vinkart
Sveriges beste vinkjeller er i Växjö
Foto: (Åke Lindstedt)

Sveriges beste vinkjeller er i Växjö

PM & Vänner får Wine Spectator Grand Award for sin vinkjeller som inneholder flere enn 4200 ulike viner.
Aase E. Jacobsen
13 Juli 2017 - 13:49

PM & Vänner i Växjö er den første restauranten i Sverige og nummer to i Norden etter Geranium i København, som mottar Grand Award som er den aller gjeveste av det amerikanske magasinet Wine Spectators priser.

Den svenske restauranten kjent for sitt vinfokus er en av fem nye restauranter som kvalifiserer til prisen. I alt 89 restauranter på verdensbasis kan smykke seg med Grand Award. Og bare to av dem finnes i Norden. 

Grand Award illustreres med Tre Glass, tilsvarende Michelin-guidens tre stjerner, og det betyr at restauranten anses å være «verdt en egen reise».

− Jeg er begeistret, rørt og veldig stolt. Vår ambisjon har vært å skape en av verdens beste vinrestauranter. Dette er en anerkjennelse av at vi har kommet dit, sier Per Bengtsson, kreativ leder og gastronomisk ansvarlig og legger til:

− Dette er et resultat av et godt teamarbeid, men jeg vil fremheve vår sjefssommelier Rubén Sanz Ramiro, sommelier-verdensmester Andreas Larsson og vår administrerende direktør Anders Lauring, som er spesielt viktige for denne suksessen. Vi på PM & Vänner gleder oss til å fortsette å tilby både gamle og nye gjester fra hele verden en unik mat- og vinopplevelse.

Maten signert Anders Lauring og hans team har en Michelin-stjerne.

 

Vinkjelleren ble etablert i 2006 og har siden den gang nådd 4200 ulike vinmerker. Det betyr at du kan få tak i alt fra de aller mest ettertraktete flaskene som Domaine Romanee-Conti til rimelige, men ytterst velvalgte flasker. Selve kjelleren er en drøm for enhver HMS-ansvarlig siden flaskene ligger på uttrekkbare hyller.

PM & Vänner er et gastrohotell i hjertet av Småland med 74 rom og suiter, takterrasse med bar, svømmebasseng, treningsrom, møtefasiliteter og tre restauranter. Restauranten er belønnet med en stjerne i Michelin-guiden. Den ligger på 19. plass over Nordens beste restauranter i White Guide og får 37 av 40 poeng for maten.

Växjö ligger i Småland, i den sørlige delen av Sverige med ca. 90 000 innbyggere, omgitt av innsjøer, skog og enger. Det er kjent for sine kulinariske tilbud, stort som smått, og for sitt rike utvalg av lokalt dyrket og økologiske råvarer. Växjö ligger ca. seks timer med bil fra Østlandet.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her