Smått og veldig, veldig godt

Det er noen som påstår at det ikke er størrelsen det kommer an på. De har veldig ofte rett. Særlig når det gjelder mat.
Redaksjonen
27 September 2001 - 18:51

Teksten er hentet fra Bokklubben Mat- og Vinglede, Apéritifs samarbeidspartner på nettet:

Koldtbord tilhører avgjort ikke tidens moderne matterminologi. Med mindre du er enke på over 70 og godt plassert et sted på Frogner i Oslo, er det knapt noen som ville finne på å invitere til koldtbord, ikke sant?

Dempet enkelhet
Men likevel ofte er det egentlig akkurat det vi gjør, alle vi som så ofte syns det er enklere å sette fram godsaker på en buffé enn å rigge til den store middag når vi inviterer mange hjem. Ettersom de fleste av oss er i jobb, og som regel sees på kveldstid snarere enn til formiddagste, er dette frøkenaktige ord i ferd med å gå ut av daglig språkbruk. Koldtbord hører liksom dagen til. Men ideen med å lage flere småretter, snarere enn den tunge middag er for god til å la fare, så den tar vi godt vare på likevel. Og om anledningen ikke er fullt så formell at vi fyller opp et bugnende buffébord, har vi uendelig mange anledninger der det er litt mat som er saken. Litt god mat, i dempet enkelhet.

Vegg-til-vegg
Kjenner du at det er akkurat slik du også har det? Lyst på besøk, uten å dekke så veldig opp. Her er en bok, ja nærmest en vegg-til-vegg-bok, med småretter til alle tenkelige behov og for svært mange tenkelige anledninger. Den er så omfattende at den ved første øyekast minner om kokebøkene slik de var før: Så innholdsrike at du klarte deg med én, nesten som den som sto i mormors hylle.

Men ett blikk til på boken Småretter - til all slags bruk og du oppdager fort at den er laget for oss som lever akkurat nå: Her er egne kapitler om spanske tapas, italienske antipasti, amerikanske sandwicher, danske smørrebrød, svenske smørbrødkaker og selvfølgelig våre egne norskeste smørbrød. Andre kapitler inneholder alt du noensinne trenger for å lage sild, salater, posteier, patéer, terriner og mousser. Og enda mer: Kapitler om kjente og klassiske forretter eller hors d'oeuvres, om mat til cocktails, om koldtbord og bufféer, om ost, om sauser og dressinger og til slutt om garnityrer.

Uendelige muligheter
Småretter er skrevet av Turid Skjold Oldenborg, som i forordet anfører:

- Interessen for buffémat har økt de siste årene. Av mange grunner. Den er ofte lett å lage, gjøres ferdig på forhånd og kan kombineres i et utall av variasjoner etter smak og behag.

Og det er just poenget: Det fine med småretter og småmat at det finnes så få regler og så mange muligheter, og det er ingen ende på godsakene. Etter hvert er det mange som har funnet ut at restaurantenes forrettmeny ofte tilbyr de mest spennende smakskombinasjonene, og som derfor heller bestiller flere slike enn tunge hovedretter. Av nettopp samme grunn: Småmaten smaker mye og godt. Og så er den ikke sjelden litt mer fantasifull.

Lettlaget
En viktig ting til: Den er ofte lettlaget. Det er ikke uten betydning i dag - derfor tyr vi til gratinerte smørbrød og salater. Styrken med Småretter er at den tar vare på alle klassikere og tradisjonell mat. I denne boken er det oppskrifter på alt fra biff tartar og Club sandwich, røkt ål og kald laks til Janssons fristelse, frikadeller og Welsh rarebit. Men for all del, det er morsomme oppskrifter på bagels og pitabrød også og mer avanserte nyskapninger her hjemme - som for eksempel Escalinada - spanske grønnsaker med auberginer og paprika.

Champagne passer alltid
Et bitte lite ekstra plusspoeng til forfatteren: Hun er glad i champagne, så insisterende glad at hun påstår at musserende vin er den drikk som passer best til småretter, enten det gjelder den ekte franske, den spanske Cava eller italienske Prosecco. Takk for påminnelsen.

Og den som ikke tør kalle seg koldjomfru etter dette mangler totalt både humør og mot!

- Praktisk bruksbok
- Oppskrifter til de fleste anledninger
- Norsk og utenlandsk
- Tradisjonelt og moderne
- Gode vintips

Turid Skjold Oldenborg:
Småretter
til all slags bruk
Forlag: KOM Forlag
Foto: Per Eide
Format: 19,7 x 27 cm
Sider: 176
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her