Sommerlektyre

Orker du ikke lese skjønnlitteratur i varmen, er kokebøker lettere å hoppe på. Denne våren har bydd på en rekke tilskudd til den enorme floraen av smakfullt lesestoff.
Aase E. Jacobsen
18 Juni 2000 - 17:25

Drikke for livet
Vi starter med det aller viktigste i sommervarmen. Nemlig å drikke nok væske. Og energidrikker er høyeste mote i det flytende segment. Drikk for livet er tittelen på en bok som inneholder et stort antall oppskrifter på drikker som gir ny energi, skjønnhet, velvære, selvfølelse og vi vet ikke hva. Men vi må innrømme at det ser godt ut selv om sunnhetsfaktoren er høy. Dagens tilfang av frisk frukt fra alle verdenshjørner gjør det lett å gjenskape drikkene på eget kjøkken. Det kan imidlertid være lurt å anskaffe seg en blender. Det kan du bruke til mye annet enn å lage disse drikkene. Kjøp denne boken, prøv drikkene og kutt ut noe av det mest usunne du kan helle i deg, altså brus, enten den er light eller tung. ISBN kr 298.82 504 2600 2. Utgitt av Grøndahl-Dreyer.

Sommerens skjellorgie

Norske skjell er i verdenstoppen på grunn av det friske og kalde vannet utenfor kysten vår. Derfor burde vi nyte mer av den slags. Økt forbruk betyr økt etterspørsel og forhåpentlig økt satsing på denne undervurderte delen av norsk fiskerinæring. Tidligere og nåværende sjefer fro Gastronomisk Institutt, Morten Schakenda og Charles Tjessem, har i en ny kokebok dedikert norske skjell satt sammen en stort knippe oppskrifter med nettopp skjell i hovedrollen. Boken som er utgitt av Kom Forlag er ført i pennen av Stein Mortensen som med doktorgrad i mikrobiologi og jobb som forsker ved Havforskningsinstituttet er trolig den som vet mest om skjell i Norge. Han gir derfor mye god informasjon om skjell og tips til behandling også for deg som ønsker å sanke skjell selv. ISBN 82 90823 56 8. Kroner 298. Kom Forlag.

Ikke hundemat
Tørrfisk er ikke hundemat som noen er forledet til å tro. Nei, tørrfisk er en fantastisk råvare, og en svært undervurdert sådan. Men nå skjer det saker og ting. For denne vår mest internasjonale råvare historisk sett har omsider fått sin egen kokebok. Og boken er ikke mindre internasjonal siden den er på begge målføre i tørrfisksammenheng, altså norsk og italiensk. I Italia heter tørrfisk stoccafisso, et uttrykk som er dirkete avledet av det norske stokkfisk som viser til måten fisken er hengt opp på. 37 forskjellige velprøvde oppskrifter demonstrerer de store variasjonsmulighetene klippfisken gir. Nå gjenstår det bare å overtale fiskediskene om å ta inn tørrfisk av prima kvalitet, for det trenger du for å kunne lage en utsøkt tørrfiskrett. Boken gir også litt bakgrunnsinformasjon om klippfisken og dens historie som er skikkelig spennende. ISBN 82 91233 49 7, kr 265. Orkana Forlag.

Stadig mer vegetar

Interessen for grønnsaker er økende blant matinteresserte. Det stadig voksende tilbudet må ta en del æren. Men grønnsaker har også en rekke kostholdsmessige fordeler samtidig som grønnsaksretter er lettlagde, velsmakende og uhyre varierte. Ikke mindre enn to store bøker om grønnsaker og tilhørende retter er gitt ut i det siste. Først ut er Gyldendals oversatte utgave i et tiltalende, moderne og luftig design med beskrivelse av 60 grønnsaker fra de mest vanlige til mer eksotiske, og ikke å forglemme 100 lettlagete oppskrifter som er kategorisert etter tilberedningsmetode. ISBN 82 05 25616 0. Kroner 398.

Cappelens grønnsaksbok som også er av britisk opprinnelse er langt mer omfattende, mer i retning oppslagsverk, med presentasjon av i alt 180 sorter, inkludert en rekke sopper. Oppskriftene er også mange og innbydende og er delt inn etter hvilken type grønnsak som er hovedingrediens. ISBN 82 02 18650 1. Kroner 348.

Alt i en bok

Sveriges kjæreste matskribent, Anna Bergenstrøm, har gitt ut en kokebok med den enkle tittelen God Mat. Perfekt for deg som ikke ønsker å ha for mange kokebøker i hylla men som gjerne vil ha tilgang på et bredt utvalg av oppskrifter, mer enn 300 i alt. For her finner du en god blanding av svansk/nordisk husmannskost og mer internasjonale retter, men med hovedvekt på Sør-Europa. Kanskje en god idé til deg som leter etter bryllupspresang til et par i etableringsfasen? ISBN 82 05 25540-7. Gyldendal står for den norske utgivelsen.

Aldri nok italiensk
Er du bitt av Italia-bølgen, får du liksom aldri nok inspirasjon til å fortsette dyrkingen. Til bords i Italia er en ny bok i storformat av amerikansk opprinnelse som nå er oversatt til norsk ved Gyldendal. Den minner en del om andre utgivelser innen samme kategori idet her er så vel matkultur og -historie i form av så vel tekst som bilder. Og selvsagt oppskriftene som er inndelt i kapitler etter det klassiske italienske måltid med forretter, mellomretter, hovedretter og desserter. Hver oppskrift er også gitt en kort presentasjon av opprinnelsen. En fin forberedelse til Italia-turen eller som inspirasjon for deg som skal tilbringe ferien på norsk kjøkken enten det er på hytta eller hjemme. ISBN 82 05 25580 6. Kroner 448.

Rocka Vestland
Skal du utforske Vestlandet i sommer, kan det være greit å ha med Lars Barmens gastronomiske presentasjon av stedene hvor han tråkket sine barndoms sko. Det kan kanskje være en trøst å se på bildene når skodda ligger tung over fjorden. Unplugged er imidlertid en noe meningsløs tittel for leseren all den tid de fleste trenger kokeplater med stikkontakten inne for å gjenskape oppskriftene. Du bør også ha med en del ingredienser all den tid vi tviler på at S-lagene i vestlandsbygdene kan tilby alle de eksotiske råvarene som fisken og skalldyrene har fått følge av. ISBN 82 05 25617 9. Kroner 378.

Historisk hotellferie
Boken om norske trehoteller er ikke ny men ikke desto mindre verdt å lese. Særlig hvis du har tenkt deg på norgesturné i år. I annen halvdel av 1800-tallet ble det bygget en rekke nydelige hoteller - og alle i tre - i Norge. Fra Kvinesdal i sør til Orkanger i nord. Målgruppen var utenlandske velstående turister som ble lokket til Norge av vakker natur, frisk luft, laks eller eksotisk bonderomantikk. Etter hvert som denne type turister sakte døde ut og busslaster med etterkrigsvelstand overtok, var mange hoteller truet med ødeleggende ombygginger eller endog riving. Heldigvis våknet resielivsnæringen i tide og fikk stoppet raseringen. Derfor kan du i dag sove i samme seng som europeiske konger og andre adelige gjorde for mer enn hundre år siden. Boken Tradisjon og atmosfære er utgitt på Kom Forlag. ISBN 82 908 2329 0. Kroner 348.

Egenprodusert
En morsom sommersyssel er vinlegging. Og da mener vi å lage vin fra bunnen av med norske råstoffer som du selv har sanket inn. Vin med smakav natur heter boken som gir den nødvendige inspirasjon og hjelp for å lykkes. Forfatteren har 20 års erfaring å by på, så du er i trygge hender når du går løs på oppgaven. For å laghe sin egen vin er ikke vanskelig bare veldig hyggelig og spennende. Du vil selvsagt aldri kunne lage vin av den typen du kjøper på polet, for bærvin hvor du tilsetter både sukker og vann vil aldri kunne bli sammenlignbart med vin som er laget av ren druemost. Bærvin blir ikke like konsentrert og får en annen syre og tanninstruktur. Så lenge du ikke har som målsetting å konkurrere med polet, vil du få mange gleder i år og flere år fremover. Og ikke trenger du ha mye plass for å leve ut den nye hobbyen din heller. Et lunt badeværelse er nok. Boken som inneholder resepter på alt fra vin av løvetann og bjørkesevje til hagebærvin koster kroner 269. ISBN 82 02 19534 9.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream
Ukens kake
Clotted cream til scones og afternoon tea

Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream

Den tar sine 20 timer, men så er ikke afternoon tea noe man tar lett på. Så det er bare å sette i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Empanadas akkurat slik du får dem i Chile, kan du lage selv
Dagens rett
Empanadas

Empanadas akkurat slik du får dem i Chile, kan du lage selv

Det er mye enklere enn du kanskje har tenkt, også å lage deigen. Om du har dårlig tid, kan du selvsagt bruke ferdig deig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen
Godbiter i pollisten

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen

Den er intet mindre enn det aller beste vinkjøpet i basis på tvers av alle farger og vinstiler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie
+
Ukens vin

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie

Conero er ikke det mest kjente vinområdet i Italia, men det betyr lite når vinen skiller seg ut som i dette tilfellet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream
Ukens kake
Clotted cream til scones og afternoon tea

Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream

Den tar sine 20 timer, men så er ikke afternoon tea noe man tar lett på. Så det er bare å sette i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Empanadas akkurat slik du får dem i Chile, kan du lage selv
Dagens rett
Empanadas

Empanadas akkurat slik du får dem i Chile, kan du lage selv

Det er mye enklere enn du kanskje har tenkt, også å lage deigen. Om du har dårlig tid, kan du selvsagt bruke ferdig deig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet
Guide
Oppskrifter med krabbe

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet

Det er selvfølgelig ingenting i veien for å servere krabbe på tradisjonelt vis, men prøve gjerne en av disse spennende oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking Oslo 01.november

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt

Møt legendariske Casa Ferreirinha og få nye favoritter fra Portugals vinregion nummer én. Som abonnent sparer du 245 kroner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen
Godbiter i pollisten

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen

Den er intet mindre enn det aller beste vinkjøpet i basis på tvers av alle farger og vinstiler.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her