Drikke
Start året med et unikt rødvinskupp

Start året med et unikt rødvinskupp

For 124 kroner får du en rødvin som på flere måter overgår de fleste i dette prissjiktet.
Aase E. Jacobsen
06 Januar 2015 - 14:50

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Villa Bianzone Rosso Valtellina 2012 (15892)er en delikat vin med god friskhet, pent preg av modne røde bær og balansert alkohol – perfekt for januar måneds lettere menyer.

Den er super til alt av lyst kjøtt, lam, pasta, oste- og vegetarretter.

Lettvinte løsninger umulig

Den kommer fra et område hvor det å skaffe nok druer til en flaske vin innebærer om ikke blod, så i alle fall en del strev. Når du ser bilder fra Valtellinas stupbratte terrasser og samtidig ser hva denne vinen koster, er det lett å konkludere med at det ikke er spesielt fett å være vinprodusent her.

Med mindre du har store arealer. Og det er det altså dårlig med her. De fleste vinbøndene i denne delen av Lombardia har bare noen få parseller, topografien tillater ikke noe mer. Ikke er det mulig å mekanisere eller effektivisere jordbruket heller. At vinmarkene fortsatt vedlikeholdes, er ikke myndighetenes fortjeneste. Derimot de lokale bøndenes tro på sin egenart og at den kan overleve selv i konkurranse med billig vin fra mer volumorienterte områder.

Lagringsdyktige viner

Derfor gikk 61 druedyrkere sammen om å etablere et kooperativ for drøyt femti år siden. I dag samler kooperativet 250 vinbønder fra sju landsbyer innen Valtellina. Deres vinmarker ligger på 400-600 m.o.h.

Sjekk ut alle de andre gode vinene fra dette området

Viktigste drue er nebbiolo, lokalt kalt chiavennasca. Men Valtellina-nebbiolo er ikke for den som leter etter kraft. For vinstilen her er veldig annerledes enn i Piemonte. Vinene er slankere og mer delikate og med lavere alkohol. Men takket være veldig gode syrer og fine tanniner har vinene et godt lagringspotensial.

Les mer om området

Ukens vin er «laveste» nivå, Rosso di Valtellina DOC, som gjerne har andre lokale druer i miksen. I denne vinen er det snakk om 5 prosent pignolo.

Selv vin på enkleste nivå tåler lang lagring

Området har imidlertid to ulike stiler innen DOCG som krever 100 prosent nebbiolo. Valtellina Superiore DOCG deles inn i underområdene Sassella, Grumello, Inferno og Valgella.

Og Sforzato di Valtellina DOCG kan kalles en «nebbiolo-amarone» all den tid den er laget av tørkete nebbiolodruer. De tørkes imidlertid ikke like lenge som for en amarone, men nok til at konsentrasjonen og alkoholen i den ferdige vinen øker. En helt spesiell vin hvor også det urteaktige preget som er så typisk for Valtellina-nebbiolo «konsentreres». Og etter min mening er langt bedre alternativ enn de alle fleste amaroner.

Dette er min sforzato-favoritt 

 
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her