Skjult perle

Polhyllene inneholder en godbit som mange flere burde oppdage.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Lombardias fjellviner fra Valtellina er ikke hyppig på dagsordenen. Og det er ikke fordi det ikke finnes veldig gode viner der, heller tvert om, og det sågar i ditt nærmeste polutsalg.

Selv den aller rimeligste utgaven, Mamete Prevostini Botonero Nebbiolo 2007 (10307) , er et sikkelig kupp. For en drøy hundrelapp får du altså en saftig, fast og urtepreget ung nebbiolo som er aldeles strålende på matbordet.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Ikke noe for deg som liker mye sødme og mykhet riktignok. Men nebbiolo er heller ikke druen for de med slike preferanser, syrlig og tanninrik som den ofte er. Dette er imidlertid "enkleste" nivå fra produsenten Mamete Prevostini.

Annet jordsmonn
Foretrekker du mer kraft i din nebbiolo og er villig til å spandere mer, er Albareda Sforzato di Valtellina 2004 , fra samme produsent, en vin som ikke bør forbli uprøvd. Langt rimeligere enn de fleste baroloer, men med en karakter som er på høyde med kongen av nebbiolo. Om enn i en annen stil, for i motsetning til all annen nebbiolo, er denne laget av druer som har fått tørke frem til januar måned, omtrent som en amarone. Derfor blir alkoholen høy.

Ellers når ikke alkoholen samme høye nivå her oppe i fjellene som lenger ned i Langhe. Derfor er vinene slankere og mer delikate. Årsaken er å finne i jordsmonnet som er skrinnere med mer stein og sand. Vinmarkene for toppcruene innen Valtellina Superiore , Inferno, Grumello, Sassella, Valgella og Marroggia, klamrer seg til de bratte skråningene som når opp i 700 m.o.h.

Annet klima
Beliggenheten helt oppunder alpeføttene er den absolutte nordlige grense for nebbiolo, men sørger på sin side for en ekstra lang vekstsesong. Noe denne druen setter pris på. Derfor får det også slike merkelige utslag som at 2002, som var håpløs i Langhe, er riktig så vellykket her. Og endatil gjennomsnittlig varmere enn 2003 som jo har fordreid mang en vinstil i Italia.

Derfor er Prevostinis tredje vin i Norge, Corte di Cama Valtellina Superiore 2003 , ikke den mest typiske nebbiolo fra 2003. Og det til tross for at den er laget av delvis tørkete druer (rigoverno-metoden), og blir dermed en mellomting mellom Sforzato og vanlig valtellina. Som Albareda'en er den en blanding av druer fra Prevostinis beste vinmarker innen Valtellina Superiore.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Mamete Prevostini Botonero Nebbiolo 2007

Produsent:
Mamete Prevostini
Utvalg:
Basisutvalg (Distriktsortiment)
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Lombardia
Pris:
119,90 kr
Varenummer:
10307
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Albareda Sforzato di Valtellina 2004

Produsent:
Mamete Prevostini Crotasc
Utvalg:
Basisutvalg (Parti)
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Lombardia
Pris:
250,30 kr
Varenummer:
1057901
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Corte di Cama 2003

Produsent:
Mamete Prevostini
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Lombardia
Pris:
211,80 kr
Varenummer:
4959101
87 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen