Drikke
Spanske røverkjøp

Spanske røverkjøp

Disse spanske vinene gir deg et nytt syn på rimeligere viner fra den kanten. Her får du utrolig mye for pengene.
Aase E. Jacobsen
16 Oktober 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Så skulle både Emilio Valerio 2010 (4941)og Emilio Valerio Amburza 2009 (4940)vært 20-25 kroner dyrere hadde vanlige kalkyler vært lagt til grunn.

Veldig godt tilbud

Bakgrunnen for billigsalget er et forsøk på å trenge inn på det norske markedet og i det tett «befolkete» prissegmentet rundt 150 kroner. Hvem sier nei til et slikt tilbud, i hvert fall når vinen er så god som i dette tilfellet.

Begge vinene kjennetegnes av svært kjøttfull frukt, god fylde og flott fasthet. Den rimeligste er en blanding av grenache, merlot og cabernet sauvignon, fra vinmarker som ligger ved alt fra 400 til 865 m.o.h.. Amburza derimot er en ren «cab» og fra vinmarken med samme navn. Den ligger ved 400 m.o.h. og har et jordsmonn bestående av kalkholdig leirjord.

Unntaket fra regelen

Vinene til Emilio Valerio er i en klasse for seg, i hvert fall når vi ser på pris og opprinnelse under ett. Navarra har så langt stort sett vært representert med relativt kommersielle viner i de lavere prissjikt, med noen hederlige unntak.

Les mer om Navarra

Emilio som er advokat i Madrid, men med sterke bånd til sin barndoms dal, får med hjelp av sin bror Alvaro også tid til å ta seg av til sammen 60 små parseller i høyereliggende deler av Navarra. Nærmere bestemt nordvest i området ved foten av fjellet Jurra. Vingården heter da også Laderas de Montejurra.

Siden 1400-tallet

Prosjektet som er av relativt ny dato (første årgang var 2009), omfatter også olivendyrking. Alderen på vinstokkene er inntil 80 år og mange av parsellene med både druer og oliven har vært dyrket helt siden 1400-tallet. Det rent vintekniske er det ønologen Ainguer Alonso (bakgrunn fra

Domaine de Chevalier i Bordeaux og Domaine Leroy i Burgund) og vinmakeren Olivier Riviere som tar seg av.

Men filosofien står brødrene bak. De jobber i samme retning som mange biodynamikere og er opptatt av polykultur for å ta hensyn til både jorden og tradisjonen. I tillegg til vindruer og oliven dyrkes også korn og andre vekster.

Flaskefoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her