Sterkt fra Davidoff

Med lanseringen av serien Millennium Blend har Davidoff vunnet priser, innbitte Cuba-aficionados og fullstendig blåst luven av det meste innenfor sigarindustrien. Cuba inklusive, som for tiden produserer så variabel kvalitet at de strengt tatt burde sette
Redaksjonen
18 August 2003 - 10:01

Under ledelse av masterblender Hendrik (Henke) Kelner, som overser hele Davidoffs meget omfattende sigarproduksjon, var målet å komme frem til en serie som nettopp skulle være en helt ny opplevelse, noe for et nytt årtusen, og en ny smak også for etablerte røykere, som i forbausende stor grad fortsatt sverger til Cuba. Millennium Blend består av fire størrelser - Churchill (17.2 ¤ 1.9 cm.), Robusto (13.3 ¤ 2.0 cm), Lonsdale (15.2 ¤ 1.7 cm) og Petit Corona (11.4 ¤ 1.6 cm) - alle klassiske og meget veletablerte sigarstørrelser.

Millennium Blend ble lansert sist høst og blir av Davidoff karakterisert som en "ny blanding - en ny smak". Etter å ha prøvd alle størrelsene to ganger med varierende mellomrom er ikke det å ta for hardt i.

- Mottakelsen har vært helt overveldende. Havanarøykere som har prøvd kommer tilbake og vil ha mer, noe vi sjeldent opplever. Desto morsommere er det, sier Bjørn Glørstad, horeca-ansvarlig hos Sol Cigar i Oslo, Norges eneste avtalte Davidoff-forhandler med fullsortiment i alle Davidoff-linjene.

Han er ikke alene
- Dette er de beste ikke-cubanske sigarene jeg har røykt - robuste, krydrete og full av smak, skriver David Savona i Cigar Insider, nyhetsbrevet for sigarbransjen utgitt av Marvin Shanken, som også publiserer det ikke lenger fullt så respekterte Cigar Aficionado. Savona er, ved siden av sin engelske kollega James Suckling, to av de mest innflytelsesrike sigarskribentene.

Også i Europa har sigaren falt i smak. I oktober i fjor vant Churchill-størrelsen Cigar Trophy utdelt av det østerrikske sigarmagasinet European Cigar Cult Journal, som publiseres både på tysk og engelsk. Første gang prisen ble utdelt, i 1998, var Davidoff også vinneren med sin Special T.

Kun for de få
Men tross stormende jubel og masse godord også fra den mest innbitte Cuba-aficionado, har Sol Cigar foreløpig et lite problem. Serien har for lite volum til at de kan levere til horeca-markedet.

- Inntil videre er hele linjen forbeholdt detaljmarkedet og butikker som vår, og vi vet ikke når den blir lansert for horeca. Antakelig skjer det ikke før Davidoff vet at de kan imøtekomme etterspørselen. Til det er dagens volum altfor lite, sier Glørstad.

Så langt har Glørstad solgt rundt rundt 400 churchill, den mest populære størrelsen. Hva totalsalget for hele serien ligger på vet han ikke. Selv karakteriserer Glørstad sigarene som fulle av harmoni og fin sødme, men med styrken til de beste havana-sigarene, når de er å oppdrive. Med verdens beste, og strengeste, kvalitetskontroll, noe som for øvrig gjelder for alle linjene produsert av Davidoff, er håndverket fabelaktig bra, uten noen ujevnheter, som variabel eller dårlig trekk. Cubanerne har på sitt beste muligens fortsatt verdens fineste sigartobakk, både for innlegg og dekkblader, men ingen slår Davidoff på rulling og kvalitetskontroll.

- Dette er resultatet av et over 15 år gammelt vennskap med våre partnere på Den Dominikanske Republikk, som har gjort oss i stand til å ha full kvalitetskontroll fra "åkeren til asken", skriver Dr. Ernst Schneider, styreformann og hovedaksjonær i Oettinger Davidoff - konsernet. Det var Schneider, sammen med avdøde Zino Davidoff, som skapte merkevarenavnet og etter hvert luksusprodusenten Davidoff slik vi kjenner det i dag.

Men selv om forholdet til Den Dominikanske Republikk roses opp i skyene, er lengselen etter Cuba nok et tema internt i konsernet. I et intervju fra 1991, like etter at Davidoff la ned all produksjon på Cuba, uttalte Raymond Scheurer, på den tiden assisterende direktør for Davidoff International, at "vi vet at Havana-tobakk er det beste for sigarer, men ikke under de rådende forholdene...vi vil først returnere når det er mulig å arbeide under normale forhold, slik at vi kan sikre kvalitetskontrollen".

Og sjefen selv, Dr. Schneider fulgte opp: "Vi kunne ikke assosiere oss med deres problemer. De har jorden og klimaet, men dette alene er ikke nok til å lage bra sigarer om man ikke tar vare på selve jorden. Dessverre er det én ting de bryr seg om, og det er raske penger. De har ofret kvalitet for profitt".

Langsom kvalitet
Millennium Blend er ikke gjort i en håndvending. Innlegget består av tobakksplantene Piloto, San Vicente og Olor. Piloto er sterk, San Vicente er medium med store blader ofte brukt som binder, mens Olor er mild. Det viktige, og helt avgjørende dekkbladet, kommer fra Ecuador, hvor det er blitt dobbeltfermentert og har fått den tiden det trenger. Ved siden av Den Dominikanske Republikk har Davidoff plassert en ganske stor del av produksjonen i Honduras, blant annet den rimelige, men meget gode serien Zino, og nå altså Ecuador. Under den tropiske himmel har den gjennomgått en høykvalitetsmodning, og med optimale groforhold gir dette et dekkblad full av krutt, men også subtil sødme og fin karakter.

Prosessen tar, naturlig nok, mye lenger tid enn vanlig sigarproduksjon. Dekkbladene blir fremstilt eksklusivt for Davidoff, og akkurat som for alle andre Davidoff-sigarer brukes bare de vakreste og beste bladene. Den mørke fargen er karakteristisk for tobakk som får gjennomgå en ekstra fermentering. Fordi serien bare inneholder blader fra spesielle regioner og plantasjer, gir det en helt naturlig begrensning av volumet.

- Hvor lenge det vil være slik avhenger helt av kvaliteten på produksjonen og avlingen. Dette kan best sammenlignes med årgangsvin. Noen årganger og produksjoner er bedre enn andre, sier Bjørn Glørstad hos Sol Sigar.

Sterkere saker
Det er neppe helt tilfeldig at Davidoff Millennium Blend ble lansert akkurat nå. En ting er at de hevder tiden var moden for dem, men like mye var markedet det. For i kjølvannet av en ganske redusert sigarbølge, som har skallet bort de fleste wannabe'ene, sitter industrien igjen med endel færre, men langt mer kresne kunder. De skal ha kvalitet og fremfor alt kraftige saker. Millennium Blend er det nærmeste du kommer sterke havanesere utenfor Cuba og det nærmeste Davidoff kommer sin egen legendariske Chateaux-serie, som ble satt på vent på ubestemt tid da Davidoff la ned all sigar-produksjon på Cuba i 1991, angivelig på grunn av sviktende kvalitet. Davidoffs mest solgte serie, Grand Cru, er sammenlignet med Millennium svært mild, mens det er særlig Special R(Robusto) og Special T (Torpedo) som til nå har representert styrken hos Davidoff.

Selv om det aldri er blitt kommentert, er nok skuffelsen stor hos Davidoff over at deres sigarer fra Den Dominikanske Republikk aldri har vært i teten på testingene til Cigar Aficionado. Tvert imot har de jevnt over kommet overraskende langt ned på listene, langt bak mange ukjente merker og produsenter.

Desto smerteligere må det være å lese gamle tester fra det samme magasinet, for her kommer cubanske Davidoff helt i teten, alle under karakteristikken "very good to outstanding". Aniversario 80, som ble laget spesielt til Zinos 80-års dag oppnådde uvanlige 99 poeng av 100; mot 4000 som fikk 97 poeng, Dom Perignon 96, Mouton-Rothschild og Latour 94. Disse sigarene omsettes i dag stort sett bare gjennom auksjonshus til saftige priser. Og fortsatt oppnår Cuba-Davidoff meget høy score på testene.

Med lanseringen av Millennium Blend har Davidoff etter manges mening fått tilbake den "punchen", styrken og elegansen som nettopp har karakterisert Cuba-Davidoff på sitt beste. Og det alle spør seg om er når de tar steget fullt ut. Det spørsmålet finnes det foreløpig ikke noe svar på, og følgelig er det heller ikke et offentlig tema verken hos Davidoff eller Habanos. Det nærmeste vi kommer er en uttalelse fra daværende Cubatabaco-boss Francisco Padro fra 1993: "Jeg må ikke snakke om Davidoff mer, og de må ikke snakke om oss. Vi har signert en avtale, så vi skal ikke snakke om det".

Men mye kan sies uten ord. Millennium Blend er et bevis på det.

Foto: Davidoff

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall plasser: Møt ikonisk vinprodusent og smak 8 flotte viner fra Burgund
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 27. februar

Begrenset antall plasser: Møt ikonisk vinprodusent og smak 8 flotte viner fra Burgund

Den 27. februar har du en unik mulighet til å smake på 8 utsøkte viner fra en historisk vinprodusent fra Burgund. Den første kvinnelige visepresidenten tar selv turen til Norge for å dele sin kunnskap og historier om vinene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her