Stengt umiddelbart

To steder ble stengt umiddelbart da inspektører fra Mattilsynet besøkte 26 gatekjøkken på Hadeland og Ringerike nylig.
Redaksjonen
06 November 2007 - 10:00

Etter aksjonen mener Mattilsynet det er betenkelig at hvem som helst kan starte eller overta et gatekjøkken. Det er stor grad av mangel på kunnskap om mat og mattrygghet, og i verste fall går dette ut over kunden mener tilsynet.
 
Etter å ha inspisert stedene mener Mattilsynet at 16 av de besøkte stedene var meget bra eller bra. Men 10 var mindre bra eller dårlig.
 
- Forholdene hos gatekjøkkenene i distriktet var som fryktet noe dårlig, sier førsteinspektør i Mattilsynet, Anne Sofie Bergstrøm Lesjø til tilsynets hjemmeside.
 
Manglet toalett
To av gatekjøkkenene ble stengt umiddelbart etter inspeksjonen. Et annet sted fikk pålegg om å vaske ned straks. I tillegg til dette ble det gitt ett omsetningsforbud og ett varsel om stenging.
 
- Særlig når det gjelder personlig hygiene, så vi mange avvik fra regelverket. På to gatekjøkken ble gjestetoalettet brukt av personalet, selv om det ikke er tillatt, forteller Lesjø.
 
Romtemperatur
Lesjø sier også at det var en del avvik knyttet til oppvask av ustyr og redskaper.
 
18 av gatekjøkkenene som ble inspisert solgte kebab. Det ble gitt to hastevedtak fordi rutinene for tilberedning ikke var gode nok. Blant annet ble kebab som hadde stått i romtemperatur i mange timer en dag satt opp og solgt igjen dagen etter.
 
- Produsentenes anbefalinger ved kebabsalg krever stor omsetning for at kravene i regelverket skal etterkommes. Varm mat som oppbevares ved for lav temperatur, kan i verste fall bli helsefarlig, forklarer Lesjø.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret
Dagens rett

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret

Kylling smaker relativt lite i seg selv, så en marinade er ofte en smaksbærende faktor. Men ikke nok, for tilbehøret må også ha mye smak - som her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her