Sørlandsk dobbeltseier

Sørlandsk dobbeltseier

Sigurd Eilerås fra Måltid og Henrik Dahl Jahnsen fra Bølgen&Moi, begge Kristiansand, er årets dyktigste vinkelnere.
Aase E. Jacobsen
10 Februar 2014 - 15:00

19-årige Sigurd Eilerås (t.v. i øverste bilde) tok en for ham selv overraskende seier i årets Young Sommelier. Mens dette var hans første konkurranse, har årets vinner av NM for vinkelnere, Henrik Dahl Jahnsen, flere mesterskap bak seg.

Trening og atter trening

Men det er likevel bare tre år siden den nå 23-årige vinkelneren selv ble Young Sommelier.

De to unge og ambisiøse servitørene/vinkelnerne er gode eksempler på målet bak de to konkurransene. Nemlig på den ene side å få fram de dyktigste vinkelnerne i landet samt på den annen siden å rekruttere til fremtidige mesterskap blant unge talenter.

At trening er viktig er den nybakte norgesmesteren et veldig godt bevis på. Henrik er kjent som en veldig iherdig student som har vært på Vinkelnerlandslaget siden september 2012. Ikke bare har han vinbakgrunn, men også kokkeutdannelse.

Tøffe prøver

Sigurd på sin side er fortsatt lærling, og i følge sjefen hans på Måltid, Linn Mjelde, er han et naturtalent som hun oppdaget da de jobbet sammen på Engø Gård.

Årets konkurranser ble innledet med faste elementer som teoriprøve, med naturlig nok høyere vanskelighetsgrad for NM, skriftlig blindsmaking av Didier Daguenaeus Silex 2011 og Sean Thackreys Orion 2010.

Young Sommelier-kandidatene gikk deretter rett til finalen, i tillegg til Sigurd var også Bertalan H. S. Pedersen fra Bakgården og Erik Strugstad fra Rica Nidelven med her. Dette er ellers den første finalen i denne konkurransen hvor Oslo-vinkelnere glimrer med sitt fravær.

Finregning måtte til

NM innebar også en semifinale for seks av de ni kandidatene med ølsmaking og tegning av kart. Til finalen gikk altså Henrik (t.h.) sammen med Simon Zimmermann, Ylajali og regjerende nordisk mester samt Alexander Iversen fra Cru. De tre rutinerte finalistene ga hverandre tøff konkurranse og juryen måtte finregne nøye før de kunne kåre en vinner.

I juryen for NM satt Knut Espen Misje, Pontus Dahlström, Christopher Moestue og Tim Vollerslev. For Young Sommelier dømte Liora Levi, fjorårets norgesmester samt Heini Petersen for Norsk Vinkelnerforening og Aase E. Jacobsen for Apéritif. Young Sommelier er et samarbeid mellom de to siste og fant i år sted for 14. gang.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

Finalistene i årets NM for vinkelnere:
Simon Zimmermann, Henrik Dahl Jahnsen og Alexander Iversen.

Finalistene i Young Sommelier 2014:
Erik Strugstad, Bertalan H. S. Pedersen og Sigurd Eilerås.

Henrik Dahl Jahnsen dekanterer og serverer en hvit Hermitage fra Chave.

Alexander Iversen beskriver innholdet i glassene i finalen.

Henrik Dahl Jahnsen fordeler innholdet av en magnumflaske cava i 21 champagneglass.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på omeletten som garantert gir mersmak
Dagens rett
Ovnsbakt grønnkålomelett

Lag en vri på omeletten som garantert gir mersmak

Dette kan bli din nye favorittoppskrift på omelett. Supersunn og supergod.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her