Stavanger valgt som arrangør for kokketoppmøte

Stor jubel i Chile etter at Stavanger ble valgt som arrangør for kokkekonferansen WACS, foran Tyrkia.
Redaksjonen
29 Januar 2010 - 00:58

På møtet som World Association for Chefs Societies (WACS) i dag hadde i Santiago, konkurrerte Stavanger med Tyrkia om kokkekongressen for 2014. 45 delegater stemte for Stavanger mens kun 10 gikk inn for Tyrkia, melder bl.a. nrk.no.

Vil vise verden lokale råvarer
Formann i Kokkenes Mesterlaug Rogaland, Hans Ørstavik, er klar til å vise frem lokale råvarer.

- Det viktigste er å vise frem hva Rogaland og resten av landet har av mat og kultur. Resten av verden bør få vite hva vi har å by på, sier Ørstavik.

Tyve år siden sist
Sist Stavanger arrangerete konferansen var i 1994. Som sist vil medlemmer av Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL) fra hele Norge bidra, mens Stavanger blir vertsby for den offisielle delen. Et tusentalls kokker fra hele verden vil sette sitt preg på byen i mai eller juni i 2014.

- Dette er en stor og viktig gladnyhet som viser og styrker matkulturen i Rogaland. Satsingen på mat er målrettet og langsiktig. Vi har vist at vi er etablert i internasjonal toppklasse og derfra skal vi videreutvikle oss, sier Stavangers ordfører Leif Johan Sevland i en pressemelding.

Tillitserklæring
- En stor tillitserklæring til fagmiljøet i Norge, fastslår NKL-president Kristine H. Hartviksen. Hun presenterte den norske søknaden i Santiago, Chile, sammen med daglig leder Ruth-Hege Holst og ansvarlig for forprosjektet, Sigve Skretting.

- Da vi kom ned forrige helg og presenterte søknaden for Wacs-styret, oppdaget vi at Tyrkia var en mye sterkere konkurrent enn antatt. Derfor har vi vært ganske nervøse for hvordan dette skulle gå, men heldigvis vant vi med 45 mot ti stemmer, forteller hun lettet.

- Nå er vi i full gang med planleggingen av arrangementet som går over fire dager en uke i juni. Dersom vi flinke til å selge denne kongressen, vil det bli 1000 kokker fra hele verden som vil sette hverandre i stevne i Stavanger, sier en stolt prosjektleder Sigve Skretting til Aftenbladet.

Wacs-kongressen omfatter også Global Chefs Challenge som er på linje med Bocuse d'Or, men ikke like kjent utad.

Under tildelingen av arrangementet ble det klart at Norge ennå nyter godt av den goodwill som ble opparbeidet da Wacs ble avviklet her i 1994.

-Vi arrangerte en lunsj sist tirsdag for delegatene på møtet her i Chile. Inntrykket fra denne lunsjen ble avgjørende for utfallet av stemmegivningen i dag, sier Skretting som regner med at det blir minst 2000 tilreisende i Stavanger under dette arrangementet.

Norge et eksotisk reisemål
Mange representanter for det offisielle Norge, for ledelsen i NKL, sponsorer samt en rekke private NKL-medlemmer fulgte den norske søknaden til Chile. Alle kongressdelegater ble invitert til lunsj med tema Taste of Norway.

Her ble norske råvarer servert av norske fagfolk for et bredt, internasjonalt publikum; fra oppdrettskveite og Salma-laks, klippfisk-salat, akevittmarinert reinsdyrfilet og viltpaté med moltesaus til rømmegrøt.

- Norge er blitt oppfattet som et eksotisk reisemål. Under buffeen var det mange som kom bort og ville ha oppskriften på rømmegrøt. En amerikaner uttalte også at den norske kveiten var så god at det var som å spise skyer, forteller en meget glad Ruth-Hege Holst.

Kilde: nrk.no og aftenbladet.no

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her