Solgte ulovlige kamskjell

Restaurant Enhjørningen i Bergen kjøpte kamskjell direkte fra fritidsdykkere. Det er ikke lov.
Redaksjonen
12 Mai 2009 - 14:00

Restauranten regnes av mange som en av de beste fiskerestaurantene i Bergen.
 
Kontrollen ble gjennomført etter tips fra dykkere som kjente til at skjell ble solgt direkte til spisesteder i Bergen.
 
- Det var noen fritidsdykkere lurte på om dette var lovlig, sier inspektør Margrethe Wold i Mattilsynet.
 
Kan inneholde gift
Skjell kan inneholde forskjellige typer algegifter. Noen av dem kan gi svært alvorlige og permanente helseskader, mens andre gir mer forbigående plager.
 
I tillegg kan skjellene inneholde miljøgifter som kvikksølv og andre tungmetaller, og må derfor sankes fra områder der man har kontroll på vannkvaliteten.
 
Visste ikke om forbudet
- Vi var rett og slett ikke klar over at det var forbudt, sier kjøkkensjef Daniel Olsen på Enhjørningen til bt.no.
 
Han har sluttet å kjøpe skjell rett fra fritidsdykkere, men mener at disse skjellene holder mye høyere kvalitet enn de frosne og godkjente skjellene.
 
Kjøkkensjefen synes også det er håpløst dyrt å få skjellene kontrollert på forskriftsmessig måte.
 
- Det koster seks kroner per skjell som skal sjekkes, og da sier det seg selv at det blir vanskelig for oss som skal leve av det, sier han.
 
God hygiene
Bortsett fra de ulovlige skjellene er Mattilsynet godt fornøyd med resultatet av forrige ukes kontroller. 13 av de 17 kontrollerte stedene fikk karakteren bra.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.
Matkurs og vinkurs
Cocktailkurs i Oslo

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.

Den 11. september inviterer vi til et eksklusivt cocktailkurs hvor du lærer å lage 5 cocktails. Det er begrenset antall plasser – så vær rask!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her