Skjult perle

Polhyllene inneholder en godbit som mange flere burde oppdage.
Aase E. Jacobsen
26 Mars 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Lombardias fjellviner fra Valtellina er ikke hyppig på dagsordenen. Og det er ikke fordi det ikke finnes veldig gode viner der, heller tvert om, og det sågar i ditt nærmeste polutsalg.

Selv den aller rimeligste utgaven, Mamete Prevostini Botonero Nebbiolo 2007 (10307), er et sikkelig kupp. For en drøy hundrelapp får du altså en saftig, fast og urtepreget ung nebbiolo som er aldeles strålende på matbordet.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Ikke noe for deg som liker mye sødme og mykhet riktignok. Men nebbiolo er heller ikke druen for de med slike preferanser, syrlig og tanninrik som den ofte er. Dette er imidlertid "enkleste" nivå fra produsenten Mamete Prevostini.

Annet jordsmonn
Foretrekker du mer kraft i din nebbiolo og er villig til å spandere mer, er Albareda Sforzato di Valtellina 2004, fra samme produsent, en vin som ikke bør forbli uprøvd. Langt rimeligere enn de fleste baroloer, men med en karakter som er på høyde med kongen av nebbiolo. Om enn i en annen stil, for i motsetning til all annen nebbiolo, er denne laget av druer som har fått tørke frem til januar måned, omtrent som en amarone. Derfor blir alkoholen høy.

Ellers når ikke alkoholen samme høye nivå her oppe i fjellene som lenger ned i Langhe. Derfor er vinene slankere og mer delikate. Årsaken er å finne i jordsmonnet som er skrinnere med mer stein og sand. Vinmarkene for toppcruene innen Valtellina Superiore, Inferno, Grumello, Sassella, Valgella og Marroggia, klamrer seg til de bratte skråningene som når opp i 700 m.o.h.

Annet klima
Beliggenheten helt oppunder alpeføttene er den absolutte nordlige grense for nebbiolo, men sørger på sin side for en ekstra lang vekstsesong. Noe denne druen setter pris på. Derfor får det også slike merkelige utslag som at 2002, som var håpløs i Langhe, er riktig så vellykket her. Og endatil gjennomsnittlig varmere enn 2003 som jo har fordreid mang en vinstil i Italia.

Derfor er Prevostinis tredje vin i Norge, Corte di Cama Valtellina Superiore 2003, ikke den mest typiske nebbiolo fra 2003. Og det til tross for at den er laget av delvis tørkete druer (rigoverno-metoden), og blir dermed en mellomting mellom Sforzato og vanlig valtellina. Som Albareda'en er den en blanding av druer fra Prevostinis beste vinmarker innen Valtellina Superiore.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Hjemmelagete fiskekaker er best med smaksrikt tilbehør som her
Dagens rett

Hjemmelagete fiskekaker er best med smaksrikt tilbehør som her

Bare prøv denne oppskriften på hjemmelagde seikarbonader med stuede grønnsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her