Skjult perle

Polhyllene inneholder en godbit som mange flere burde oppdage.
Aase E. Jacobsen
26 Mars 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Lombardias fjellviner fra Valtellina er ikke hyppig på dagsordenen. Og det er ikke fordi det ikke finnes veldig gode viner der, heller tvert om, og det sågar i ditt nærmeste polutsalg.

Selv den aller rimeligste utgaven, Mamete Prevostini Botonero Nebbiolo 2007 (10307), er et sikkelig kupp. For en drøy hundrelapp får du altså en saftig, fast og urtepreget ung nebbiolo som er aldeles strålende på matbordet.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Ikke noe for deg som liker mye sødme og mykhet riktignok. Men nebbiolo er heller ikke druen for de med slike preferanser, syrlig og tanninrik som den ofte er. Dette er imidlertid "enkleste" nivå fra produsenten Mamete Prevostini.

Annet jordsmonn
Foretrekker du mer kraft i din nebbiolo og er villig til å spandere mer, er Albareda Sforzato di Valtellina 2004, fra samme produsent, en vin som ikke bør forbli uprøvd. Langt rimeligere enn de fleste baroloer, men med en karakter som er på høyde med kongen av nebbiolo. Om enn i en annen stil, for i motsetning til all annen nebbiolo, er denne laget av druer som har fått tørke frem til januar måned, omtrent som en amarone. Derfor blir alkoholen høy.

Ellers når ikke alkoholen samme høye nivå her oppe i fjellene som lenger ned i Langhe. Derfor er vinene slankere og mer delikate. Årsaken er å finne i jordsmonnet som er skrinnere med mer stein og sand. Vinmarkene for toppcruene innen Valtellina Superiore, Inferno, Grumello, Sassella, Valgella og Marroggia, klamrer seg til de bratte skråningene som når opp i 700 m.o.h.

Annet klima
Beliggenheten helt oppunder alpeføttene er den absolutte nordlige grense for nebbiolo, men sørger på sin side for en ekstra lang vekstsesong. Noe denne druen setter pris på. Derfor får det også slike merkelige utslag som at 2002, som var håpløs i Langhe, er riktig så vellykket her. Og endatil gjennomsnittlig varmere enn 2003 som jo har fordreid mang en vinstil i Italia.

Derfor er Prevostinis tredje vin i Norge, Corte di Cama Valtellina Superiore 2003, ikke den mest typiske nebbiolo fra 2003. Og det til tross for at den er laget av delvis tørkete druer (rigoverno-metoden), og blir dermed en mellomting mellom Sforzato og vanlig valtellina. Som Albareda'en er den en blanding av druer fra Prevostinis beste vinmarker innen Valtellina Superiore.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her