– Stoltenberg sender nordmenn til Systembolaget

– Stoltenberg sender nordmenn til Systembolaget

VBF reagerer på regjeringens forslag om å øke avgiftene med 1,6 prosent.
14 Oktober 2013 - 13:33

Forslaget til nytt statsbudsjett fra Stoltenberg-regjeringen vil føre til økt grensehandel. Regjeringen foreslår å øke avgiftene med 1,6 prosent, nok til at fristelsen til å handle i Sverige blir enda større, mener Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

– Stoltenberg sender nordmenn til Systembolaget. Smugling blir også mer fristende, , sier generalsekretær Ingunn Jordheim i VBF.

Hun fastslår at økningen fører til at forskjellen mellom svenske og norske vin- og brennevinspriser vil øke, selv når Sverige også øker sine avgifter noe fra nyttår. Dette skjer i en tid da salget på Vinmonopolet flater ut, og særlig brennevin har negativ salgsutvikling.

– Omsetningen sendes ut av Norge, og Vinmonopolet svekkes sakte og sikkert, sier Jordheim.

VBF viser til septembertallene fra SSB. Disse viser at grensehandelen de foregående tolv månedene var på 12,5 milliarder kroner – og at nesten to milliarder av dette var alkohol. Dette er en økning på 30 prosent.

Nå oppfordrer foreningen den kommende Solberg-regjeringen til å gjøre som Bondevik-regjeringen gjorde i 2002 og 2003.

– Da ble avgiftene på brennevin redusert med 23 prosent. Effekten var et fall i grensehandelen, økt handel på Vinmonopolet og at Tollvesenets beslag av smuglersprit falt med 83 prosent. Helseeffekten er den samme om alkoholen kjøpes i Sverige eller Norge, men med mindre smugling øker kontrollen med hvem som handler, sier Jordheim.

LES OGSÅ: Vil åpne polet på nyttårsaften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mango gjør susen i denne wokoppskriften
Dagens rett
Wok med mango

Mango gjør susen i denne wokoppskriften

Men også det lille kicket fra chili setter et umiskjennelig preg. La det bli en hot torsdag og den kan godt bli kjøttfri om du ønsker det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her