Stavanger valgt som arrangør for kokketoppmøte

Stor jubel i Chile etter at Stavanger ble valgt som arrangør for kokkekonferansen WACS, foran Tyrkia.
Redaksjonen
28 Januar 2010 - 23:58

På møtet som World Association for Chefs Societies (WACS) i dag hadde i Santiago, konkurrerte Stavanger med Tyrkia om kokkekongressen for 2014. 45 delegater stemte for Stavanger mens kun 10 gikk inn for Tyrkia, melder bl.a. nrk.no.

Vil vise verden lokale råvarer
Formann i Kokkenes Mesterlaug Rogaland, Hans Ørstavik, er klar til å vise frem lokale råvarer.

- Det viktigste er å vise frem hva Rogaland og resten av landet har av mat og kultur. Resten av verden bør få vite hva vi har å by på, sier Ørstavik.

Tyve år siden sist
Sist Stavanger arrangerete konferansen var i 1994. Som sist vil medlemmer av Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL) fra hele Norge bidra, mens Stavanger blir vertsby for den offisielle delen. Et tusentalls kokker fra hele verden vil sette sitt preg på byen i mai eller juni i 2014.

- Dette er en stor og viktig gladnyhet som viser og styrker matkulturen i Rogaland. Satsingen på mat er målrettet og langsiktig. Vi har vist at vi er etablert i internasjonal toppklasse og derfra skal vi videreutvikle oss, sier Stavangers ordfører Leif Johan Sevland i en pressemelding.

Tillitserklæring
- En stor tillitserklæring til fagmiljøet i Norge, fastslår NKL-president Kristine H. Hartviksen. Hun presenterte den norske søknaden i Santiago, Chile, sammen med daglig leder Ruth-Hege Holst og ansvarlig for forprosjektet, Sigve Skretting.

- Da vi kom ned forrige helg og presenterte søknaden for Wacs-styret, oppdaget vi at Tyrkia var en mye sterkere konkurrent enn antatt. Derfor har vi vært ganske nervøse for hvordan dette skulle gå, men heldigvis vant vi med 45 mot ti stemmer, forteller hun lettet.

- Nå er vi i full gang med planleggingen av arrangementet som går over fire dager en uke i juni. Dersom vi flinke til å selge denne kongressen, vil det bli 1000 kokker fra hele verden som vil sette hverandre i stevne i Stavanger, sier en stolt prosjektleder Sigve Skretting til Aftenbladet.

Wacs-kongressen omfatter også Global Chefs Challenge som er på linje med Bocuse d'Or, men ikke like kjent utad.

Under tildelingen av arrangementet ble det klart at Norge ennå nyter godt av den goodwill som ble opparbeidet da Wacs ble avviklet her i 1994.

-Vi arrangerte en lunsj sist tirsdag for delegatene på møtet her i Chile. Inntrykket fra denne lunsjen ble avgjørende for utfallet av stemmegivningen i dag, sier Skretting som regner med at det blir minst 2000 tilreisende i Stavanger under dette arrangementet.

Norge et eksotisk reisemål
Mange representanter for det offisielle Norge, for ledelsen i NKL, sponsorer samt en rekke private NKL-medlemmer fulgte den norske søknaden til Chile. Alle kongressdelegater ble invitert til lunsj med tema Taste of Norway.

Her ble norske råvarer servert av norske fagfolk for et bredt, internasjonalt publikum; fra oppdrettskveite og Salma-laks, klippfisk-salat, akevittmarinert reinsdyrfilet og viltpaté med moltesaus til rømmegrøt.

- Norge er blitt oppfattet som et eksotisk reisemål. Under buffeen var det mange som kom bort og ville ha oppskriften på rømmegrøt. En amerikaner uttalte også at den norske kveiten var så god at det var som å spise skyer, forteller en meget glad Ruth-Hege Holst.

Kilde: nrk.no og aftenbladet.no

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her