Mat
Slik styler du jordbærene

Slik styler du jordbærene

Også de norske jordbærene kan ha godt av litt smakskraftig styling. Bare prøv denne oppskriften.
Aase E. Jacobsen
15 Juli 2017 - 11:00

Selv norske jordbær kan mangle litt smak, spesielt om de har fått mye regn. 

Det kan bøtes på med ved å gi dem en omgang med litt smakskraftig marinade.

Det aller enkleste er lime, sukker og finhakkete urter som basilikum. Det gjør underverker med så vel jordbær som vannmelon.

Se alle de fristende oppskriftene med jordbær

Sprudlende favoritt

En hjemlig favoritt er imidlertid jordbær med myntepesto og svart pepper signert kokken Mattias Elfmark. Han komponerte den med en spesiell vin i tankene, nemlig Martini Asti, og det er den vinen vi skal utfordre denne gangen.

Jordbær og norditaliensk moscatovin er ikke bare et veletablert par, men også et lykkelig ekteskap. Sødmen og syren i kombinasjon med boblene fungerer perfekt til jordbær i de fleste utgaver.

Det finnes imidlertid to typer Asti-moscatoer som begge bærer den høyest mulige benevnelsen i den italienske vinloven, DOCG. En musserende (Asti) og en lett musserende (Moscato d'Asti). Alkoholinnholdet og restsukkeret er også ulikt.

Den med mest bobler er sterkest og tørrest. Men sterk og sterk, mens Asti gjerne holder 7,5 prosent, ligger Moscato d'Asti ofte på 5 pluss/minus.

Jordbærsommer - les mer her

Håndlaget betyr alt

Den største forskjellen er i fremstillingen. Asti er mer et industriprodukt og sluker rundt 95 prosent av moscatoavlingen som har hovedsete i det østlige Piemonte mellom byene Asti og Alessandria.

Moscato d'Asti er derfor mer et småskalaprodukt som delvis lages av moscatospesialister og dels av produsenter av andre Piemonte-viner.

Forskjellen i restsukker og alkohol balanseres stort sett av høyere syre i moscato d'Asti'ene som gjerne har en mer interessant moscatokarakter.

I hvert fall er Saracco Moscato d'Asti 2016 laget moscatospesialisten Paolo Saracco aldeles fortryllende fruktig og frisk. En tanke søt er den riktignok, men ikke mer at vi kan se gjennom fingrene med det siden alt det andre er så perfekt.

Martini Asti er litt mindre søt og har mer bobler. Fruktpreget er litt sukkertøyaktig, og ettersmaken kunne vært litt friskere. Men det er egentlig små skjønnhetsfeil som ikke blir veldig tydelig i møte med jordbærene. 

Moscato på Vinmonopolet

Ikke bare hvitt

Moscatodruen gir med sin tropiske karakter en fin kontrast til jordbærene og mynten. Det finnes imidlertid tilsvarende viner som spiller på de samme fruktaromaene som jordbær (andre røde bær og blomster).

Brachetto er druen og den dyrkes hovedsakelig bare i Piemonte og i samme område som moscato (men har fått sitt haleheng d'Acqui fra byen Acqui Terme). Druen brukes derfor stort sett bare til samme type vin, søt og lett musserende.

Il Falchetto lager en strålende brachetto, Il Falchetto Brachetto d'Acqui 2016 som er en drøm til våre manipulerte jordbær.

Vesentlig rimeligere, men mindre raffinert er chilenske Fresita som er en spesiell vin i det den er smaksatt med friske jordbær. Den holder omtrent samme alkoholprosent og restsukkernivå som asti'ene og fungerer rimelig godt men ikke helt perfekt til jordbærene.

De beste vinene til sommerens bær

Oppskriften på jordbærcarpaccio med myntepesto og svart pepper finner du på neste side

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her