisesaus. 

Korallfargen reduserer bitterhet og gjør at retten smaker søtere. Rød- og rosatoner passer perfekt til dessert og særlig til rødt garnityr som bær. 

Sennepsgul fremhever syrlige smaker som gjør at det passer med fisk og sjømat. Den varme fargen står godt til grønt og balanserer grønnsaker som salat. 

Antrasitt (blågrå) gir en luksuriøs kontrast til lysere borddekking og mat. Fargen beriker smaken i typiske middelhavsretter. 

Gaute Birkeli på restauranten Bryggeloftet & Stuene i Bergen mener servietter er en naturlig del av stedets interiør fordi det henger sammen med stedets kvalitetsfokus.  

– For oss er farger og kvalitet alltid noe vi vektlegger fordi det gjør noe med inntrykket gjestene får av oss. Den nye serviettserien LinStyle og fargevalget vi valgte passet veldig fint inn med interiøret på Bryggeloftet. At det også påvirker hvordan kundene opplever maten, gjør borddekkingen til et enda viktigere element i kundeopplevelsen. Kvalitet er avgjørende. Det betyr i alle ledd, også borddekking og servietter, forteller Gaute Birkeli.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen