Smak flotte viner fra Rhône

Bli med og smak viner fra en av Rhônedalens mest anerkjente produsenter; Chapoutier. Deres viner fra regionen er dyrket bio-dynamisk, og du får også smake viner fra husets nyere satsninger både i Frankrike og Australia. Hele åtte viner til en verdi av kro
Redaksjonen
19 Oktober 2001 - 16:52

Inntil Michel og Marc Chapoutier tok over vinproduksjonen i 1987, var Chapoutiers viner kjent for å være robuste og hardt eiket. I dag er dette endret ganske radikalt, og vinene er blitt tilført en betydelig grad av eleganse som både vinelskere og vinjournalister setter stor pris på.

Vi skal få stifte bekjentskap med fem viner fra husets 250 hektar store vinmarker i Rhône. I tillegg får vi altså smake på viner fra eiendommer de har tilegnet seg gjennom de siste årene. Det dreier seg om Domaine des Béates fra Côteaux d'Aix-en-Provence, hetvin fra Banyuls samt en shiraz fra australske Mount Benson.

Rhônes store stolthet; Hermitage, var allerede på 1700-tallet en av de mest berømte og dyreste vinene i Frankrike. Også i dag høster den røde Hermitagevinen stor anerkjennelse. Vinmarkene i denne Nord-Rhône-appellasjonen ligger på en sørvendt ås av granitt. Vinen Hermitage er laget av syrahdruen og gir kraftige, smaksrike og lagringsdyktige viner. Chapoutier Hermitage "La Sizeranne" er sammensatt av viner fra ulike marker, Les Bessards, Le Méal og Les Greffieux.

Meld deg på her

Her er vinene du får smake:

Rasteau Côtes du Rhone Village 1997
(Vnr. 7810 - kr. 130,00)
Druesort: 100% Grenache
Produksjonsmetode: De biodynamiske druene blir plukket for hånd ved innhøstingen, tradisjonell vinifikasjon i 15 til 21 dager. Fatlagret i 12 til 16 måneder.

Crozes-Hermitage "La Petite Ruche" 1999
(Vnr. 45068 - kr. 149,00)
Druesort: 100 % Syrah
Produksjonsmetode: Biodynamisk dyrket vin. Gjæret i åpne treliggere i 8 til 12 dager. Videre modning på eikefat i 12 måneder.

Chateauneuf-du-Pape "La Bernadine" 1996
(Vnr. 31923 - kr. 239,00)
Druesort: 100 % Grenache
Produksjonsmetode: Druene blir får en temperaturkontrollert gjæring i 3 uker.

Hermitage "La Sizeranne" 1996
(Ikke lenger i salg)
(1997 = Vnr. 32655 - kr. 339,00 / 1998 = Vnr. 45495 - kr. 399,00)
Druesort: 100 % Syrah
Produksjonsmetode: Biodynamisk dyrket vin, gjæret i åpne treliggere ved temperatur 26-32ºC. 12 mnd. fatlagring og 6 mnd flaskemodning før salg. Vinen er ikke filtrert.

Coteaux d'Aix Domaine de Béates 1998
(Vnr. 32656 - kr. 165,00)
Druesort: Cabernet Sauvignon, Syrah og Grenache
Produksjonsmetode: Druene blir plukket for hånd ved innhøstingen. Syrah og Grenache blir høstet noe tidligere enn Cabernet. Druene blir gjæret separat og får ca. 30 dagers maserasjon. Modningen foregår delvis på eikefat og ståltanker.

Chapoutier innførte faktisk for en del år tilbake blindeskrift på sine etiketter. Om dette gjør vinene lettere å gjenkjenne i blindsmakinger er vel heller tvilsomt. Du kan selv se og kjenne på flaskene når du kommer. Les mer om Maison Chapoutier.

Følgende tre viner som vi også får smake denne kvelden er ennå ikke i salg i Norge:

Mount Benson Shiraz
(ca. kr. 180,-)
 

Banyuls
(ca. kr. 190,-)

Côtes du Rhone
(ca. kr. 100,-)
 
 

Dato: 4. desember
Klokkeslett: 19.30 til ca. 21.30
Sted: Oslo Militære Samfund, Myntgt. 3.
Pris: 375 inkl. mva.

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c 0678 Oslo, senest åtte dager før smakingen. Merk innbetalingen med 041201. Ta med kvittering. Dersom du melder deg på senere enn åtte dager før smakingen finner sted, må du spesielt huske på kvittering. Melder du deg av etter avmeldingsfristen ovenfor refunderer vi ikke deltakeravgiften.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her