Spansk sensasjon i Rauland

Den unge spanske kokken Gabriela Stockler gir raulendingene hakeslepp med maten hun serverer.
Redaksjonen
23 Mars 2010 - 15:41

Gabriela Stockler som begynte i kjøkkenet på Rauland Høgfjellshotell for bare en måned siden har allerede rukket å bli et hett navn. Hvordan i alle dager har hun havnet i Rauland? Jo, den gode, gamle historien, kjærligheten, forteller varden.no.
- Deilig, deilig, deilig, sier hun om livet i fjellet. Nesten som i eventyrene hun leste som liten.

Gabriela savner ikke den spanske solen og varmen, fordi som hun sier:
- Jeg får mer sol i Norge enn jeg gjorde i Spania fordi der bare jobbet jeg.
Gabriela har sin unge alder til tross en imponerende merittliste. Bein i nesa og en smittende latter har hun også, men den fikk vi først når alle åtte retter var laget og servert. Å stå på kjøkkenet å lage denne type mat handler om oppfinnsomhet, teknikk, men også knallhard disiplin.

Inn med morsmelken
Men la oss like gjerne begynne med begynnelsen. Hjemme hos mor og far i Cordoba i Andalucía ble det laget det hun vil kalle «amazing» mat. Begge foreldrene, far var flamencodanser i et nasjonalt kompani og mor var filosof på Universitetet i Sevilla laget mye og spesiell mat.

Gabriela fikk det inn med morsmelken, men hadde først planer om å studere biologi. Med tanke på de magre jobbmuligheten for det i Spania ble det altså mat i stedet. 19 år gammel begynte hun i " én kniv og gaffel"-restaurant i Madrid. Etter to måneder som lærling fikk hun ansvaret for bakervarene.

Ansvar for tapaskjede
Hun satte seg på den kulinariske skolebenken, men fordi hun måtte betale skolen selv ble det jobb i tillegg. I tre år mens hun gikk på skole jobbet hun i en tapasbar som er del av en kjede. Snart ble hun sjef for hele kjeden med ansvar for menyer, opplæring av folk, økonomi, ja alt. Hun var også innom en tradisjonsrik restaurant i Madrid som den berømte flamencodanseren Antonio Gades åpnet for tretti år siden, før det virkelig tok av.

Unge kokker - og du må være ung i dette yrket på grunn av råstresset, sier Gabriela - søker seg til topprestaurantene. Det er et nåløye. Unge folk fra hele verden - Canada, Kina, Japan, Frankrike, Argentina - står i kø.

Gabriela fikk innpass hos Heston Blumenthal og hans Fat Duck i England. De unge kokkene som tas inn for noen måneder jobber gratis.
- Alle aksepterer det fordi du lærer så utrolig mye. Jobben er ekstremt stressende, men alle jobber, ikke bare de unge, forteller Gabriela. - Alt må være perfekt, gjestene forventer det. Du må jobbe raskt, og innimellom blir det mye skriking og bråk på kjøkkenet, ler hun. Det hun først og fremst har lært i tillegg til teknikk er disiplin. Alt betyr noe og du kan alltids gjøre det enda bedre.

Fra Fat Duck bar det videre til ingen ringere enn den verdensberømte Gordon Ramsays London-restaurant Maze. Her jobbet Gabriela som «demi-chef».
Og Ramsey som stakk innom rett som det var, hvordan var han?

Høflig Gordon Ramsey
- Veldig hyggelig, høflig og morsom, veldig morsom, sier Gabriela som jobbet i London til 2009. Da flyttet hun tilbake til Madrid og jobbet for Sergi Arola Gastro. Så ble det altså Rauland og et mindre stressende jobbeliv, for å si det mildt.
- Jeg var helt utstresset. Her har jeg et liv, går på ski, kan være sammen med kjæresten min, smiler hun.

På hotellet har hun ansvar for à la carte-menyen, men hjelper så visst til med alt det andre også.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud
+

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud

Nobelhart & Schmutzig har som mål å dokumentere den nordøstre delen av Tysklands. Med en svært variert vinliste, en god dose teater og en sjenerøs mengde klubbatmosfære, tilbys i tillegg en unik pakke på Berlins store restaurantscene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt
Dagens rett

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt

Det er kanskje sjelden du plukker med deg flyndre fra fiskedisken. Det er det altså all grunn til å gjøre noe med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte
Dagens rett
Biffgryte med grønnsaker

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte

En lettlaget kjøttgryte som denne er perfekt søndagsmiddag når du har mest lyst til å tilbringe dagen utendørs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. mai

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her