Ukens vin
Denne supre vinen finnes i et polutsalg nær deg

Denne supre vinen finnes i et polutsalg nær deg

For 150 kroner får du en leskende smak av italiensk fjellheim.
Aase E. Jacobsen
24 April 2018 - 13:45

Nino Negri Rosso di Valtellina 2016 er saftig og leskende med herlig preg av søte og bitre urter, som minner litt om hostesaft i aromaene, bare lysere. Den er god og fruktig i munnen og avslutter med et lett bitt. Topp følge til lam, pasta, lyst kjøtt, spekemat og koldtbord.

Den er en veldig god representant for nebbiolo fra Valtellina i Lombardia, en av de kjøligste og nordligste kildene for denne varmekjære druen.

Utsikt over Valtellina som ligger helt på grensen til Sveits. Foto: BrasilNut1

Valtellina gir derfor en litt annen nebbiolostil enn i nabofylket Piemonte. Vinene er forholdsvis sjeldne all den tid området er svært begrenset med bare 1200 hektar totalt, og den beste halvparten dyrkes i ytterst utilgjengelige vinmarker i de bratte fjellsidene. Nino Negri er en av de eldste, men også største produsentene her, med i alt 31 hektar. Ukens vin er laveste nivå for Valtellinas viner og et resultat av kort tid med skallene under gjæringen – derav den lyse fargen – samt kort opphold i store velbrukte fat.

Nino Negri er representert med flere viner herfra. Deriblant fra to av de til sammen fem cru-ene, Grumello Sassorosso Valtellina Superiore 2013  og  Inferno Valtellina Superiore 2014. Nino Negri holder til innenfor grensene til dette siste cru-et som for øvrig er det aller minste og hvor de har i alt 11 hektar. Av disse to er Inferno den fasteste, men begge har den samme leskende og parfymerte fruktige karakteren og Valtellina-nebbioloens typiske mykere tanninstruktur.

Sforzato di Valtellina er den mest karakteristiske vinstilen fra Valtellina. Den er laget av tørkete druer, slik vi kjenner det fra amarone, men altså av nebbiolo. Det gir en annen karakter med lavere alkohol enn amarone (14,5 prosent mot 16-17) og mindre svulstig, men likevel potent vinstil med klart preg av kirsebærskall, krydder og mer markante tanniner enn for øvrig Valtellina-vin. Særlig 5 Stelle Sfursat 2013, men også Sfursat Valtellina 2015 er viner som lagrer veldig godt. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt, også om det er snakk om en vin som har fast hylleplass. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid
Dagens rett

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid

Det gjør ingenting om du beregner for mye lutefisk når restene kan bli noe så godt som denne ertesuppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her