Smakfullt jubileum på Lysebu

Lysebu kunne i går kveld feire at deres rikholdige vinkjeller var blitt 10 år. Hovedattraksjon var likevel fire vesentlig eldre jubilanter.
21 November 2007 - 12:39

I et nærmest trolsk landskap med tåke og førjulstemning inviterte Lysebus sommelier og kjellermester, Daniel Johansson, til jubileum for stedets vinkjeller som hadde rukket å bli 10 år. I relativ sammenheng en selvsagt ikke spesielt lang fartstid, men så vitner også kjellerboka om en svært så gjennomtenkt innkjøpsfilosofi.

Håndplukket
I dagens hotell- og restaurantbransje er det nemlig dessverre stadig sjeldnere å se vinkjellere med både kvalitativt stor bredde og et godt utvalg lagringsdyktige viner.

Så ikke på Lysebu. Konsulent under kjellerens opparbeidelse for 10 år siden var nemlig Christopher Moestue, som i dag driver vinselskapet Moestue Grape Selections.

Med hans ekspertise ble svært mange viner av den tids klassiske årganger fra like klassiske områder nærmest håndplukket og plassert i Lysebus rikholdige vinkjeller som i dag teller 5500 flasker.

Beliggenheten er en ombygd gammel brønn med de absolutt beste lagringsforhold for vin. Vinkjelleren ble allerede samme år (1997) kåret til Norges beste, og fikk dessuten så sent som i år den prestisjefylte Best of Award of Excellence 2007 fra magasinet Wine Spectator. Noe Lysebu for øvrig har fått også i de to foregående år.

Vender tilbake
Hva var vel da mer naturlig når et jubileum skulle feires enn å invitere til en smaking av kjellerens første klenodier, anført av Moestue selv?

Intet mindre enn fire av Bordeaux' slottsviner fra den sagnomsuste 1982-årgangen sto på jubileumsprogrammet. 25 år skulle, nær selvsagt, vise seg å ikke være noen som helst alder for verken Château Léoville-Poyferré, Château Ducru-Beaucaillou, Château Haut-Brion eller Château Latour.

Christopher Moestue var åpenbart fornøyd med investeringen og kunne, som så ofte med de klassiske viner fra 80-tallets Bordeaux, konstatere at verdien på disse vinene hadde økt nær 15-20 ganger i verdi.

Se nederst i artikkelen for smaksnotater.

Dyktige kjøkkensjefer
Når man først feirer et jubileum er det selvsagt på sin plass å også vise hva hele etablissementet har å by på. Derfor var det med stor entusiasme at Johansson og restaurantsjef Hanna Matsson avslutningsvis bød på en syv retters jubileumsmeny med tilhørende viner.

At Lysebus to ytterst dyktige kjøkkensjefer, Rico Rasmussen og Henrik Flesche, hadde lagt seg ekstra i selen denne kvelden hersket det ingen som helst tvil om. Til stående applaus måtte selv Moestue berømme dem med at dette var det ypperste Lysebu noen gang hadde servert ham.

Lysebus historie
Lysebu eies og drives av Fondet for dansk-norsk samarbeid, og er Norges nasjonalgave til Danmark som takk for matvarehjelpen under andre verdenskrig.

Fondets formål er å bidra til økt forståelse og samarbeid mellom Danmark og Norge på kulturelle områder. Inntektene fra driften av Lysebu og Fondets andre eiendom, Schæffergården ved København, benyttes til dette formålet.

Lysebu
Lysebuveien 12, (Holmenkollen)
0790 Oslo
 

Smaksnotater:
• 1982 Château Léoville-Poyferré
Farge og duft: Ren rød med noe murstenskarakter. Ceder og fin modenhet, med rene røde bærtoner.
Smak: Balansert tørt anslag, fine tanniner og god frukt. Moden, men ikke overmoden, med karakter av ceder/sigarboks. Mindre sødme enn ventet i frukten, men flott finish med svakt preg av grønn paprika.
Vurdering: En klassisk St.-Julien som kan lagres i ytterligere 5-10 år. Obs: Vinen taper seg litt raskt i glasset, og får syltetøyaktige aromaer. (90p)
Pris på Lysebu: kr. 1880,-

• 1982 Château Ducru-Beaucaillou
Farge og duft: Ren rød med begynnende modenhet. Noe lukket på duft, men balansert.
Smak: Meget tørt anslag, dog ren frukt uten grønt preg. Kompleks vin med kryddertoner, god lengde og fortsatt ung stil.
Vurdering: Kan fint lagres i 20 år til. Endrer karakter mot kjøtt/buljon på duft, og smaksmessig syrlig og litt metallisk etter en tid i glasset. (92p)
Pris på Lysebu: kr. 2100,-

• 1982 Château Haut-Brion
Farge og duft: En mer moden farge enn de to foregående. Rik og kompleks duft av tjære, tobakk, kaffe, myr og torv samt blyantspiss.
Smak: Svært tett og rikt anslag, med en fetere og mer stoffrik munnfølelse. Lang avslutning og svært velbalansert vin.
Vurdering: Lagringsdyktig i minst ytterligere 25 år. Etter en stund i glasset blir blyantpreget kraftigere, balansert av utmerket syrlighet og smaksbredde. (95p)
Pris på Lysebu: kr. 4300,-

• 1982 Château Latour
Farge og duft: Ren rød, ennå ikke moden. Svært fyldig duft av myr og kaffe.
Smak: Rikt anslag, fet og silkeaktige tanniner. Svært lang og konsistent ettersmak. Kompakt og svært vellykket.
Vurdering: En lagringsdyktig vin som fint kan nytes i lang, lang tid fremover. Svært god utvikling i glasset. (98-99p)
Pris på Lysebu: kr. 6600,-

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør smaken av Norge til levevei - studiet for deg som vil jobbe med norsk tradisjonsdrikke

Fagskolen i Vikens utdanningstilbud Norsk tradisjonsdrikke som reiselivsprodukt er skredderskydd behovet til norsk reiseliv, og tar opp nye studenter i høst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her