Smak flotte viner fra Rhône

Bli med og smak viner fra en av Rhônedalens mest anerkjente produsenter; Chapoutier. Deres viner fra regionen er dyrket bio-dynamisk, og du får også smake viner fra husets nyere satsninger både i Frankrike og Australia. Hele åtte viner til en verdi av kro
Redaksjonen
19 Oktober 2001 - 17:52

Inntil Michel og Marc Chapoutier tok over vinproduksjonen i 1987, var Chapoutiers viner kjent for å være robuste og hardt eiket. I dag er dette endret ganske radikalt, og vinene er blitt tilført en betydelig grad av eleganse som både vinelskere og vinjournalister setter stor pris på.

Vi skal få stifte bekjentskap med fem viner fra husets 250 hektar store vinmarker i Rhône. I tillegg får vi altså smake på viner fra eiendommer de har tilegnet seg gjennom de siste årene. Det dreier seg om Domaine des Béates fra Côteaux d'Aix-en-Provence, hetvin fra Banyuls samt en shiraz fra australske Mount Benson.

Rhônes store stolthet; Hermitage, var allerede på 1700-tallet en av de mest berømte og dyreste vinene i Frankrike. Også i dag høster den røde Hermitagevinen stor anerkjennelse. Vinmarkene i denne Nord-Rhône-appellasjonen ligger på en sørvendt ås av granitt. Vinen Hermitage er laget av syrahdruen og gir kraftige, smaksrike og lagringsdyktige viner. Chapoutier Hermitage "La Sizeranne" er sammensatt av viner fra ulike marker, Les Bessards, Le Méal og Les Greffieux.

Meld deg på her

Her er vinene du får smake:

Rasteau Côtes du Rhone Village 1997
(Vnr. 7810 - kr. 130,00)
Druesort: 100% Grenache
Produksjonsmetode: De biodynamiske druene blir plukket for hånd ved innhøstingen, tradisjonell vinifikasjon i 15 til 21 dager. Fatlagret i 12 til 16 måneder.

Crozes-Hermitage "La Petite Ruche" 1999
(Vnr. 45068 - kr. 149,00)
Druesort: 100 % Syrah
Produksjonsmetode: Biodynamisk dyrket vin. Gjæret i åpne treliggere i 8 til 12 dager. Videre modning på eikefat i 12 måneder.

Chateauneuf-du-Pape "La Bernadine" 1996
(Vnr. 31923 - kr. 239,00)
Druesort: 100 % Grenache
Produksjonsmetode: Druene blir får en temperaturkontrollert gjæring i 3 uker.

Hermitage "La Sizeranne" 1996
(Ikke lenger i salg)
(1997 = Vnr. 32655 - kr. 339,00 / 1998 = Vnr. 45495 - kr. 399,00)
Druesort: 100 % Syrah
Produksjonsmetode: Biodynamisk dyrket vin, gjæret i åpne treliggere ved temperatur 26-32ºC. 12 mnd. fatlagring og 6 mnd flaskemodning før salg. Vinen er ikke filtrert.

Coteaux d'Aix Domaine de Béates 1998
(Vnr. 32656 - kr. 165,00)
Druesort: Cabernet Sauvignon, Syrah og Grenache
Produksjonsmetode: Druene blir plukket for hånd ved innhøstingen. Syrah og Grenache blir høstet noe tidligere enn Cabernet. Druene blir gjæret separat og får ca. 30 dagers maserasjon. Modningen foregår delvis på eikefat og ståltanker.

Chapoutier innførte faktisk for en del år tilbake blindeskrift på sine etiketter. Om dette gjør vinene lettere å gjenkjenne i blindsmakinger er vel heller tvilsomt. Du kan selv se og kjenne på flaskene når du kommer. Les mer om Maison Chapoutier.

Følgende tre viner som vi også får smake denne kvelden er ennå ikke i salg i Norge:

Mount Benson Shiraz
(ca. kr. 180,-)
 

Banyuls
(ca. kr. 190,-)

Côtes du Rhone
(ca. kr. 100,-)
 
 

Dato: 4. desember
Klokkeslett: 19.30 til ca. 21.30
Sted: Oslo Militære Samfund, Myntgt. 3.
Pris: 375 inkl. mva.

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c 0678 Oslo, senest åtte dager før smakingen. Merk innbetalingen med 041201. Ta med kvittering. Dersom du melder deg på senere enn åtte dager før smakingen finner sted, må du spesielt huske på kvittering. Melder du deg av etter avmeldingsfristen ovenfor refunderer vi ikke deltakeravgiften.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri
Ukens kake

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri

Det er rett og slett snakk om å legge til litt eplemos og kirsebærsyltetøy for å gi kaken litt ekstra syrlighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri
Ukens kake

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri

Det er rett og slett snakk om å legge til litt eplemos og kirsebærsyltetøy for å gi kaken litt ekstra syrlighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en burger med smaken av Hellas
Dagens rett

Lag en burger med smaken av Hellas

Det er smaken av solfylte Hellas som vi savner når vi ikke er der, som er inspirasjonen for denne burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her