Solvakter i Trondheim

I Trondheim er det mange restauranter som baserer virksomheten sin på solvakter. Det er servitører som får jobbe hvis det er fint vær. LO er skeptiske.
Redaksjonen
09 Juli 2007 - 16:50

På Solsiden senter ligger restaurantene tett. De fleste av dem opererer med solvakter. Er værmeldingen bra blir servitørene oppringt og tilbudt jobb. LO mener at denne praksisen faller utenfor arbeidsmiljøloven.
 
- Marginene i restaurantbransjen er så små at jeg mener vi kan si at uten innsatsen til solvaktene ville det ikke vært noen Solsiden, slik vi ser den i dag, sier Tanja Holmen på Primo til adressa.no.
 
Utbredt
- Det blir galt å utnytte desperasjonen til folk som er ivrige etter sommerjobb på denne måten. Vaktlister skal gjøres kjent i god tid i forveien. Det nytter ikke å gi beskjed en dag i forveien eller samme dag, om at man får jobbe. Et slikt system har ikke hjemmel i arbeidsmiljøloven, sier ungdomssekretær Jan Thore Martinsen i LO Sør-Trøndelag.
 
Ny kontrakt
- Dersom en slik ordning skulle fulgt loven måtte partene skrevet ny kontrakt for hver arbeidsdag de blir enige om at arbeidstaker skal få jobbe, sier Martinsen.
 
Ingen annen løsning
- Vi gjør så godt vi kan og forsøker å ha færrest mulig på tilkalling og flest mulig fast. Og vi har ingen rene solvakter. Alle har noen faste vakter. Tilkallingen tilsvarer omtrent to tredjedeler av vaktlisten deres, sier Tanja Holmen.
Respekt
- Jeg har stor respekt for LOs arbeid og kunne tenke meg å høre hva de mener vi kunne gjort i stedet, sier Holmen.
 
- Dette handler om å planlegge drift og virksomhet. Restauranter som har vært i drift i noen år bør kunne beregne omsetning, og ansette deretter. Jeg råder dem til å bruke ordinære vaktplaner. Det kan oppstå et par dager hvor de har for mange på jobb, men det får de bare finne seg i, svarer Martinsen.

I juli står servitør Hannah Svedlund oppført med 11 solvakter av totalt 19 vakter på restauranten Primo. For det meste av måneden vet hun altså ikke om hun skal jobbe før arbeidsgiver har sett værmeldingen dagen i forveien.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her