Spansk sensasjon i Rauland

Den unge spanske kokken Gabriela Stockler gir raulendingene hakeslepp med maten hun serverer.
Redaksjonen
23 Mars 2010 - 14:41

Gabriela Stockler som begynte i kjøkkenet på Rauland Høgfjellshotell for bare en måned siden har allerede rukket å bli et hett navn. Hvordan i alle dager har hun havnet i Rauland? Jo, den gode, gamle historien, kjærligheten, forteller varden.no.
- Deilig, deilig, deilig, sier hun om livet i fjellet. Nesten som i eventyrene hun leste som liten.

Gabriela savner ikke den spanske solen og varmen, fordi som hun sier:
- Jeg får mer sol i Norge enn jeg gjorde i Spania fordi der bare jobbet jeg.
Gabriela har sin unge alder til tross en imponerende merittliste. Bein i nesa og en smittende latter har hun også, men den fikk vi først når alle åtte retter var laget og servert. Å stå på kjøkkenet å lage denne type mat handler om oppfinnsomhet, teknikk, men også knallhard disiplin.

Inn med morsmelken
Men la oss like gjerne begynne med begynnelsen. Hjemme hos mor og far i Cordoba i Andalucía ble det laget det hun vil kalle «amazing» mat. Begge foreldrene, far var flamencodanser i et nasjonalt kompani og mor var filosof på Universitetet i Sevilla laget mye og spesiell mat.

Gabriela fikk det inn med morsmelken, men hadde først planer om å studere biologi. Med tanke på de magre jobbmuligheten for det i Spania ble det altså mat i stedet. 19 år gammel begynte hun i " én kniv og gaffel"-restaurant i Madrid. Etter to måneder som lærling fikk hun ansvaret for bakervarene.

Ansvar for tapaskjede
Hun satte seg på den kulinariske skolebenken, men fordi hun måtte betale skolen selv ble det jobb i tillegg. I tre år mens hun gikk på skole jobbet hun i en tapasbar som er del av en kjede. Snart ble hun sjef for hele kjeden med ansvar for menyer, opplæring av folk, økonomi, ja alt. Hun var også innom en tradisjonsrik restaurant i Madrid som den berømte flamencodanseren Antonio Gades åpnet for tretti år siden, før det virkelig tok av.

Unge kokker - og du må være ung i dette yrket på grunn av råstresset, sier Gabriela - søker seg til topprestaurantene. Det er et nåløye. Unge folk fra hele verden - Canada, Kina, Japan, Frankrike, Argentina - står i kø.

Gabriela fikk innpass hos Heston Blumenthal og hans Fat Duck i England. De unge kokkene som tas inn for noen måneder jobber gratis.
- Alle aksepterer det fordi du lærer så utrolig mye. Jobben er ekstremt stressende, men alle jobber, ikke bare de unge, forteller Gabriela. - Alt må være perfekt, gjestene forventer det. Du må jobbe raskt, og innimellom blir det mye skriking og bråk på kjøkkenet, ler hun. Det hun først og fremst har lært i tillegg til teknikk er disiplin. Alt betyr noe og du kan alltids gjøre det enda bedre.

Fra Fat Duck bar det videre til ingen ringere enn den verdensberømte Gordon Ramsays London-restaurant Maze. Her jobbet Gabriela som «demi-chef».
Og Ramsey som stakk innom rett som det var, hvordan var han?

Høflig Gordon Ramsey
- Veldig hyggelig, høflig og morsom, veldig morsom, sier Gabriela som jobbet i London til 2009. Da flyttet hun tilbake til Madrid og jobbet for Sergi Arola Gastro. Så ble det altså Rauland og et mindre stressende jobbeliv, for å si det mildt.
- Jeg var helt utstresset. Her har jeg et liv, går på ski, kan være sammen med kjæresten min, smiler hun.

På hotellet har hun ansvar for à la carte-menyen, men hjelper så visst til med alt det andre også.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her