Spiser ute som aldri før

I løpet av de siste 30 årene har det vært en tredobling av utgiftene til utespising.
Redaksjonen
22 Oktober 2007 - 18:00

Hele 9 av 10 nordmenn har spist ute de siste to månedene viser en ny undersøkelse fra SIFO - Statens Institutt for forbruksforskning.
 
Dette viser at nordmenn er blitt mer kontinentale i sine måltidsvaner. Andelen nordmenn som spiser ute månedlig er nesten like stor som i mange andre europeiske land, som Italia, Tyskland og Danmark.
 
Flest unge
De unge spiser oftere ute enn eldre, og folk fra Oslo er også mer ute enn resten av landet. Nordmenn spiser mest på uformelle restauranter og de foretrekker å spise sunt.
 
Det å spise ute har like mange kulturelle, sosiale og emosjonelle betydninger som det å bli mett.
 
Fagrapport
Dette viser Fagrapporten Å spise ute - hvem, hva, hvor, hvordan, hvorfor og når. Rapporten har sett på norske utespisevaner.
 
Studien er utført på oppdrag fra Umoe Catering og NHO Reiseliv, med ønske om å utvikle nye og bedre spisekonsepter ut fra folks ønsker og behov.
 
Fritidsaktivitet
Pizzarestaurant er det stedet flest har besøkt og som de færreste ønsker å unngå. Det var ubetydelige forskjeller mellom de ulike forbrukergruppene, oppluser SIFO i en pressemelding.
 
Et trekk ved de siste tiårs matvaner er en særlig tiltrekking av mat fra andre land. Etnisk restaurant er også et spisested som få ønsker og unngå og som mange besøker. Det samme gjelder de upretensiøse og uformelle restaurantene.
 
Lav status
Bensinstasjon, fast food-restaurant, storkiosk og veikro har lav matkulturell status. Begrunnelsen for å unngå å spise på slike steder er usunn mat, ingen matglede og for mye fett.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerens beste dessert lager du på grillen
Ukens kake

Sommerens beste dessert lager du på grillen

Smuldrepai og dine favoritter blant sommerens bær får følge av en kaldrørt vaniljekrem - også den hjemmelaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi kotelettene en italiensk vri
Dagens rett
Koteletter og pasta med oliven og kapers

Gi kotelettene en italiensk vri

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre svinekoteletter til et festmåltid - og det midt i uka. Følg denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her