Slow Food Kristiansand på plass

Så er Slow Food etablert på Sørlandet og med en ivrig gruppe som alt planlegger tre arrangementer i 2001.
Redaksjonen
31 Desember 2000 - 18:59

Selve stiftelsesmøtet ble arrangert 15. november på Restaurant Havana som seg hør og bør både med god mat og godt drikke til. En av initiativtakerne Bjørn Amundsen ga en orientering om bevegelsen. Selvfølgelig ble også aktiviteter for conviviet diskutert.

Det kom innspill om reisevirksomhet - blant annet til Italia. Forslaget drøftes videre. Det var også ønsker om at avdelingen har møter ulike steder i regionen. Dette tas også opp. Ellers bred enighet om at temamøter av ulikt slag er interessant og at det finnes et hav av spennende temaer å ta opp.

Det ble også valgt interimsstyre:
Bjørn Amundsen
Nils Erik Egeberg
Terje Dragseth
Anne Onsrud
Nora Valeur

Neste samling blir 10. januar 2001.

Slow mat
Nils Erik Egeberg, Havanas kokk, introduserte maten. De tre smakebitene har det til felles at de viser at tid er en viktig ingrediens i matlaging:

Stekt, marinert isgalt (dyphavsfisk)
Andeconfit
Kylling (over 4 kg slaktevekt pr stk Drangedalskylling).

Isgalt er en underkjent fisk - den er mer betraktet som en ufisk. I dette tilfellet var fisken behandlet etter en oppskrift fra Lombardia - Pesce in carpione. Kort sagt er fisken stekt først og marinert etterpå - og krydret i henhold til kokkens humør. Deretter settes den kjølig til neste dag og serveres kald (som forrett eller smårett).

Andeconfit - andelår krydret etter ønske og "nedgravd" i grovkornet havsalt 1 døgn - deretter kokt i andefett og hvitvin.

Kylling. Dette var en demonstrasjon av at det går an å få skikkelige kyllinger i Norge også - ikke bare i Spania og Italia. Men du får dem altså ikke på super''n. Disse kyllingene fra Drangedal er - ved siden av de mer kjente Stange-kyllingene - alet opp i et naturlig miljø, de har fått leve lengre, de har spist det som er naturlig for kyllinger å spise - og de er ikke blitt foret med antibiotika. Inntil videre er det bare Reinhartsen på fiskebrygga som fører dem. Nils Erik hadde bare smurt dem med olje og stekt dem i ovnen. Dermed fikk vi kjenne den saftige kyllingsmaken naturell. Han hadde laget en pikant saus som tilbehør.

Rune Bratseth fra vinimportøren Palmer presenterte sitt firma og introduserte kveldens viner fra deres sortiment. Han hadde valgt ut følgende:

Hvitviner:
Le Clelie - Monserrato Bianco 1997(varenr. 105775)
Mâcon Lugny (varenr. 5698)

Røde:
Calços do Tanha (varenr. 34678)
San Ciriaco Valpolicella (varenr. 32133)

Disse vinene var spennende, nye bekjentskap for mange. De var valgt ut med henblikk på at det ved denne anledningen skulle serveres relativt smakssterk mat. Bratseth ga inngående informasjon om vinene og det utelukkes ikke at Slow Food Kristiansand kommer til å treffe ham igjen ved senere samlinger.

E-postadressen til Bjørn Amundsen er bjorn.amundsen@kjokkenveien.no

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her