Det aller viktigste du kan gjøre er å ikke kjøpe mer enn du klarer å bruke. Men alle har vel gått på en smell og feilkalkulert, enten fordi gjester ble syke i julen, middager ble avlyst eller rett og slett fordi du hater å ha for lite. Ingen har lyst å bli oppfattet som gjerrig, spesielt ikke på denne tiden av året, men ingen vil vel heller stemples som en som ikke bryr seg om det viktige samfunnsproblemet som matsøppel utgjør? 

Her er noen velmente råd på veien til en enda bedre julefeiring: 

  • Planlegg godt. Visst skal det bugne litt i julen, men ikke overdriv. Kommer det fem gjester på julemiddag, behøver du ikke lage mat til åtte. Bruk heller pengene på å kjøpe mat av høyere kvalitet til de fem som kommer.
  • Mindre porsjoner. Å moderere porsjonsstørrelsene er bra både for miljøet og helsen. Selv om det er jul er det ingen grunn til å overfôre hverken gjestene eller søppelkassen.
  • Sett maten gradvis på bordet. Har du likevel laget mat til åtte, selv om det bare er fem gjester, er det ikke nødvendig å sette alt på bordet med en gang. Ha heller overskuddet i bakhånd, slik at det ikke står og blir ødelagt på bordet i fem timer. Og kanskje noen ønsker å få med seg litt hjem i en «doggy bag»?
  • Lag en plan for overskuddsmaten. På firmajulebord og store julefester kan det gjerne bli mye rester. Oppbevares det forsvarlig, kan det gis til noen som trenger det dagen etter, kanskje en enslig nabo eller slektning?
  • Før juledagbok. Skriv ned hvilke feilberegninger du gjorde i år, så du ikke gjør de samme feilene igjen. Har Tante Ruth en lei tendens til å sovne allerede etter hovedretten, behøver du kanskje ikke å regne med dessert til henne.
  • Det fins utrolig mye godt du kan bruke restene til! Et ribbesmørbrød, en wrap med pinnekjøtt eller små, lekre tapasretter med såsisser og rødkål – mulighetene er mange!

 Kilde: Den danske organisasjonen Stop Spild af Mad og Nestlé.

 

På de neste sidene finner du oppskrifter hvor du bruker rester av julematen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken
Dagens rett

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken

Hyse, eller kolje som den også kalles, er etter manges mening den aller beste fisken i torskefamilien. Svært anvendelig og en god partner til lett fruktige hvitviner. Særlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus
Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus

Planleggingen starter dagen før, men når kjøttet er vel marinert og paprikasausen ferdiglaget, er middagen rett rundt hjørnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld
Ukens drink

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld

Denne helgen oppfordres du til å ta en liten latino. Eller kanskje en stor, for denne drinken blir garantert ikke stående igjen på bordet - halvdrukket. Frisk kombinasjon av vodka og tequila gjør den til en potensiell sommerfavoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bak en lekker blåbærterte
Ukens kake

Bak en lekker blåbærterte

Blåbær blir ikke vakrere enn når de serveres som i denne blåbærterten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken
Dagens rett

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken

Hyse, eller kolje som den også kalles, er etter manges mening den aller beste fisken i torskefamilien. Svært anvendelig og en god partner til lett fruktige hvitviner. Særlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus
Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus

Planleggingen starter dagen før, men når kjøttet er vel marinert og paprikasausen ferdiglaget, er middagen rett rundt hjørnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en digg toast med krabbesalat, aspargesbønner med hvitløk og safransaus på siden
Dagens rett

Lag en digg toast med krabbesalat, aspargesbønner med hvitløk og safransaus på siden

Ferdigrenset krabbe er den beste fast-food som finnes. Perfekt til fredagskosen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld
Ukens drink

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld

Denne helgen oppfordres du til å ta en liten latino. Eller kanskje en stor, for denne drinken blir garantert ikke stående igjen på bordet - halvdrukket. Frisk kombinasjon av vodka og tequila gjør den til en potensiell sommerfavoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her