Oppskrifter
Slik bruker du farger for å løfte fram maten
Foto: (Ifokus AB)

Slik bruker du farger for å løfte fram maten

Fargene du bruker på dekketøy, duker og servietter kan faktisk påvirke hvordan måltidet smaker. Her får du vite hvordan.
08 Mai 2017 - 14:27

I følge farge- og matstylingsekspert Linda Lundgren vil bestemte farger kunne heve eller dempe opplevelsen av smak. For eksempel gjør rød- og rosatoner maten søtere, mens gult er med på å fremheve det syrlige i retten. Lundgren mener derfor at kombinasjonen av matrett og borddekking er en enkel måte å berike smaksopplevelsene på. 

– For å berike retter med mer smak er det ikke nødvendigvis tilsetting av ingredienser som er løsningen. Man kan enkelt bruke andre metoder, som å fokusere på farger og borddekking rundt maten. Bruk av fargede servietter er en veldig enkel måte å fremheve smaker på, forteller Linda Lundgren som er engasjert av serviettprodusenten Tork til å se på hvordan servietter kan bidra til å heve smaksopplevelsen. 

Hvordan farger i omgivelsene påvirker oss har Tork forsket på tidligere. Ved å måle hvordan hjernebølgene reagerer på ulike farger kunne de kartlegge om en farge gjør oss rolig og avslappet eller kreativ og energisk. 

Turkis nøytraliserer det salte, og fremhever det gule og oransje, og passer til egg, indiske retter og bearnaisesaus. 

Korallfargen reduserer bitterhet og gjør at retten smaker søtere. Rød- og rosatoner passer perfekt til dessert og særlig til rødt garnityr som bær. 

Sennepsgul fremhever syrlige smaker som gjør at det passer med fisk og sjømat. Den varme fargen står godt til grønt og balanserer grønnsaker som salat. 

Antrasitt (blågrå) gir en luksuriøs kontrast til lysere borddekking og mat. Fargen beriker smaken i typiske middelhavsretter. 

Gaute Birkeli på restauranten Bryggeloftet & Stuene i Bergen mener servietter er en naturlig del av stedets interiør fordi det henger sammen med stedets kvalitetsfokus.  

– For oss er farger og kvalitet alltid noe vi vektlegger fordi det gjør noe med inntrykket gjestene får av oss. Den nye serviettserien LinStyle og fargevalget vi valgte passet veldig fint inn med interiøret på Bryggeloftet. At det også påvirker hvordan kundene opplever maten, gjør borddekkingen til et enda viktigere element i kundeopplevelsen. Kvalitet er avgjørende. Det betyr i alle ledd, også borddekking og servietter, forteller Gaute Birkeli.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her