Konkurransen er basert på 2 deltakere fra hvert land, hvilket gir i alt 10 kandidater fra hele Norden. Deltaker nummer to fra Norge var Jens Beisland, vinkelner på Restaurant Le Canard i Oslo og den norske kandidaten under sommelier-VM i fjor. Beisland var selv ikke fornøyd med innsatsen og kom derfor ikke til finalen. Det gjorde svenskenes andremann, Martin Jørgensen. Konkurransen som gikk i Stockholm den 13. mars ble innledet av en semifinale bestående av en teoriprøve, bygget opp etter standarden til det internasjonale sommelierforbundet, ASI, men tilpasset nordiske forhold, eksempelvis var det spørsmål om nordiske brennevintyper og øl. Denne teoripøven var svært vanskelig, og det skilte relativt stort mellom de ulike deltakerne. Videre var det blindsmaking med skriftlig beskrivelse av én hvitvin og én rødvin. siste øvelse var åpning av en flaske musserende vin foran publikum. Finalen fulgte klassisk mønster med blindsmaking først av 3 viner med beskrivelse og angivelse av hva det er. Deretter var det identifikasjon av 5 brenneviner. Så var det korrektur av vinliste med feil, før kandidatene skulle sette viner til en meny i konversasjon med to gjester, hvorav den ene var æresdommer Guiseppe Vaccarini - president i ASI. Til slutt dekantering av en eldre vin og servering av denne. Alt innen gitte tidsfrister. Hele konkurransen holdt et meget høyt faglig nivå og foregikk på engelsk. Vi grstulerer den svenske sommelierforeningen med en meget vel gjennomført mesterskap. Neste nordisk vil gå samtidig neste år. Sted er imidlertid ikke avgjort ennå.
Svensk seier II
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene
Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.
Les hele sakenDe siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene
Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.
Les hele saken