Styrkedemonstrasjon

Det er omtrent bare kokkebibelen Larousse Gastronomique som kan matche Kjell E. Innlis Matleksikon i volum og pondus.
Redaksjonen
06 November 2007 - 11:34

Kjell E. Innlis oppslagsverk Matleksikon er på 1104 sider, har 20 000 oppslagsord, 3000 internasjonale garnityrnavn, 1500 råvarer og 12 000 oppskrifter.

Ytre sett minner den om sløydtimenes skrustikke, en blå kraftig plugg med stor tyngde.

Innli har skrevet flere fagbøker, lærebøker og kokebøker. Men Matleksikon vil bli stående som hans hovedverk.

Det skal duge som hjelpemiddel for proffer som amatører, men du skal være seriøst interessert i mat og virksomheten på et kjøkken for å ha fullt utbytte av den.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Knappe oppskrifter
Kunnskapsnivået må også til en viss grad matche boken. Oppskriftene er for eksempel noe helt annet enn det vi er vant til. De er ultraknappe, og gir deg bare stikkord om hvordan eksempelvis grønnkål med saltede gåselår skal tilberedes: "Blansjer. Passer grovt. Dunst ferdig med saltede gåselår i oksekraft. Jevn med meljevning. Garner med trasjerte gåselår". En gjennomsnittlig hybel-kokk får ikke all verden ut av dette.

Svineører i fleng
En gammel journalist går selvsagt løs på en slik bok med ambisjoner om å finne ut om noe er utelatt. Glem det. Du finner 23 oppskrifter med oksenyrer. Hvis ikke det imponerer, noter at du kan velge mellom 10 oppskrifter der svineører (!) er hovedingrediens. Oppslagsord som bravoura (en garnityrrett til fårelår), krydderkakebunn, salpicon (en blanding av nesten hva som helst), sviske og tepperotavkok (brukes bl.a. mot diaré) er på plass.

Det er bare å ta av seg hatten for det som uten tvil er en bragd. Ikke en kvadratcentimeter av denne boka er brukt på bilder eller illustrasjoner. Her finner du informasjon og ny kunnskap på alle sider.

Kom forlag
399 kroner

Antall stjerner:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du Brandy Alexander - drink og dessert i samme glass
Ukens drink

Slik lager du Brandy Alexander - drink og dessert i samme glass

Kremete og fyldig, søt og krydret - dette er en farlig god klassiker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker
Ukens kake
Sjokoladekake med pærer og kanel

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker

Sjokolade og kanelkrydrete pærer er en veldig god kombinasjon som blir ekstra vellykket i form av denne kaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du Brandy Alexander - drink og dessert i samme glass
Ukens drink

Slik lager du Brandy Alexander - drink og dessert i samme glass

Kremete og fyldig, søt og krydret - dette er en farlig god klassiker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker
Ukens kake
Sjokoladekake med pærer og kanel

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker

Sjokolade og kanelkrydrete pærer er en veldig god kombinasjon som blir ekstra vellykket i form av denne kaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Unik sjanse for elskere av Chianti Classico: Nyt 8 flotte viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. oktober

Unik sjanse for elskere av Chianti Classico: Nyt 8 flotte viner

Smak noe av det aller beste fra Toscana når Fèlsina inntar hovedstaden den 06. oktober

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her