Syrefriske nykommere

Syrefriske nykommere

Disse to vinene er to svært forskjellige tolkninger av en helt spesiell drue. Gode kjøp er de også.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Pedro ximenez er noe de fleste forbinder med sirupsøte viner med sviske- og rosinaktig fruktkarakter. At den også gir tørre viner med veldig god syre, er de færreste familiære med. Det forklarer imidlertid hvorfor pedro ximenez tidligere ble antatt å stamme fra Rhin-området, som en potensiell slektning av riesling og ble brakt til Sør-Spania av en tysk soldat. Men denne historien stemmer altså ikke. Nyere forskning tyder på at den kommer fra Kanariøyene og muligens Nord-Afrika før det.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Ikke sterkvin
Imponerende er det i alle fall at den til tross for all solvarmen i Sør-Spania kan gi tørr vin med gode syreverdier. Og spesielt i Montilla-Moriles som er en del av sherryområdet, men som befinner seg et godt stykke unna triangelet Jerez de la Frontera-Sanlucar de Barrameda-Puerto de Santa Maria. Nærmere bestemt nord for Malaga noen timers kjøring nordøstover fra Jerez.

Mens man i Jerez og omegn bruker palomino som basis for tørr sherry, er det utelukkende pedro ximenez som gjelder i Montilla-Moriles. Felles er det svært så kalkholdige jordsmonnet som er gunstig for syreutviklingen i vinene. Mye av pedro ximenez-druene tørkes og ender opp som søt vin, men enda mer vinifiseres som fino etter solera-prinsippet. Her tilsettes imidlertid ikke sprit, så de 14-15 prosentene er helt naturlige. Vinmonopolet har kategorisert Robles Piedra Luenga BIO Fino (92404) som sterkvin, men det er altså ikke riktig.

Økologisk
Det som er uomtvistelig, er at den er en veldig vellaget fino og endatil økologisk fremstilt. Og et veldig godt kjøp. Et selvsagt følge til god spekeskinke, til det nå så utvannete begrepet tapas eller når du har lyst på en ultraklassisk aperitiff som godt avkjølt tørr fino jo er.

Kontrasten er ikke uventet stor til chilenske Falernia Pedro Ximenez Reserva 2010 (92351) , men pedro ximenez' syrefriskhet er så absolutt til stede. Mye takket være de gunstige forholdene for hvitvinsdruer i Elqui Valley .

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Robles Piedra Luenga BIO Fino

Produsent:
Viños Los Robles
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.500l
Land:
Spania
Område:
Montilla-Moriles
Pris:
134,90 kr
Varenummer:
92404
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Falernia Pedro Ximenez Reserva 2010

Produsent:
Viña Falernia
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Chile
Område:
Elqui Valley
Pris:
129,90 kr
Varenummer:
9235101
85 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen