Sukkersyke og vin

Jeg har en venn som har fått sukkersyke. Han mener at det kun er spansk rødvin som kan drikkes. Finnes det en riktig type spansk rødvin for ham?

Se opp For folk med sukkersyke spiller opprinnelsen til vinen ingen rolle. Verken druesorter eller jordsmonn har betydning. Det er vinens kjemiske sammensetning med hensyn til alkohol og sukker som gir føring for en person med sukkersyke. Derfor er den spanske rødvinen Arena å fraråde .

Ved ikke-insulinavhengig diabetes der kroppen fremdeles lager insulin, men som ikke virker godt nok, er behandlingen å redusere insulinbehovet. Disse diabetikerne er som regel overvektige. Derfor er enrgiinnholdet i maten og drikken viktig å ta hensyn til. Slankingen blir derfor lite virksom med stort alkoholinntak.

Alkohol virker også på leverens evne til å lage glukose. For insulinbrukere som legger seg med alkohol i blodet vil blodsukkeret i løpet av natten bli lavere enn det ellers ville ha blitt. Hvis man er beruset kan man i tillegg ha vansker med å registrere symptomer med lavt blodsukker. I tillegg frarådes diabetikere å drikke sukkerholdige drikkevarer som kan gi rask økning av blodsukker og holde seg til tørre røde og hvite viner og frastå fra sterkviner som portvin og sherry (oloroso og creamvarianter).

Diabetikere må vise omtenksomhet ved omgang med alkohol enten den kommer fra Spania , Frankrike eller et annet land. Frithjof Nicolaysen

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen