Strid om sanksjoner for millioner

Systembolagets beslutning om å heve en innkjøpsavtale med Vin & Sprit AB verdt 32 milloner svenske kronor gjør at ledelsen i V&S raser.

Nå er det nemlig full strid mellom de to statlige svenske selskapene. Systembolaget har bestemt seg for å heve en innkjøpsavtale som gjelder 17 av artiklene til V&S. Som et svar på dette sendte V&S ut en pressemelding onsdag med påstander om at  selskapet var urettferdig behandlet.

Bakgrunnen for det hele er at Systembolaget har analysert etterforskningen som kan ende med siktelse mot ni av de ansatte i V&S. Ut fra dette materialet har man funnet ut at ansatte i V&S har hatt kontakt med ansatte i Systembolaget på en måte som ikke er lovlig. De ansatte i V&S skal blant annet ha gitt de ansatte i Systembolaget gaver, skriver nyhetsbrevet WOW News.

- Foruten vinflasker handler det blant annet om sirkusbilletter og teaterbilletter, sier Systembolagets advokat Jacob Melander.

V&S mener at straffen for overtrampet er uforholdsmessig stor og at den kollektiviserer skylden. Dette til tross for at ingen, heller ikke Systembolaget, hevder at ledelsen i V&S har vært innblandet i de påståtte bestikkelsene.

Særbehandling
- V&S vil ha særbehandling. De leverandørene som tidligere har fått sanksjoner har ligget øverst på vår sanksjonsmodell, nettopp på grunn av at ledelsen har vært innblandet i bestikkelsene. V&S havner på det nest alvorligste nivået fordi vi ikke har bevis for at ledelsen har vært innblandet, sier Jacob Melander.

Verdien på bestikkelsene skal i følge Systembolaget ligge på SEK 640 000. Følger man sanksjonsmodellen skal verdien på sanksjonene da være 32 millioner kroner i omsetning hos Systembolaget. Summen er eks. moms og alkoholskatt.

I følge V&S har sanksjonsmodellen blitt innført med innkjøpsvilkår som ikke har blitt akseptert av dem.
- Sanksjonsmodellen har blitt fremlagt både Konkurransetilsynet og EU-kommisjonen. Og V&S har handlet med Systembolaget, da har de også godkjent vilkårene, sier Melander.

V&S hevder videre att Systembolaget har til hensikt å ta bort 17 produkter i sortimentet. Det mener Jacob Melander er en feilaktig oppfatning.
- Produsentene kan velge å samarbeide med en annen importør, og da blir verken uskyldige produsenter eller konsumenter påvirket, sier han.

Sanksjonene skal etter planen tre i kraft 1. mars i år.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen