Supersoave x 3

Ukens viner er noe av det beste som er mulig å få ut av Soave. Og prisene er hyggelige.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Roberto Anselmi San Vincenzo 2014 (40734) er en strålende hvitvin som kan nytes til alle tenkelige sommerinspirerte retter . Men ikke nok med det, den klarer seg utmerket etter hvert som temperaturene synker også. Rett og slett deilig og et bevis på at soave også kan være en relativt kompleks vin med lagringspotensial.

Bråkebøtte
Så er da produsenten ingen ringere enn Roberto Anselmi som i løpet av de siste tjue åra har revolusjonert soave. Mannen som snakket Roma (i denne sammenheng den lokale vinloven) midt i mot og i 2000 "deklassifiserte" alle sine viner fra DOC Soave (som senere er blitt DOCG) til IGT Veneto.

En handling som kan sammenlignes med at en chablisprodusent droppet AOC-merkingen til fordel for Vin de Pays. Noe som ville være utenkelig der i gården men som altså føltes som en dyd av nødvendighet for Anselmi.

Rekordlave utbytter
Foranledningen er mangeårig irritasjon over DOC'ets slappe holdning til kvalitet. Og han hevder sågar at 98 prosent av all soave som lages er middelmådig vare. Det sier litt om situasjonen i regionen når Anselmis utbytte som for San Vincenzo er på 60 hl/ha, er blant de laveste i hele Soave.

En ting er utbytte pr hektar. En annen viktig kvalitetsnøkkel er utbytte pr vinstokk. Anselmi har 5-6000 planter pr hektar og det er det dobbelte av det som er vanlig for såkalt pergolabeplanting.

Supersoave 2
Anselmis popularitet lokalt er neppe økt etter en slik utblåsing, men utenfor Soave regnes han som en av Italias aller beste hvitvinsprodusenter. Og kremvinene hans selges til svært gunstige priser.

Roberto Anselmi Capitel Foscarino 2006 (40733) er et bittelite hakk opp på kvalitetsskalaen. Normalt er denne slankere, strammere og mer mineralsk og med minst like gode egenskaper på matbordet. Men i et rikt år som 2006 er den etter kort tid i flaske fortsatt veldig ung og viser først og fremst sine fruktige sider. Den vil ha godt av litt lagring, men er likevel høyst drikkbar allerede.

Supersoave 3
Selv om mange foretrekker Anselmis noe mektigere og mer fatpregete Capitel Croce , er Foscarino mer autentisk. I hvert fall forblir den fantastiske frukten uforstyrret av fat. Vinfremstillingen er så naturlig som mulig. Forsiktig pressing, ingen bruk av kjøpegjær og vinen får lage seg selv under relativt kjølige forhold. Eneste direkte inngripen er oppvirvling av bunnfallet (lie) som vinen hviler på for å øke fedme og aromaspekter.

Sen høsting
I motsetning til de aller fleste andre soaveprodusenter klarer Anselmi dessuten å få fram også det særegne jordsmonnet vinstokkene vokser i. Dette er gammelt vulkanlandskap og det røde jordsmonnet av vulkansk tuff er proppet med mineraler. Vinmarkenes sørvendte beliggenhet sørger for optimal modning og druene høstes relativt sent, gjerne et stykke ut i oktober.

I tillegg er det mer eller mindre innslag av kalkholdig tuff som bidrar med eleganse. For Capitel Croce-vinmarken er dette det dominerende jordsmonnet og en forklaring på hvorfor vinen herfra kan ta eikemodning. 2004-årgangen av denne supersoaven er nå tilgjengelig og den er et kraftig hopp opp i kvalitet i forhold til den litt tunge 2003.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Anselmi San Vincenzo 2019

Produsent:
Anselmi
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Veneto
Pris:
160,00 kr
Varenummer:
4073401
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Anselmi Capitel Foscarino 2019

Produsent:
Anselmi
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Veneto
Pris:
239,90 kr
Varenummer:
4073301
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Roberto Anselmi Capitel Croce 2018

Produsent:
Anselmi
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Veneto
Pris:
239,90 kr
Varenummer:
4073201
90 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen