Sørlandsk dobbeltseier

Sørlandsk dobbeltseier

Sigurd Eilerås fra Måltid og Henrik Dahl Jahnsen fra Bølgen&Moi, begge Kristiansand, er årets dyktigste vinkelnere.
Aase E. Jacobsen
10 Februar 2014 - 15:00

19-årige Sigurd Eilerås (t.v. i øverste bilde) tok en for ham selv overraskende seier i årets Young Sommelier. Mens dette var hans første konkurranse, har årets vinner av NM for vinkelnere, Henrik Dahl Jahnsen, flere mesterskap bak seg.

Trening og atter trening

Men det er likevel bare tre år siden den nå 23-årige vinkelneren selv ble Young Sommelier.

De to unge og ambisiøse servitørene/vinkelnerne er gode eksempler på målet bak de to konkurransene. Nemlig på den ene side å få fram de dyktigste vinkelnerne i landet samt på den annen siden å rekruttere til fremtidige mesterskap blant unge talenter.

At trening er viktig er den nybakte norgesmesteren et veldig godt bevis på. Henrik er kjent som en veldig iherdig student som har vært på Vinkelnerlandslaget siden september 2012. Ikke bare har han vinbakgrunn, men også kokkeutdannelse.

Tøffe prøver

Sigurd på sin side er fortsatt lærling, og i følge sjefen hans på Måltid, Linn Mjelde, er han et naturtalent som hun oppdaget da de jobbet sammen på Engø Gård.

Årets konkurranser ble innledet med faste elementer som teoriprøve, med naturlig nok høyere vanskelighetsgrad for NM, skriftlig blindsmaking av Didier Daguenaeus Silex 2011 og Sean Thackreys Orion 2010.

Young Sommelier-kandidatene gikk deretter rett til finalen, i tillegg til Sigurd var også Bertalan H. S. Pedersen fra Bakgården og Erik Strugstad fra Rica Nidelven med her. Dette er ellers den første finalen i denne konkurransen hvor Oslo-vinkelnere glimrer med sitt fravær.

Finregning måtte til

NM innebar også en semifinale for seks av de ni kandidatene med ølsmaking og tegning av kart. Til finalen gikk altså Henrik (t.h.) sammen med Simon Zimmermann, Ylajali og regjerende nordisk mester samt Alexander Iversen fra Cru. De tre rutinerte finalistene ga hverandre tøff konkurranse og juryen måtte finregne nøye før de kunne kåre en vinner.

I juryen for NM satt Knut Espen Misje, Pontus Dahlström, Christopher Moestue og Tim Vollerslev. For Young Sommelier dømte Liora Levi, fjorårets norgesmester samt Heini Petersen for Norsk Vinkelnerforening og Aase E. Jacobsen for Apéritif. Young Sommelier er et samarbeid mellom de to siste og fant i år sted for 14. gang.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

Finalistene i årets NM for vinkelnere:
Simon Zimmermann, Henrik Dahl Jahnsen og Alexander Iversen.

Finalistene i Young Sommelier 2014:
Erik Strugstad, Bertalan H. S. Pedersen og Sigurd Eilerås.

Henrik Dahl Jahnsen dekanterer og serverer en hvit Hermitage fra Chave.

Alexander Iversen beskriver innholdet i glassene i finalen.

Henrik Dahl Jahnsen fordeler innholdet av en magnumflaske cava i 21 champagneglass.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her