Spennende sekundstrid

Det ble tidenes mest spennende østers-NM, men Heini Petersen sikret seg sin femte NM-tittel på flere østers uten skader enn nummer to, Xiang Xu.
Aase E. Jacobsen
08 Juni 2009 - 01:00

Heini Petersen, frilanskokk, som tok sin femte seier på rappen i årets østersåpnings-NM, møtte imidlertid sterk konkurranse fra blant annet fjorårets nummer to, Xiang Xu fra Restauranthuset Operaen. Samt nummer tre og fire, Hans Kristian Larsen, The Flying Culinary Circus og Kristian Lien, Radisson Blu Royal Hotel.

- Det er første gang jeg har vært skikkelig nervøs og usikker på om jeg ville vinne, forklarer Petersen etter at seieren var sikret.

Dermed blir det nok en mulighet for Petersen for å prøve seg på VM-tittelen. VM finner sted i Galway siste helg i september, og han har litt å leve opp til siden Norge er beste nasjon i verden sammenlagt for de siste fem år med blant annet to verdensmestere, Øystein Reinsborg og Ola Nilsson.

Tapte på skader
Selv om det var sekundstrid mellom de fire finalistene, ble likevel Petersen en soleklar vinner med en totaltid på 4.02 mot Xus 4.37. Og det til tross for at Xu hadde best tid. 2.37 brukte han på å åpne 30 flatøsters fra Bømlo - og det er raskt. Petersen brukte 2.50, Lien 2.55 og Larsen 3.02, men han åpnet til gjengjeld to østers for mye! Så det gjelder også å holde tellinga!
 

Årsaken til at Xu ikke stakk av med seieren var at han ble idømt flere straffepoeng enn Petersen. I følge juryen som bestod av Bent Stiansen, Statholdergaarden, Daniel Karlsson, Restaurant Klosteret og Eivind Bergtun, Bømlo Skjell, var det først og fremst på grunn av flere skader i østerskjøttet at Xu tapte overfor Petersen.

Må være perfekte
Det er altså ikke tiden alene som avgjør hvem som vinner. Straffepoeng gis både for kutt i østerskjøttet, det at østersen ikke er løsnet fra skallet eller at den ikke ligger riktig vei, skallrester på østerskjøttet og eventuelt blod fra åpneren! Med det store tempoet er det nemlig rett som det er at deltakerne kutter seg.

Det gis for øvrig bonuspoeng for pen presentasjon. Et viktig element siden østersene skal kunne serveres til restaurantgjester etterpå. I konkurransesammenheng er det publikum som får anledning til å smake på delikatessene. Og det var det mange som benyttet seg av muligheten til under årets NM som fant sted på Aker Brygge i Oslo. Arrangementet var lagt til det årlige Oslo Race Week som samler seilerentusiaster fra fjern og nær.

NM i østersåpning arrangeres av Apéritif i samarbeid med Eksportutvalget for fisk, Omega Norge og Red & White med deres Jacquesson Champagne.
 
Foto: Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her