Streiken slår skjevt ut

Den enes brød kan bli den andres død. I hvert fall melder en rekke importører om kraftig nedgang som følge av transportstreiken.

Det er særlig importører knyttet til VSD og Cuveco som er mest berørt av streiken. - Vårt salg ligger på ca 30-50 prosent av normalen, men begrenset til veldig få produkter. Grunnet at man kun klarer å håndtere store volumer av noen få produkter går nok streiken mer utover Horeca enn Vinmonopolet. Når kapasiteten svinger mellom 5 og 15 prosent av normalen og det tar omtrent like mye tid å gjøre klar en hel pall av et produkt som en kasse, så blir det fokus på salg av hele paller, forklarer adm. dir. Jørn Abrahamsen i Vinarius som bruker VSD som logistikkpartner.

Vanskelig for horeca
Han tok for øvrig initiativet til et åpent brev til partene i transportstreiken hvor de oppfordres til å skjerpe seg.

Solera-gruppen som samler en rekke importører og som bruker Cuveco har sendt permitteringsvarsel. Eurowine, en stor aktør i Solera, har siden 15. mai kun klart å levere ca 20 prosent av ordrene, i følge adm. dir. Petter Wulff. Han frykter en nedgang på 35 prosent for måneden som helhet.

Det samme gjør Geir Gjerdrum i Best Buys Natural Wines, og legger til: - Vi vet ikke konsekvensene fullt ut før det har gått ca to måneder etter streiken. Vi har godt salg av våre seks mest solgte viner på Vinmonopolet fordi vi har klart å få ut hele paller, men alt annet salg har stoppet opp. Det er også nesten umulig å skaffe vin til restaurantene. For nye produkter som ble lansert i mai er dette katastrofalt da alt lanseringsarbeid er bortkastet. Streiken får derfor langtidsvirkninger i alle fall et år frem i tid for disse produktene.

Konkurransevridende
Situasjonen i Saga Wine er enda mer dramatisk hvor nedgangen målt i volum er på 75 prosent. - Vi bidrar til å etablere eksterne lagre som selvfølgelig er fordyrende og som igjen må tas igjen mot sluttkunde, sier daglig leder Lasse Saga som ser mørkt på nyhetslanseringen for juli som kan bli rammet hvis ikke streiken blåses av snart.
 
Richard Suttie hos SR Wine Imports melder på sin side om anslagsvis 80-90 prosent salgsreduksjon i forbindelse med streiken.

Blant importører tilknyttet Vectura og Trebuchet derimot er stemningen en annen. Edward Falchenberg i Non Dos rakk akkurat å bytte partner fra VSD til Trebuchet før streiken og er overlykkelig for det: - Vi selger vin som aldri før, vi!

Også hos Amka gnir man seg i hendene: - Vi har registrert en økning i volum på ca. 25 prosent på vår totale portefølje. Dette gjelder salg til både Vinmonopolet og Horeca, sier Thomas Leegaard Jensen.

Det hersker liten tvil blant de berørte om at streiken er konkurransevridende siden halvparten av produktene som normalt er tilgjengelig nå er rammet av streik. Og Vinmonopolet melder om tendenser til hamstring og økt salg av bib-er.  - Konkurransevridningen blir på premisser som ikke er en del av det normale markedsbildet, og blir urimelig for de som er berørt av streiken, påpeker Stefan H. Norberg, adm. dir. i Solera.

Usolidarisk
Dessuten er juni høysesong, spesielt for hvit- og rosévin. - Slik vin drikkes i Norge fra mai til juli. Alle våre lanseringer på polet i mai 2010 er bortkastet, sier Nicolas M. Berdouare i Vinhuset NoFra.

Kjell Cordtsen i Record Vinimport er svært bekymret: Våre to bestselgere leveres til butikkene i et visst omfang. Vi håper å få noen flere basisviner ut i neste uke. Men alt i alt er vi sterkt rammet og lider betydelig økonomisk tap. For et hvitvinsfirma er sommermånedene en klar salgstopp.

Flere importører er opptatt av den usolidariske profilen på streiken: - Her rammes en uskyldig tredjepart mer enn arbeidsgiverparten i streiken. Vi i Best Buys Natural Wines skal klare oss helt greit gjennom dette, men mindre importører uten store bestselgere rammes fryktelig hardt. Jeg vil spørre deres fagforening om følgende: Mener de at en arbeidsplass hos dem er mer verd enn en arbeidsplass hos oss? Ettersom det først og fremst er toppkvalitetsprodukter fra småprodusenter som rammes, og ikke storselgere, så kunne de også tenke litt på vinbøndene i Sør-Europa som mister sine meget moderate inntekter så lenge konflikten varer. Det er fryktelig tungt for meg å forklare dem at vi ikke kan kjøpe mer fra dem nå. De små produsentene er mye mer sårbare enn store produsenter. Ute i distriktene i Sør-Europa er det stor arbeidsledighet og vin er en av de viktigste næringene, sukker Geir Gjerdrum.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen