Drikke
Syrefriske nykommere

Syrefriske nykommere

Disse to vinene er to svært forskjellige tolkninger av en helt spesiell drue. Gode kjøp er de også.
Aase E. Jacobsen
17 August 2011 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Pedro ximenez er noe de fleste forbinder med sirupsøte viner med sviske- og rosinaktig fruktkarakter. At den også gir tørre viner med veldig god syre, er de færreste familiære med. Det forklarer imidlertid hvorfor pedro ximenez tidligere ble antatt å stamme fra Rhin-området, som en potensiell slektning av riesling og ble brakt til Sør-Spania av en tysk soldat. Men denne historien stemmer altså ikke. Nyere forskning tyder på at den kommer fra Kanariøyene og muligens Nord-Afrika før det.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Ikke sterkvin
Imponerende er det i alle fall at den til tross for all solvarmen i Sør-Spania kan gi tørr vin med gode syreverdier. Og spesielt i Montilla-Moriles som er en del av sherryområdet, men som befinner seg et godt stykke unna triangelet Jerez de la Frontera-Sanlucar de Barrameda-Puerto de Santa Maria. Nærmere bestemt nord for Malaga noen timers kjøring nordøstover fra Jerez.

Mens man i Jerez og omegn bruker palomino som basis for tørr sherry, er det utelukkende pedro ximenez som gjelder i Montilla-Moriles. Felles er det svært så kalkholdige jordsmonnet som er gunstig for syreutviklingen i vinene. Mye av pedro ximenez-druene tørkes og ender opp som søt vin, men enda mer vinifiseres som fino etter solera-prinsippet. Her tilsettes imidlertid ikke sprit, så de 14-15 prosentene er helt naturlige. Vinmonopolet har kategorisert Robles Piedra Luenga BIO Fino (92404) som sterkvin, men det er altså ikke riktig.

Økologisk
Det som er uomtvistelig, er at den er en veldig vellaget fino og endatil økologisk fremstilt. Og et veldig godt kjøp. Et selvsagt følge til god spekeskinke, til det nå så utvannete begrepet tapas eller når du har lyst på en ultraklassisk aperitiff som godt avkjølt tørr fino jo er.

Kontrasten er ikke uventet stor til chilenske Falernia Pedro Ximenez Reserva 2010 (92351), men pedro ximenez' syrefriskhet er så absolutt til stede. Mye takket være de gunstige forholdene for hvitvinsdruer i Elqui Valley.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her