Superfrukt det neste

Funksjonell mat og økologisk dyrket mat er i skuddet. Nå jobber forskere med superfrukt.
Redaksjonen
10 April 2007 - 16:00

Et eksempel på en kjede som lager funksjonell mat er RealFood. Kjeden har fått fotfeste i Oslo og åpner om kort tid nye utsalgssteder. I en travel verden er kundene på jakt etter mat som gjør mer enn bare å fylle magen.

Markedet er der, og et rått tips er at denne type mat har en stor fremtid. Både som et cateringalternativ og i restaurantbransjen.

Tilskudd
Tidligere har vi hatt meieriprodukter, oljer og fullkorn på listen over funksjonell mat. Nå kommer det siste: superfrukten.

Dette er en relativt ny betegnelse, skriver Handelsbladet FK.

Betegnelsen blir brukt på frukt som har masse av vitaminer og mineraler. Men samtidig inneholder de stoffer som er bra for helsen. Blant annet er det snakk om antioksidanter.

Sunt
Overtidsmat var tidligere synonymt med pizza eller hamburger. Men da Rune Pal og kollegene hans dro i gang RealFood-konseptet var det nettopp dette som var fokus. God mat som i tillegg var sunn. Gourmet-fast food.

Så langt er det granateple og gojibær som har blitt omtalt som superfrukter. Betegnelsen kan også brukes om blåbær og tranebær. Men nye superfrukter er på vei opp og frem. Blant disse finner vi de brasilianske palmebærene Açaí og mangostan.

Vil ikke spå
Forskningsselskapet HortResearch fra New Zealand mener at nøkkelingrediensen i neste generasjon funksjonell mat er superfrukter. Men selskapet vil ikke spå hvilke frukter dette er. Ei heller tør de spå form, farge eller smak.

Men HortResearch er sikre på at frukten som kommer til å nå opp har klare helsefordeler, den skal være enkel å spise eller drikke, leveransene må være stabile og den må markedsføres.

Superfrukten kommer garantert til et sted nær deg.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er sommerens beste salater
Guide
Oppskrifter på salater

Dette er sommerens beste salater

På varme dager frister det med lettlagete sprø og forfriskende salater. Her finner du de beste oppskriftene og tipsene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her