Skjult perle

Polhyllene inneholder en godbit som mange flere burde oppdage.
Aase E. Jacobsen
26 Mars 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Lombardias fjellviner fra Valtellina er ikke hyppig på dagsordenen. Og det er ikke fordi det ikke finnes veldig gode viner der, heller tvert om, og det sågar i ditt nærmeste polutsalg.

Selv den aller rimeligste utgaven, Mamete Prevostini Botonero Nebbiolo 2007 (10307), er et sikkelig kupp. For en drøy hundrelapp får du altså en saftig, fast og urtepreget ung nebbiolo som er aldeles strålende på matbordet.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Ikke noe for deg som liker mye sødme og mykhet riktignok. Men nebbiolo er heller ikke druen for de med slike preferanser, syrlig og tanninrik som den ofte er. Dette er imidlertid "enkleste" nivå fra produsenten Mamete Prevostini.

Annet jordsmonn
Foretrekker du mer kraft i din nebbiolo og er villig til å spandere mer, er Albareda Sforzato di Valtellina 2004, fra samme produsent, en vin som ikke bør forbli uprøvd. Langt rimeligere enn de fleste baroloer, men med en karakter som er på høyde med kongen av nebbiolo. Om enn i en annen stil, for i motsetning til all annen nebbiolo, er denne laget av druer som har fått tørke frem til januar måned, omtrent som en amarone. Derfor blir alkoholen høy.

Ellers når ikke alkoholen samme høye nivå her oppe i fjellene som lenger ned i Langhe. Derfor er vinene slankere og mer delikate. Årsaken er å finne i jordsmonnet som er skrinnere med mer stein og sand. Vinmarkene for toppcruene innen Valtellina Superiore, Inferno, Grumello, Sassella, Valgella og Marroggia, klamrer seg til de bratte skråningene som når opp i 700 m.o.h.

Annet klima
Beliggenheten helt oppunder alpeføttene er den absolutte nordlige grense for nebbiolo, men sørger på sin side for en ekstra lang vekstsesong. Noe denne druen setter pris på. Derfor får det også slike merkelige utslag som at 2002, som var håpløs i Langhe, er riktig så vellykket her. Og endatil gjennomsnittlig varmere enn 2003 som jo har fordreid mang en vinstil i Italia.

Derfor er Prevostinis tredje vin i Norge, Corte di Cama Valtellina Superiore 2003, ikke den mest typiske nebbiolo fra 2003. Og det til tross for at den er laget av delvis tørkete druer (rigoverno-metoden), og blir dermed en mellomting mellom Sforzato og vanlig valtellina. Som Albareda'en er den en blanding av druer fra Prevostinis beste vinmarker innen Valtellina Superiore.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerens beste dessert lager du på grillen
Ukens kake

Sommerens beste dessert lager du på grillen

Smuldrepai og dine favoritter blant sommerens bær får følge av en kaldrørt vaniljekrem - også den hjemmelaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi kotelettene en italiensk vri
Dagens rett
Koteletter og pasta med oliven og kapers

Gi kotelettene en italiensk vri

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre svinekoteletter til et festmåltid - og det midt i uka. Følg denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her