Stenger kjøkkenet for gåselever

Stenger kjøkkenet for gåselever

– Forstår ikke den voldsomme begeistringen, sier Ole Jonny Eikefjord.
09 August 2012 - 12:00

Han bestemte seg for fem år siden. Ut fra en holdning om at produksjon av mat skal være naturlig, besluttet Ole Jonny Eikefjord seg for å slutte å lage mat med gåselever.

– Jeg har fire kjøkkensjefer som jeg stoler på. De vet at jeg ikke vil ha det, men av og til oppdager jeg for eksempel en gåseleversaus når jeg prøvesmaker nye retter. Da spør jeg bare «hvorfor?». Som regel er det ute av menyen etter en uke, sier mesterkokken som driver fire Oslo-restauranter til ABC Nyheter.

Dyreplageri

Nylig ble det avslørt systematisk dyreplageri i jakten på den perfekte gåselever i land som Frankrike og Spania.

Eikefjord sier at han skjønner ikke den voldsomme begeistringen rundt produktet i utgangspunktet, og derfor heller ikke hvorfor så mange gourmetrestauranter har det på menyen.

- I hvert fall ikke når det finnes så ufattelig mye mer spennende råvarer der ute, som er naturlige. En gåselever veier ofte rundt en halv kilo, og den kommer fra gjess som kanskje veier rundt tre kilo. Da er det noe som er veldig feil, sier han.

Langt ned på lista

Gåselever kommer langt ned på lista over mat Eikefjord er begeistret for.

- Jeg synes bare at opplevelsen overhodet ikke står i stil til pris og produksjonsmåte. Den voldsomme masseproduksjonen, og ikke minst måten det blir gjort på, blir helt feil i mine øyne.

I Norge er det i dag forbudt å produsere gåselever, men import og salg er fortsatt lovlig. Det har fått Dyrealliansen til å omtale norsk politikk som dobbeltmoralsk og hyklerisk.

Eikefjord anslår at rundt 90 prosent av gourmetrestaurantene i Norge har gåselever på menyen.

- Det nok ofte sammen med at vi henter inn kjøkkensjefer fra land, der forholdet til gåselever er et helt annet. Der det har en helt annen status.

Foto: Werner Anderson

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi lammemiddagen smak av Midtøsten eller Asia
Guide
Oppskrifter med lam

Gi lammemiddagen smak av Midtøsten eller Asia

Lam er viktigste kilde for kjøtt i en rekke land. Prøv noen av disse nye og spennende oppskriftene fra Midtøsten og Asia.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med all den deilige skreien i fiskedisken, må du benytte enhver sjanse til å nyte delikatessen
Dagens rett
Hvitvinsdampet torskefilet med sennepssaus

Med all den deilige skreien i fiskedisken, må du benytte enhver sjanse til å nyte delikatessen

Torsk eller skrei dampet i hvitvin med en syrlig saus med sennep og dill er en veldig god kombinasjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassiker som denne er velkommen som søndagsmiddag
Dagens rett
Kyllingfrikassé

En klassiker som denne er velkommen som søndagsmiddag

Frikassé er skikkelig retromat, men ikke mindre godt av den grunn. Perfekt etter en lang søndag i frisk aprilluft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne ferdigmiksede drinken er så god at du behøver ikke mer
Ukens drink
Nohrlund Gin & Mango Smash

Denne ferdigmiksede drinken er så god at du behøver ikke mer

Den lille flasken inneholder veldig gode smaker og nok til to drinker. Perfekt til solveggen i påsken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi lammemiddagen smak av Midtøsten eller Asia
Guide
Oppskrifter med lam

Gi lammemiddagen smak av Midtøsten eller Asia

Lam er viktigste kilde for kjøtt i en rekke land. Prøv noen av disse nye og spennende oppskriftene fra Midtøsten og Asia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med all den deilige skreien i fiskedisken, må du benytte enhver sjanse til å nyte delikatessen
Dagens rett
Hvitvinsdampet torskefilet med sennepssaus

Med all den deilige skreien i fiskedisken, må du benytte enhver sjanse til å nyte delikatessen

Torsk eller skrei dampet i hvitvin med en syrlig saus med sennep og dill er en veldig god kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Du trenger egentlig ingen oppskrift for en så enkel rett, men ta likevel en titt
Dagens rett
Spagetti med spekeskinke og hvitløk

Du trenger egentlig ingen oppskrift for en så enkel rett, men ta likevel en titt

Enklere og bedre kan en rett med spagetti knapt bli når den kombineres med spekeskinke, gode doser hvitløk, basilikum og parmesan.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en litt annen vri på pastaretten i dag
Dagens rett
Tagliatelle med sik

Lag en litt annen vri på pastaretten i dag

Om du ikke har sik i fryseren, kan du bruke annen type fisk fra fiskedisken. Uansett er retten vel verd å prøve selv om det ikke er så vanlig med fisk i pastaretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik viltgryte er ikke bare utrolig lettlaget, men også veldig god
Dagens rett
Viltgryte med snøfrisk

En slik viltgryte er ikke bare utrolig lettlaget, men også veldig god

Vltmiddag på fredagsmenyen føles som luksus, og er det også siden vi snakker om det beste fra norsk natur. Men frykt ikke. Du er i mål i løpet av en knapp halvtime. .

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassiker som denne er velkommen som søndagsmiddag
Dagens rett
Kyllingfrikassé

En klassiker som denne er velkommen som søndagsmiddag

Frikassé er skikkelig retromat, men ikke mindre godt av den grunn. Perfekt etter en lang søndag i frisk aprilluft.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her