Konkurransen er basert på 2 deltakere fra hvert land, hvilket gir i alt 10 kandidater fra hele Norden. Deltaker nummer to fra Norge var Jens Beisland, vinkelner på Restaurant Le Canard i Oslo og den norske kandidaten under sommelier-VM i fjor. Beisland var selv ikke fornøyd med innsatsen og kom derfor ikke til finalen. Det gjorde svenskenes andremann, Martin Jørgensen. Konkurransen som gikk i Stockholm den 13. mars ble innledet av en semifinale bestående av en teoriprøve, bygget opp etter standarden til det internasjonale sommelierforbundet, ASI, men tilpasset nordiske forhold, eksempelvis var det spørsmål om nordiske brennevintyper og øl. Denne teoripøven var svært vanskelig, og det skilte relativt stort mellom de ulike deltakerne. Videre var det blindsmaking med skriftlig beskrivelse av én hvitvin og én rødvin. siste øvelse var åpning av en flaske musserende vin foran publikum. Finalen fulgte klassisk mønster med blindsmaking først av 3 viner med beskrivelse og angivelse av hva det er. Deretter var det identifikasjon av 5 brenneviner. Så var det korrektur av vinliste med feil, før kandidatene skulle sette viner til en meny i konversasjon med to gjester, hvorav den ene var æresdommer Guiseppe Vaccarini - president i ASI. Til slutt dekantering av en eldre vin og servering av denne. Alt innen gitte tidsfrister. Hele konkurransen holdt et meget høyt faglig nivå og foregikk på engelsk. Vi grstulerer den svenske sommelierforeningen med en meget vel gjennomført mesterskap. Neste nordisk vil gå samtidig neste år. Sted er imidlertid ikke avgjort ennå.
Svensk seier II
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.
Les hele sakenFortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
To deilige brunelloer på et pol nær deg
I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Retromat som er både hot og god
Når kålruletter gis en asiatisk twist, blir de spesielt gode, som med denne feststemte oppskriften.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.
Les hele saken