Stengt umiddelbart

To steder ble stengt umiddelbart da inspektører fra Mattilsynet besøkte 26 gatekjøkken på Hadeland og Ringerike nylig.
Redaksjonen
06 November 2007 - 10:00

Etter aksjonen mener Mattilsynet det er betenkelig at hvem som helst kan starte eller overta et gatekjøkken. Det er stor grad av mangel på kunnskap om mat og mattrygghet, og i verste fall går dette ut over kunden mener tilsynet.
 
Etter å ha inspisert stedene mener Mattilsynet at 16 av de besøkte stedene var meget bra eller bra. Men 10 var mindre bra eller dårlig.
 
- Forholdene hos gatekjøkkenene i distriktet var som fryktet noe dårlig, sier førsteinspektør i Mattilsynet, Anne Sofie Bergstrøm Lesjø til tilsynets hjemmeside.
 
Manglet toalett
To av gatekjøkkenene ble stengt umiddelbart etter inspeksjonen. Et annet sted fikk pålegg om å vaske ned straks. I tillegg til dette ble det gitt ett omsetningsforbud og ett varsel om stenging.
 
- Særlig når det gjelder personlig hygiene, så vi mange avvik fra regelverket. På to gatekjøkken ble gjestetoalettet brukt av personalet, selv om det ikke er tillatt, forteller Lesjø.
 
Romtemperatur
Lesjø sier også at det var en del avvik knyttet til oppvask av ustyr og redskaper.
 
18 av gatekjøkkenene som ble inspisert solgte kebab. Det ble gitt to hastevedtak fordi rutinene for tilberedning ikke var gode nok. Blant annet ble kebab som hadde stått i romtemperatur i mange timer en dag satt opp og solgt igjen dagen etter.
 
- Produsentenes anbefalinger ved kebabsalg krever stor omsetning for at kravene i regelverket skal etterkommes. Varm mat som oppbevares ved for lav temperatur, kan i verste fall bli helsefarlig, forklarer Lesjø.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost
Dagens rett

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost

På en pizza med spekeskinke kan du benytte norsk, italiensk eller spansk skinke. Den bør imidlertid ikke være for salt, så smak på den først.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her