Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Stadig mer gøy på landet

Laksesafari, breturer, ølbrygging, ystekurs og låveball. Alt sammen kombinert med det beste bygde- Norge kan oppdrive av lokal mat - og drikke. Oppfinnsomheten er stor når bøndene utvikler framtidens landbruksprodukter. Og turistene strømmer til gards, ti
Redaksjonen
17 August 2004 - 15:35

For aldri før har det vært SÅ gøy på landet. Småskalaproduksjon, gardsmat og bygdeturisme er blitt kjempepopulært - både blant norske og utenlandske turister. Stadig flere bønder legger om fra tradisjonell gårdsdrift til småskalaproduksjon og reiseliv.

Allerede i 2004 ventes det at omsetningen av lokalt produsert mat vil passere 2 milliarder kroner. I forhold til det totale dagligvaremarkedet i Norge er dette meget beskjedent - ca 2%. Men det er et marked i raskt vekst. Bøndene tror selv på en doblet omsetning i løpet av 5 år.

Fra produkter til tjenester
- Til daglig vil jo folk helst at matvarene skal være så rimelige som mulig. Tradisjonelt jordbruk er derfor utsatt for et vedvarende og høyt prispress. Men i fritidsmarkedet ser vi en helt annen betalingsvillighet. Folk ser ut til å være mette på mat, men fattige på opplevelser. Denne utviklingen åpner for helt nye nærings- og inntektsmuligheter for oss bønder, sier Tove Breien, styreleder i Norsk Bygdeturisme og Gardsmat - en organisasjon av ca. 500 småskalabedrifter over hele landet.

Matvarene og måltidet vil fortsatt være sentralt. Men det utvikles en rekke fantastiske opplevelsesmuligheter rundt måltidet - med basis i andre deler av gårdens ressursgrunnlag - skog, utmark og fjellområder. Det mangler ikke på kreativitet og evne til nyskapning. Eller hva sier du til:
w Laksesafari i Ryfylke
w Bretur i Hardanger
w Kursgård og potetkafé (med overnatting i halmhus) i Solør
w Juvkikking og ølbrygging i Hordaland
w "Hemlaga på Næs" - gardsbutikk på Hadeland
w Primkoking og ysting i Hemsedal
w Låvedans, Purka Bar og villmarksleir med Islandshest i Aust-Agder

Den gode opplevelsen
En skulle kanskje tro at lokal mat og kulturlandskap utelukkende slår an hos den eldre del av befolkningen:
- Det kan godt være at nostalgien spiller en viss rolle i forhold til de over 50. Men for øvrig dreier det seg om å utvikle gode produkter - som grunnlag for den gode opplevelsen, understreker Breien.
- Ta for eksempel dette med maten. Det gjelder å lage så gode produkter at det berører matelskerne; de som ikke nødvendigvis er så opptatt av tradisjonsmat men som er på kontinuerlig jakt etter det nye og spennende måltider. For husk; matelskere - de finner vi over alt og i alle generasjoner, poengterer hun.

Masse kreativitet
- Vi hører av og til fra media og fra politikere at bønder er sidrumpa og mangler entrepenørskap og omstillingsevne. Det gjelder i hvert fall ikke våre bedrifter! Her er det pågangsmot og kreativitet så det holder, forsikrer Breien som selv driver "Kari Trestakk Butikk" og "Galleri Breien" på Breien Gaard nær Hønefoss.

Ta en titt på NBGs tipsliste over noen spennende bedrifter i hvert fylke:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Rosa snurrer er en fryd å bake og å spise
Ukens kake
Rødbet-snurrer med pistasjnøtter

Rosa snurrer er en fryd å bake og å spise

Rosafargen er så naturlig som den kan bli. Rødbeter kan nemlig brukes til mer enn sylting.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne magnumen vil du gjerne ha i huset
Godbiter i pollisten

Denne magnumen vil du gjerne ha i huset

Den er både knallgodt priset og en drøm å drikke. Den finnes også i normalflaske og ikke minst som en unik rosevin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne herlige chiantien fungerer til mer enn pasta
+
Ukens vin

Denne herlige chiantien fungerer til mer enn pasta

Her får du så deilig sangiovesekarakter som du kan forvente for denne prisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Han tar albariño er stykke lenger
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Han tar albariño er stykke lenger

Vinene til Rodrigo Méndez er så langt unna den lette og fruktige albariño-stilen som forbindes med Rias Baixas, det er mulig å komme.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her