Slik mikser du drinker med mirakelpulveret matcha
Foto: (CHRISTINA SJOGREN)

Slik mikser du drinker med mirakelpulveret matcha

Matcha som drinkingrediens er den heteste trenden på barer i Tokyo og resten av verden. Apéritif har møtt bartenderen som startet det hele.
06 Juni 2019 - 12:00

En dag oppdaget Shinobu Ishigaki på baren Ishino Hana i Tokyos hektiske Shibuya–distrikt, at ginen Beefeater24 inneholder grønn te. Det ga ham ideen om å bruke denne tradisjonsrike ingrediensen i en cocktail.

– Jeg var selv skeptisk til om det skulle fungere, men jeg hadde lyst å servere noe nytt og smakfullt, sier han.

Og gjestene elsket det fra første stund. Det var begynnelsen på en verdensomspennende trend.

Takker utlendingene

Ishigaki har alltid har jobbet selvstendig og er ikke redd for å prøve nye kombinasjoner. Det gjør også at han har vunnet flere konkurranser, både i inn- og utland.

Bartender Shinobu Ishigaki på Ishinohana Bar i Shibuya,Tokyo startet trenden med matcha i drinker. Foto: CHRISTINA SJOGREN

- Jeg tror japanske bartendere gjør det godt i internasjonale konkurranser fordi de er teknisk dyktige og gode med detaljene. Og i stedet for å la én smak stikke ut, lykkes de med å lage en blanding slik at alt er i harmoni, slik forklarer Ishigaki sin egen og sine kollegers suksess.

Det gjelder også når Ishigaki jobber med matcha. Dette irrgrønne pulveret er altså laget av teblader. Denne spesielle teen som for det meste brukes i teseremonier, kom til Japan fra Kina for mer enn åtte århundrer siden.

Den første drinken som Ishigaki laget med matcha var Green Tea Martini Oribe. Drinken er oppkalt etter japanske Furuta Oribe, en framtredende ekspert på teseremonier som levde på 1500- og 1600-tallet.

Her finner du oppskriftene på drinkene med matcha-te

Ishigaki serverte den allerede da han åpnet baren sin for 13 år siden, men det var først for frem år siden at matchadrinken for alvor slo igjennom.

- Den ble ikke ordentlig populær før turister og andre utenlandske besøkende kom til min bar og begynte å bestille den, forteller han.

Proppet med sunnhet

Det grønne tepulveret matcha har mange bruksområder. Foto: CHRISTINA SJOGREN

For mange turister er matcha noe unikt og noe som representerer japansk kultur. For japanere er det et så vanlig innslag at de ikke en gang tenker over at ingrediensen kan brukes til noe annet enn te, ifølge Ishigaki.

Nå er selvsagt alt endret. Japanere har innsett at matcha har mange bruksområder og flere barer har kastet seg på bølgen og serverer matcha i både drinker og matretter.

Foruten at turistene har bidratt til populariteten, tror Ishigaki at det grønne pulverets helsebringende sider også spiller en rolle.

Tebladene dyrkes beskyttet fra sollyset hvilket gjør bladene ekstremt klorofyllholdige. Etter at tebladene er høstet, dampes de for så å tørkes og males. Matcha beskrives ofte som et mirakelpulver og inneholder mer antioksidanter og fiber enn både valnøtter, gojibær og mørk

To matchatips

Det er fullt mulig å lage alkoholfrie matchadrinker. Bytt ut alkoholen med en fruktjuice som for eksempel ananas. Men pass på at ikke juicen er for søt.

Prøv å servere tørket appelsin dyppet i sjokolade til matchadrinker.

sjokolade. Det grønne tepulveret inneholder også koffein, dog ikke like mye som kaffe, men derimot holder den oppkvikkende effekten seg lengre. Matcha er også en populær ingrediens i helsedrikker og desserter. 

Jo bitrere, jo bedre

Martiniversjon er bare én av flere matchacocktails som serveres hos Shinobu Ishigaki.

I menyen finnes også Green Tea old fashioned, Matcha Margarita og Green Tea Gin and tonic. En cocktail koster her om lag 120 NOK, bortsett fra Green Tea Martini Oribe som koster 220 NOK. Bestselgeren er Green Tea old fashioned med bourbon, matcha og appelsin.

Green Tea old fashioned Foto: CHRISTINA SJOGREN

– Det er særlig utenlandske gjester som liker den. De opplever ofte at grønn te er for bitter, men at appelsinkonsentratet hjelper til å gjøre drinken søtere, sier Ishigaki.

Det er også min personlige favoritt. Den har en framtredende alkoholsmak og sødmen går godt sammen med den grønne tesmaken.

Det viktigste å huske på når du skal kjøpe matcha, er å velge en type med høy kvalitet. Jo bitrere smak, jo bedre, ifølge Ishigaki. Dessuten skal den ha en klar grønn te-aroma.

Matcha Margarita Foto: CHRISTINA SJOGREN

Den beste matchaen framstilles i Kyoto der mye av de gamle japanske tradisjonene holdes i hevd. Byen har landets lengste historie når det kommer til matchaproduksjon.

Dårlig holdbarhet

Ishigaki nevner også byene Shizuoka og Kagoshima som alternative kilder for matcha. Når du har åpnet en pakke matcha, må den oppbevares i kjøleskapet og brukes så fort som mulig for at ikke den spesielle smaken og duften skal forsvinne.

Her finner du oppskriftene på drinkene med matcha-te

Foruten den finmalte grønne teen bruker han også andre typiske japanske ingredienser når han mikser drinker. Han kombinerer eksempelvis shiitakesopp med whisky. All frukt og alle grønnsaker han bruker, kjøper han fra lokale bønder. Han er på stadig jakt etter å skape noe nytt og eksperimenterer ofte. Han tror det neste store etter matcha blir noe fra krydderverdenen. 

- Jeg tror det blir stadig flere drinker med krydder som kanel og pepper. Jeg ser at det kommer her i Japan. Og jeg serverer det også selv, sier han og viser en vodka som er blandet med den unike peppertypen villpepper fra Madagaskar.

Green Tea Martini Oribe. Foto: CHRISTINA SJOGREN
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her